JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mōrk – Unortodox feltámadás az A38 hajón – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2019

A nagyon tehetséges fiatal magyar zenészgeneráció egyik legeredetibb projektje tartott lemezbemutató koncertet az A38 hajón a 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként.

A Húsvét vasárnapi koncert időzítése nem volt véletlen. Zentai Márk énekes, szövegíró alkotói énjének, Mōrknek haláláról és feltámadásáról szól a dupla album (The Death and Resurrection of Mörk). De a Mōrk név nem egy személyt, hanem egy különleges zenei univerzumot takar, négy kivételes tehetségû és egyenrangú zenész ötletektôl sziporkázó zenei projektje.

A „The Death of Mōrk” 2018 novemberében jelent meg fekete bakelit korongon, fekete borítóval, amire a Mörk logo a vásárláskor a zenekarvezető kézjegyeként festőkéssel, arany festékkel került egyenként. Kizárólag a koncertek után lehetett és lehet megvásárolni a lemezt. Most kiegészülve az új EP-vel, a "The Resurrection of Mörk"-kel, fehér bakelit lemez és fehér borító hordozza a „The Death and Resurrection of the Mörk” zeneanyagot dupla vinyl albumként. Ez a zenekar második nagylemeze. A kézzel festett kör motívumra egy fekvő egyenes vonal kerül, ez az erős szimbólum rengeteg értelmezési lehetőséget ad, a jelek erejét hordozza. A dupla albumra már nem kézzel festette fel Zentai Márk a motívumot, de a néhány darab, még kapható „The Death and Ressurection of the Mörk” album borítója a koncert után sokak szeme láttára született meg.

A gesztus festmény egyedi, megismételhetetlen, minden vásárlónak tényleg egy példányban létező képzőművészeti alkotás kerül birtokába a hasonlóan egyedi zenéhez kapcsolódva.

A zenekar tagjai rendkívül tehetséges jazz zenészek, akik nem ismernek lehetetlent. A rendkívül sokszínű drámai, humoros és lírai elemeket tartalmazó műsor nagy virtuozitást követelt meg a zenészektől. Ez a megkomponált gyönyörű "káosz" számomra Frank Zappa életművét idézte, aki rendkívül bonyolult világához a zenei élet óriásait kérte fel. Ott George Duke ült a billenytűknél, a Mörknél ifjabb Novai Gábor szólaltatja meg a digitális és analóg hangszereket. Novai Gáborhoz kötődik a koncert egyik jazz csúcspontja is, építkező gazdag zongoraszólója eksztatikus befejezéséig egy fantasztikus dinamikai ívet írt le a dobos Szabó Dániel Ferenc közreműködésével. Hasonlóan katartikus pillanatokat élhettünk át a „Lazy Thursday (Give Me Birthday)” című opus szaxofonszólója alatt. A koncerten a lemezen szereplő Ávéd Jánost Varga Dániel helyettesítette méltó módon. A basszusgitáron Szeifert Jason Bálint hozott rendkívül nehéz alapokat, fantasztikus groove-okat és remek szólókban is megvillantotta tudását. A zenekar legismertebb dalait a Halál és Feltámadás lemezeinek teljes elhangzása után ének-basszus előadásban hallhatta és énekelhette a túlnyomórészt fiatalokból álló többszázas közönség. Erről a koncertről nagyon nehéz írni, mert a néző olyan erős zenei és színpadi élményt kap a minden pillanatában megkomponált, de folyamatosan változó, vibráló, friss zenei és filozófiai ugrásokkal és ötletekkel teli produkciótól, hogy valószínűleg csak a szövegek alaposabb megismerése után lehetne teljesebb beszámolót írni.

A két lemez zenei anyagáról talán egy mondatban sematikusan azt lehetne teljesen értelmetlen módon leírni, hogy a fekete depresszívebb, a fehér pedig vidámabb hangvételű. De ennek a Mörk esetében semmi értelme, mert mindkét albumot átjárja a zenei sokszínűség mellett a humor és az önirónia. Ugyanolyan  biztos hangszertudással felépített zeneileg tökéletes és nagyon személyes produkció született, mint Prince jazzesebb lemezei. A lírát olyan természetesen váltogatták a scrillexes dubsteppel és swingeléssel, ami csak erősítette az összhatást. Nem volt öncélú virgázás, egy átgondolt koncepció alapján hangzott el a magyar színpadokon nagyon ritkán hallható, megalkuvásmentes, világszínvonalú, összetett zenei produkció.

Zentai Márk igazi showman, a gyönyörű soul daloktól az üvöltő őrjöngésig és zenei paródiákig hibátlan előadással és természetesen véresen hitelesen hozta emberi és zenei világát. Olyan közvetlenséggel bánik a közönséggel, amit csak a legnagyobbaknál tapasztaltam. Nem véletlenül arattak hatalmas sikert a 2018-as Leverkuseni Jazzfesztiválon. A fesztiválon elhangzó „You and Me” című számuk koncertfelvétele hallható a lemezen is.

A zenekar közönsége és menedzsmentje is rendkívül szimpatikus, ez a koncertet követő dedikálás alkalmával is kiderült.

A zenekar fellépéseit érdemes figyelni, mert olyan unikális zenei produktum született, ami a műfajban a Syrius zenekar virágkorát idézi a XXI. századi, izgalmas hangvételben.

A székesfehérvári, ingyenesen látogatható AlbaRegiaFeszt 2019-en, augusztus 2-án pénteken este 21 órakor biztosan láthatók lesznek a nagyszínpadon.

És próbálják megvásárolni a dupla bakelitet, mert a lemez CD-n nem fog megjelenni, amit én nem is sajnálok, mert az Ausztriában gyártott album megérdemli ezt a klasszikus, nagyméretű formátumot.


-dsc0002.jpg


-dsc0007.jpg


-dsc0028.jpg


-dsc0031.jpg


-dsc0041.jpg


-dsc0140.jpg


-dsc0332.jpg


-dsc0334.jpg


-dsc0390.jpg


-dsc0414.jpg


-dsc0438.jpg


-dsc0496.jpg


-dsc0555.jpg


-dsc0615.jpg


-dsc0619.jpg

Vissza a hírekhez