JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

HBD2U, BILLY COBHAM

Azaz happy birthday to you, Billy Cobham! Első találkozásomat a világ egyik legnagyobb dobosával Csanyi Zolinak köszönhettem. Akkor még nem voltam a jazzma.hu munkatársa, de már évek óta szenvedélyesen fotóztam koncerteken, így nagyon sok zenészt megismertem, legtöbbjükkel, így Zolival is baráti viszonyba kerültem. 2011-ben, mikor párszor Egri János formációiban játszott, szólt nekem, hogy Billy Cobham rövidesen Budapestre érkezik, és ő is játszani fog vele. Mint kiderült, a nem túl agyonhirdetett Népligetben rendezett Szeptember Fesztre hívták az akkor már régóta Svájcban élő dobos legendát, és köré élvonalbeli magyar zenészekből álló zenekart szerveztek az ingyenes koncertre. A Morgan Workshop nevet (talán a főszponzor nevét?) kapott formációban Vukán György, Csanyi Zoltán, Berkes Balázs, Lattmann Béla, László Attila, Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Csepregi Gyula, Jász András, Zsoldos Dániel és Zsoldos Béla játszott, és a doboknál természetesen Billy Cobham ült. Megtudtam a koradélutáni beállás időpontját, és Zoli jóvoltából a kordonokkal elzárt területre is bemehettem, sőt a színpadra is feljutottam. Sikerült így jó pár kulisszák mögötti, ritkán látható pillanatot rögzítenem, ahogy Cobham saját kezűleg rakta össze dobfelszerelését, ahogy egy felnyújtott CD borítóra Vukán György hátát használva asztalnak adott autogramot, és kiderült az is, hogy szenvedélyesen fotózik. Pár szót váltottam is vele, és ebből a pár szavas beszélgetésből is egy kedves, világra nyitott, és gondolkodó embert ismerhettem meg benne. Cobham fellépése születésnapomra, szeptember 3-ára esett, és talán leírnom sem kéne, hogy ez volt a legbecsesebb ajándékom.

01-19.jpg


02-21.jpg


03-18.jpg


04-20.jpg


05-17.jpg


06-18.jpg


07-17.jpg


08-18.jpg


09-15.jpg


10-13.jpg


A következő találkozásunk négy évvel később, a műfaj egyik legjelentősebb hazai eseményén, a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Jazz Napján jött össze, 2015. október 12-én. A szervezők Zsoldos Béla javaslatára az előző évben elhunyt Csepregi Gyula emlékének, zenei örökségének kívántak tisztelegni, így a CAFe Budapest és a Magyar Jazz Szövetség együttműködésében megvalósuló koncert hivatalos neve „In Memoriam Csepregi Gyula – A Magyar Jazz Napja keretében” lett. Ezen az eseményen már a jazzma.hu tudósítójaként vehettem részt, és gálakoncertről írt beszámolóm a fotókkal együtt megtalálható honlapunkon. Éppen ezért második találkozásunkról, amelyre gondolom Billy legalább olyan izgatottan várt, mint én, többségében a tudósításból kimaradt Cobham képek közül válogattam.


11-11.jpg


12-10.jpg


13-8.jpg


Az öltözőben készült képekhez annyi magyarázat tartozik, hogy az elsőn a 30 év alatti szaxofonosok számára kiírt I. Nemzetközi Csepregi Gyula Szaxofon Verseny dobogósai közül a harmadik helyezett Baris Gábor, a Trio Midnight vendégeként fellépett szaxofonos, Andy Middleton, és Tony Lakatos látható Cobham társaságában. A másodikon betoppant Bércesi Barbara is, Cobham pedig egy hölgyet még a közös fotó kedvéért sem érintve meg, először feltett, majd hátratett kezekkel utalt az abban az időben is már burjánzó szexuális zaklatási hisztéria abszurditására, és természetesen ő sem a valós, elitélendő eseteket parodizálta. No, de ami a lényeg, boldog születésnapot Billy!


14-8.jpg


Vissza a hírekhez