JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

In Memoriam Csepregi Gyula – A Magyar Jazz Napja keretében

A Magyar Jazz Napja, mindig a műfaj egyik legjelentősebb hazai eseménye volt. Az idén hetedik alkalommal megrendezett gálán a szervezők Zsoldos Béla javaslatára Csepregi Gyula emlékének kívántak tisztelegni, zenei örökségét megőrizni. A CAFe Budapest és a Magyar Jazz Szövetség együttműködésében megvalósuló koncert hivatalos neve így „In Memoriam Csepregi Gyula – A Magyar Jazz Napja keretében” lett. Az est minden fellépője játszotta szerzeményeit, ilyen módon is emlékezve a fúziós jazz egyik legjelentősebb hazai képviselőjére.

A kivetítőn egy rövid videó összeállítást láthattunk Csepregi Gyula életéről, melyben a koncertjein kívül családi életének pár meghitt pillanata is felelevenítődött. Ezután elsőként a 30 év alatti szaxofonosok számára kiírt I. Nemzetközi Csepregi Gyula Szaxofon Verseny dobogósai közül a harmadik helyezett Baris Gábort szólíthatta a BMC színpadára elhunyt szaxofonosunk fia, Csepregi Dávid műsorvezető. Őt a második Ludányi Tamás követte, majd a verseny győztese Soso Lakatos Sándor mutatkozott be. Legvégül mindhárman, közösen játszották Csepregi Gyula „Exclusively for You” című szerzeményét, amely a versenyen is kötelező program volt számukra. A kísérő zenekar, akárcsak a versenyen, a remek szólistákból álló Tálas Áron Trió volt: Áron zongora, Barcza Horváth József bőgő és Gyárfás Attila dob.

Egy negyedszázados múltra visszatekintő együttes, a Trio Midnight következett. A 25. születésnapját ünneplő trió ezúttal egy vendéget is hozott magával. Oláh Kálmán, Egri János, és Balázs Elemér mellett Andy Middleton játszott szoprán- és tenorszaxofonon. A Bécsben élő és tanító amerikai szaxofonos Oláh Kálcsival már többször lépett fel hazánkban, legutóbb a Zeneakadémián is egy nemzetközi csapatban, de a trió másik két tagjával most játszott először. Nagysikerű programjuk zárta az első részt.

Szünet után ifjú Rátonyi Róbert zongorán és Tony Lakatos szopránszaxofonon kettesben emlékezett a névadóról, közben hologram videón Csepregi Gyula alakja elevenedett meg mellettük, mintha ő is velük játszana, üzenve, továbbra is köztünk él, zenéje mindig velünk marad.

Végül a Studio 11 Ensemble jött (Tóth Gyula - gitár, zenekarvezető, Rátonyi Róbert - zongora, Gátos Iván - billentyűs hangszerek, Varga Gábor, Ducsai Szabolcs - trombita, szárnykürt, Barbinek Gábor – harsona, Csejtey Ákos - fuvola, szoprán- és tenorszaxofon, Nagy Balázs - szoprán- és altszaxofon, Kalmus Pál - fuvola, szoprán-, alt- és baritonszaxofon, Takács Donát - basszusgitár, Zsoldos Béla – vibrafon, marimba, ütőhangszerek, Zsoldos Dániel – konga, ütőhangszerek), két világsztárral kiegészülve. Tony Lakatos tenorszaxofonját is behozta a színpadra, a dobok mögé pedig Billy Cobham ült. Miles Davis és a Mahavishnu zenekar egykori legendás dobosa a mai napig a legnagyobbak közé tartozik, ahova mára már Tony Lakatos is. Jaco Pastorius szerzeményei után ők is Csepregi számokat játszottak. A ráadásban (Zsoldos Béla annak idején direkt Csepregi Gyulának írta a „Saxonor”-t!) még egy nagy Cobham szólót is kapott ajándékba a lelkes közönség, így mindenki szép emlékekkel távozhatott, lelkében tovább őrizve Csepregi Gyula emlékét.


j-01.JPG


j-02.jpg


j-03.JPG


j-04.jpg


j-05.jpg


j-06.jpg


j-07.jpg


j-08.jpg


j-09.jpg


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG


j-15.JPG


j-16.JPG


j-17.JPG


j-18.JPG

Vissza a hírekhez