JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Karosi Júlia „Love Is Here to Stay” lemezbemutató koncert május 31-én az ErőMűvHázban

A 2018 őszén, George Gershwin születésének a 120. évfordulójára megjelent album egyik különlegessége, hogy élő koncertfelvételt rögzít: az ősbemutató a Zeneakadémián volt, s a varázsos dalok azonnal nagy sikert arattak. A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új hangszerelésében, valamint hangzásvilágukban is egyediek, modernek. Akik jól ismerik Gershwin dalait, mint amilyen például a „Summertime”, vagy az „I Got Rhythm”, azok számára is tartogat a lemezbemutató koncert izgalmas meglepetéseket.

karosi-julia-quartet.jpg

A Karosi Júlia Quartet tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – bőgő, Varga Bendegúz – dob.


A JazzMa.hu kritikájában így vélekedett Gáspár Károly: „Júlia hangja számomra tökéletesen kifejezi azt, amikor egy művész klasszikus zenei képzettségét tudja és meri használni a jazz világában. Kristálytiszta, ugyanakkor - ha kell – „dögösen” hamiskás, érzelmekkel teli, sőt időnként drámai, de mindig élettel teli és pozitív. George Gershwin volt az első, aki „hídemberként” összekötötte a klasszikus zene és a jazz muzsika partjait. Illik róla méltóképpen megemlékeznünk; ehhez nagyszerű lehetőséget nyújt Karosi Júlia „Love Is Here to Stay” című albuma, hiszen benne van az utánozhatatlan „Karosi-faktor”!”

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/karosi-julia/love-is-here-to-stay/kritika/karosi-julia-love-is-here-to-stay/


karosi-julia-ora-hasenfratz-fotoja-t1a0442r.jpg

Fotó: Ora Hasenfrantz


Karosi Júliáról röviden: az ELTE Bölcsészettudományi karára járt, esztétika-filozófia szakra, majd a bölcsészdiploma megszerzése után végezte el a Zeneakadémia jazzének szakát. Nemrég pedig befejezte ugyanitt a Master képzést is.

Első lemeze, a „Stroller of the Streets” (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg, s a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó, markánsan egyéni hangvételű album azonnal pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt, úgy, hogy még egy négyszámos, feldolgozásokat tartalmazó kislemezt is megjelentetett „You Stepped Out of a Dream” címmel.

Karosi Júlia híre a tengerentúlra is eljutott: a második lemeze a New York-i Dot Time Records gondozásában látott napvilágot 2014-ben. A „Hidden Roots” (Rejtett gyökerek) cím az énekesnő zenei gyökereire utal, amelyeknél kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség.

A zenei örökséghez kötődik az új Gershwin-produkció, a „Love Is Here to Stay” című album is, hiszen az amerikai zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla életműve.

Négy Gershwin-dal (a felvétel a Zeneakadémián, az AVISO stúdió közreműködésével készült): https://www.youtube.com/watch?v=amKO4smgq2s&list=PLJ17dCoQimZx6v-facnPPSlj6IWm6JWDR

az egyik kompozíció külön: https://www.youtube.com/watch?v=KkxTzH1XBT8

még egy Gershwin-dal, a BJC-ben, a Magyar Jazz Ünnepén hangzott 2017-ben: https://www.youtube.com/watch?v=DuntchRNF0o


Vissza a hírekhez