JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mi lett velük? – Spányi Emil (Lausanne, Svájc)

Spányi Emilt még azelőtt ismertem meg, hogy külföldre ment tanulni. 1991 tavaszán az akkor indult Merlin Jazz Clubban volt jegyszedő! Aztán már Párizsban élt, mikor az 1990-es évek második felében Gadó Gábor – aki szintén párizsi - hívta fel rá a figyelmem. Meg is hívtam a Bartók Rádióba Klasszikus és jazz sorozatomba. Azóta több mint két évtized telt el…

spanyi-emil.jpg


1) Mikor és hol születtél?

Budapesten, 1968. június 14-én. Múlt pénteken lettem 51 éves… Hát igen. Szalad az idő, a fene egye meg!


2) Mikor kezdtél zongorázni?

Anyukám beíratott 8 évesen zongorázni, de utáltam. Én hegedülni szerettem volna, de nem volt pénzünk hegedűre. Úgyhogy hamar abba is hagytam a zongorát, aztán 15-16 évesen újra kezdtem… Akkor már érdekelt.


3) Melyik zeneiskolába jártál?

A híres-hírhedt II. kerületi zeneiskolába a Mártírok útján, a Ferences Templom mellett. 15 évesen elkezdtem orgonálni is Kárpáti Józsefnél. Az volt az, ami végleg felkeltette az érdeklődésemet a zene felé. Kárpáti ugyanis veszett jó pedagógus volt. Szenvedélyes, vicces. Megkövetelte a színvonalat, nagyon jó volt. Ő és később Baróti István tudatosította bennem, hogy nincs elegendő zongoratechnikám. Nem tudtam rendesen zongorázni, és anélkül bizony orgonán sem lehet haladni. Úgyhogy visszatértem a zongorához, Pava Anna volt a tanárom. Ő akkor volt kezdő tanár, és sok türelemmel megalapozta a zongorajátékomat. Aztán konzi szakmai tagozat Krause Annamáriánál, majd főiskola a leírhatatlanul zseniális Hambalkó Editnél. Ott rengeteget tanultam. Iszonyú tanári kar volt: Földes Imre, Sári József, Kemenes András, csupa zseni.


4) Mikor mentél Párizsba?

1996-ban. De azelőtt 1991-től Ausztriában (Graz és Bécs) tanultam, aztán kis kitérőt tettem az USA-ba (Berklee), majd egy kis ideig München-ben éltem. Onnan menekültem Párizsba. (Legfőképpen az ehetetlen bajor konyha miatt!)


5) Párizsban hol tanítottál?

1996-tól 2017-ig éltem Párizsban, 21 éven át. 1998-ban kezdtem tanítani egy kis elővárosi zeneiskolában, aztán 2002-től egy párizsi zeneiskolában (minden esetben jazztanszakokon; a francia jazzképzés már alapfokon is elég jó). 2005-től a párizsi CNR konzervatórium jazztanszakán (az akkor középfokú képzés volt, a mi konzink megfelelője). Ma a CRR Pole Superieur jazztanszakán tanítok. Ez már főiskola, egyetemi diplomával.


6) Hány CD-d jelent meg eddig?

Hát, ha mindent összeszámolok, sajátot és sideman felvételeket, hangszerelői munkát, akkor biztos 25-30 között.


7) Hogyan kerültél Lausenne-ba?

2005-ben zsűrizni mentem Lausanne-ba, amikor Bern központosította az ottani privát jazziskola tevékenységét, és beolvasztotta a Lausanne-i főiskola rendszerébe. Az ottani igazgató (sajnos azóta meghalt), George Robert jó barátom lett, mert rengeteg közös ismerősünk volt a Berklee-ről, a nemzetközi ismerősökből, úgyhogy egy év múlva elkezdtem a zongoristákat ott is tanítani, majd később, ahogy  a főiskola fejlődött, zeneszerzést és hangszerelést is tanítottam. Ma ez a pedagógusi főállásom.

2006 és 2017 között minden héten TGV-vel lejártam Párizsból Lausanne-ba. Először 1, majd 2, végül 3 napra… Ez elég nehéz volt feleségem számára. Úgyhogy 2017-ben úgy döntöttünk, elköltözünk Svájcba. Így most megfordult a helyzet, csütörtökönként TGV-vel átugrom Párizsba reggel, tanítok, majd este az utolsó TGV-vel visszajövök Lausanne-ba, így aztán csak egy “hosszú” munkanapot vagyok távol otthonról. A koncertek miatt úgyis eleget kell utazzak, így lényegesen nyugodtabb a helyzet.

21 év után kicsit hiányzik Párizs, főleg az éttermek, de ugyanakkor rendkívül értékeljük a svájci biztonságérzetet, a kedvességüket (ez francia Svájc!), az elképesztő munkahatásosságukat, elég jó itt :-) A Genfi tó partján lakom, úgyhogy minden reggel arra ébredek, hogy látom a tavat. Állati jó.


8) Milyen sűrűn jársz haza?

A Lamantinra minden évben jövök tanítani, 2010 óta. Ez úgy kb. minden…


9) Mikor jössz legközelebb?

Öt nap múlva, a Lamantinra.


10) Mióta vagy kapcsolatban Dr. Tímár Péterrel és a Lamantin Jazztáborral?

Legelőször 1996-ban játszottan Péter fesztiválján, az akkor Pécsen volt. Aztán 2-3 évenként visszajártam játszani, és 2010-től jövök minden évben tanítani.


11) Most csak tanítani fogsz, vagy előadóművészként is szerepelsz?

Az idén csak tanítok.

Vissza a hírekhez