JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

53rd Montreux Jazz Festival 2019 - Az ingyenes programok

Két hónapja ismerjük a június 28-tól július 13-ig tartó fesztivál fizetős műsorát - a beharangozó olvasható honlapunkon. Most a szabad programok bemutatása következik. A felsorolás közel sem lesz olyan hosszú, mint az előző részben.

image1-32.JPG


Essünk túl a jazz-től távoleső "dolgokon" egy mondatban (a free programok nagyon nagy százaléka ilyen) - minden "más" műfaj, főleg elektronikus zene hallgatható különböző heylszíneken: TERRASSE IBIS MUSIC, BALCON DU LISZTO CLUB, POOL PARTY - és nem folytatom.


image2-14.JPG


A MUSIC IN THE PARK című és helyszínű előadások között azért néha jazz is található, főleg fiatalok big band-je. Például a SOUTHAMPTON UNIVERSITY JAZZ ORCHESTRA.


image3-13.JPG


Azelőtt sok-sok fesztivál érdekes részei voltak a workshop-ok, számtalan személyes találkozással, beszélgetésekkel, némi muzsikálással. Herbie Hancock, Chick Corea, John McLaughlin, Pat Metheny, Michael Brecker - és még sorolhatnám, hogy kiket láttam-hallottam az évek során. Ehhez képest idén csak két említésre méltó esemény a kínálatból: (róluk már esett szó a fizetős programok kapcsán)
Július 1-én a SNARKY PUPPY.


image4-15.JPG


Július 13-án JOSÉ JAMES.


image5-14.JPG


Számomra a legfájóbb pont: nem versenyeznek fiatal zongoristák, gitárosok és énekesek (régebben több magyar siker született minden műfajban!) - helyette MONTREUX JAZZ TALENT AWARDS címmel naponta egy-egy előadó, vagy zenekar mutatkozik be, köztük a pop, a soul, az electro és a filmzene (!) képviselői is... A nagyjából fele részben jazz társulások közül talán a furcsa nevű ausztrál BREKKY BOY triót ajánlom meghallgatni (zongora-bőgő-dob).


image6-4.JPG


Hát... Lesz még vonaton meg hajón is jazz - lassan (?) ez utóbbi kitételt idézőjelbe kell tenni Montreux-vel kapcsolatban... Eléggé lehangoló a kép, de jövő pénteken akkor is kezdődik a 16 napos - mi is? Talán már régebben írtam, hogy tavaly óta a centrumból "kiszorítva", egy megállónyira a Kogresszusi Központtól, a "La Coupole @ House of Jazz" (a Palace Hotel része) elnevezésű helyen "próbálkoznak" a fesztivál nevében szereplő műfajjal. Ez akár jelképes is lehet...

Vissza a hírekhez