JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 2. nap

A zárónapon a svéd szaxofonos Mats Gustafsson volt a főszereplő. Van-e olyan a free jazz-ben, napjaink rögtönzött kamarazenéjében, hogy európai világsztár? Nem hiszem, hogy ezt nekem kellene eldöntenem. Évekkel ezelőtt, Nickelsdorf-ban, egy kis jazz klubban (is) volt szerencsém látni és hallani Gustafsson-t elképesztő energiával, szívvel-lélekkel játszani (a csapossal együtt) 13 ember előtt. Akkor a szívembe zártam, aztán többször "találkoztunk". És 2019. szeptember 29-én mi a helyzet?

peakat.JPG


1. rész
MATS GUSTAFSSON-CHRISTOF KURZMANN DUO
(Mats Gustafsson - baritonszaxofon, fuvola, elektronika; Christof Kurzmann - elektronika, ének)

Vártam a vad futamokat, a mindent elsöprő lendületet, az elképesztő technikát - hiába. Lassú, halk, elnyújtott hangokat, merengést, már-már nyugalmat árasztó "valamit" kaptam. Meglepő fordulat, nekem legalábbis. A béke, a harmónia azért nem jött el: a két muzsikus bebizonyította, hogy ebben a formában is lehet feszültséget kelteni. Kísérletnek mindenképpen érdekes volt.


duo.JPG


g1.JPG


k.JPG


g2.JPG


2. rész

GRENCSÓ KOLLEKTÍVA feat. GUSTAFSSON & KURZMANN
(Grencsó István - tenorszaxofon, fuvola, klarinét; Benkő Róbert - bőgő; Pozsár Máté - zongora; Miklós Szilveszter - dob; Mats Gustafsson - baritonszaxofon, fuvola, elektronika; Christof Kurzmann - elektronika)

Sextet - négy magyar muzsikussal, akik szerény véleményem szerint (sokkal) jobb formában voltak, mint külföldi társaik! Gustafsson keveset fújt (annál többet "tekergetett"), Kurzmann alig volt észrevehető. A Grencsó Kollektívának (részemről) nagyon nagy dícséret jár: mind a négyen nagyszerűen játszottak!


image1-56.JPG


image2-34.JPG


image3-33.JPG


image4-32.JPG


image5-29.JPG


Nagy tisztelője vagyok Gustafsson-nak, megértem, hogy új utakat keres - de én nem arra mennék...

Vissza a hírekhez