JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Vidéki jazzarcok – Barkóczi Attila (Veresegyház)

Barkóczi urat a harsonás Csapó Krisztián ajánlotta figyelmembe pár hete.

1) Ön hány éves, és mióta szereti a jazz zenét?

Zenei nyelvezetre fordítva én már a “B” oldalon tartok, 53 éves vagyok. A zenére és itt inkább a rockzenét mondanám, 12-13 évesen “figyeltem” fel. Természetesen a nagy rock klasszikusokkal kezdődött a zene szeretete. Ahogy érlelődött az ember úgy fedeztem fel a jazz zenét, de azért azt is már 20 éves korom előtt. Nekem a zenében inkább az élő, élőben játszott, hallgatott zene volt a lényeg.

2) Környékbeli jazz zenészektől tudom, hogy Veresegyházán a Joan Kávézójában évek óta rendez jazz koncerteket. De arra is kiváncsi lennék, hogyan választotta ezt a nevet a kávézónak?

Nem mi hoztuk létre ezt a kávézót. Átvettük az előző tulajdonosoktól. Csak megörököltük a nevet. És szimpátiából, tiszteletből nem változtattunk rajta. És ez mindenkit jó érzéssel töltött el.

3) És Ön mióta vezeti ezt a helyet?

Eddig végig többes számban írtam. Igazából a feleségem Barkóczi Zsuzsanna a tulajdonos, a vezetője. Azonban a működésben az első pillanattól én is részt veszek. Bár van “civil” szakmám is. A zenei rész az én feladatom. Ő és 2 éve a fiúnk is a napi működést irányítják. Egyébként a feleségem a napi feladatokon kívül a rendszeres képzőművészeti tárlatok szervezését is viszi. Próbálunk a művészet területén is mozogni, ahogy azt egy kávéháznak mindig is kellene. Kérdésére válaszolva 2013 októberében nyitottunk. Hú, már hat éve!

felesegem-es-en.jpg


4) Mióta rendez jazz koncerteket, és milyen sűrűn vannak ezek az események? Hetente, kéthetente, esetleg havonta?

A nyitás után azonnal felmerült az ötlet. Hamar megtaláltuk az első jelöltet. Egy helyi zenész “Dörge” és csodás hangú lánya volt a fellépő. Úgy alakult, hogy 2-3 havonta rendeztünk zenés estet. Aztán volt, amikor más elfoglaltság miatt ritkábban. Bár a vendégek megszerették az élőzenés esteket.

5) Összeszámolta már, hogy az elmúlt 6 évben hány koncertet rendezett?

Igen számon tartom ezt a kis statisztikát. Azért nem olyan sokat, mint amennyit szerettem volna. 18-20 zenei esten 60-70 zenész lépett fel nálunk.

6) Elmondaná, hogy eddig kik léptek fel Önöknél? Azért írtam többes számban, mert úgy hallottam, a felesége is szereti a jazzt.

A feleségem nem igazán jazz kedvelő, bár szívesen meghallgatja ezt a típusú zenét is. Neki is inkább az élő zenei környezet a fontos. Egyébként zeneileg Ő sokkal színesebb , mint én.
Az eddigi fellépőink: Horváth Gábor “Dörge”, Galambos Dorina, Borbás Erika, Pál Tamás, Bolba  Évi és a Jazzterlánc, Vörös Attila Jazzcraft, Kállai Dezső és a Sixteen Strings,  Csapó Krisztián megannyi formációja, Ligeti György, Selcouth, Munkácsy Eszter, Mirtsek Kori és Barátai, Kullai Timi, Szindzse Trió, Németh Patricia. Szép kis névsor. És a legtöbbje feltörekvő, fiatal tehetséges zenész. Nagyon szeretem ezeket a fiatalokat hallgatni.

7) Mikor lesz a következő hangverseny és ott kik fognak fellépni?

Nem is egy, hanem három koncertet tervezünk még erre az évre "Őszi Jazz Estek a Joan Kávéházában” címmel. Az első fellépő egyből egy nagyágyú, vagyis inkább nagyágyúk! A Magyar Jazz Quintet ejti majd ámulatba vendégeinket. Szakcsi Lakatos Béla, Fekete-Kovács Kornél, Fenyvesi Márton, Orbán György és Kőszegi Imre, a nevek önmagukért beszélnek. Október 18-án telt házas, hangulatos klubkoncertet várunk.


szakcsi.jpg


November 8-án a Csapó Krisztián-Korb Attila Quintet a következő vendégünk.


csapo.jpg


Majd december 7-én egy bájos és tehetséges hölgy fog nálunk fellépni Kovács Julcsi személyében. Jazz quintetjével egy kis karácsonyi hangulatot varázsolva a Joan-ban.


kovacs-julcsi-1.jpg


És jövőre sem szeretnénk leállni…. Veresegyházon van igény a jó zenére.

8) Ja, és ezt már előbb meg kellett volna kérdeznem, kik a kedvenc jazzmuzsikusai? Nemcsak magyarokat lehet mondani!

Nagy kedvenceim sorrend nélkül: Chick Corea, Al Di Meola, Paco de Lucia, A még régebbi legendák közül Glenn Miller, Louis Armstrong, Django Reinhardt. Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja, és el ne felejtsem, igaz nem a klasszikus jazz zenészek között tartják számon, de rengetek kitűnő jazz zenésszel veszi körül magát: Sting. A magyarok közül az elsők között ismertem meg a zenéjét: Mohai Tamás és különböző formációi. (A Faxni nagy kedvenc volt tizenévesen.) Én inkább a populárisabb vonalat szeretem. Bár annyira nem értek hozzá, lehet, hogy a felsoroltak közül nem is mind ezt képviseli.

Vissza a hírekhez