JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Barabás Lőrinc – CAFe Budapest 2019

Helyszín: Várkert Bazár. Időpont: 2019. október 19., szombat 20 óra.

logo-cafe-budapest-2019.png


Ez egy két részes est lesz, melynek első felében a trombitás legújabb szóló CD-jének (algorhythms) részletei hangzanak el. Az új lemez érdekessége, hogy egy CD-tokba applikált pendrive, amelyen nyolc Barabás Lörinc hallható.

A második rész pedig Barabás Lőrinc első komolyzenei művének (Metamorfózis) ősbemutatójára kerül sor a Budapest Chamber Sinfonietta előadásában. Vezényel Veér Bertalan.

Mivel 15 éve ismerjük egymást, Lőrinc telefonon elmondta, hogy először még a Eklectric Müpa koncertjére írt és hangszerelt meg egy olyan darabot, amelyben vonósnégyes is közre működött. Az azóta eltelt időben számtalan olyan műve született, amit vagy szólóban, vagy a Random Szerdával adott elő. Sőt, születtek olyan darabok is, amiket még nem adott elő eddig. Úgy érezte, hogy itt az idő a bemutatásukra. S mivel szimfonikus műként hangszerelte meg őket, felhívta Los Angeles-ben élő egykori egyetemi évfolyamtársát, Sapszon Bálintot, hogy ő kit ajánlana erre a feladatra. Bálint egyből Veér Bertalant ajánlotta, a Budapest Chamber Sinfonietta művészeti vezetőjét és karnagyát ajánlotta. A BCS 34-tagú. Ekkora besetzunggal Lőrinc még nem dolgozott, így izgatottan várja az októberi próbákat a bemutató előtt. Ehhez csak annyit teszek hozzá, érdemes most azonnal felhívni a Várkert Bazár jegyirodáját, mert már alig vannak jegyek!


barabas-lorinc.jpg


Akik eddig nem ismerték (van ilyen?) azoknak elmondom, hogy Barabás Lőrinc (1983) Jazz a Márványteremben sorozatomban 2005. december 23-án mutatkozott be a jazztanszéki évfolyam társaiból alakult Soul What együttes tagjaként. 2008 tavaszán rábeszélésemre részt vett a Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Versenyen, ahol az én különdíjamat nyerte el. 2008 őszén pedig felléphetett sorozatomban Random Szerda elnevezésű önálló együttesével (Mohai Tamás, Bata István, Delov Jávor). (Egy lemezük jelent meg „Small Talk” címen 2008-ban.)

Még egyetemistaként 2005-ban megalakította a Barabás Lőrinc Eklectric formációt, s velük két CD-t jelentetett meg (2007 – Ladal, 2009 – Trick).

2009-2010-ben Londonban élt.

2011-ben a SAE Institute (New York) elektronikus zenei producer kurzusán vett részt, majd haza térve kezdte használni a loop station-t, és egyre több szóló koncertet adott. Első loop-os lemeze (Sastra) 2013 tavaszán jelent meg. 2015-ben jött a következő szóló lemez, az „Elevator Dance Music”.

A Barabás Lőrinc Quartet-et 2015-ben indította útjára (Cséry Zoltán - billentyűk, Herr Attila -  basszusgitár, Nagy Zsolt - dob).

Vissza a hírekhez