JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Groupensax, avagy a legvidámabb DzsesSzerda Tatabányán Muck Ferivel és tanítványaival

Jóllehet a szaxofon sokak szerint a „legjazzesebb” hangszer, őszintén szólva komoly fenntartásaim voltak, amikor megtudtam, hogy a sorozat idénynyitó, 72. koncertjén öt szaxofonos lép fel. Jön egy szaxofonkórus, de hol marad a big band többi része? – gondoltam magamban, aztán kellemesen csalódtam.

A régi jazzhallgatók a zenekarvezető Muck Ferit (tenor- és szopraninoszaxofon) leginkább talán abból az időből ismerhetik, amikor még Pegével játszott, Cserta Balázs (bőrduda, baritonszaxofon) pedig a MAO oszlopos tagja (néptáncos alakításáról Boglárról számoltam be). Viszont most hallottam először Bratka Borbálát (altszaxofon), Mits Marcit (furulya, altszaxofon) és Jasper Andort (tenorszaxofon, EWI).

Már a kezdés is rendhagyó volt, a zenekarból csak négyen jöttek a színpadra, és Muck Feri telefonon hívta Cserta Balázst, aki állítólag valahol elakadt az úton, de ez már a műsor része volt, hiszen Balázs már jött is befelé népi dallamokat, majd a „Smoke on the Water”-t fújva egy bőrdudán. Ez a hangulatalapozó Deep Purple sláger aztán később is visszatért a Muck Feri szellemes, szójátékokat sem mellőző összekötő szövegeivel tarkított koncert során.

A repertoárt részben saját, Muck Feri és korábbi zenésztársai fiatalabb kori kalandjait idéző darabok, részben pedig örökzöldek feldolgozásai alkották – humorosan, de ugyanakkor magas színvonalon előadva. Mindenki ráismerhetett a „Summertime”-ra, és a közönség bevezető szolmizálásával elkezdett „St. Thomas”-ra, amelyben Mits Marci játszotta a szólót – furulyán! És volt EWI-bemutató, amikor az elektronika segítségével fuvola, basszusgitár, vagy éppen bőgő hangját csalta ki az elektronikából Jasper Andor. Hallhattunk egy fergeteges egyveleget, amelyben olyan gyorsan váltogatták az ismert dallamokat, hogy képtelen voltam mindnek a címét lejegyezni, pedig a zömét felismertem. Az biztos, hogy volt benne „Smoke on the Water”, „Rózsaszín párduc” (Pink Panther), némi Bergendy és Glenn Miller. Ráadásnak pedig „Blue Bossa” és „Öreg járgány szivatóval indul”, valamint még néhány zenei sziporka zárta az estét.

Most is az élő zene semmivel sem helyettesíthető élményével tértünk haza.


sg-9.JPG


sg-1.JPG


sg-2.JPG


sg-3.JPG


sg-4.JPG


sg-5.JPG


sg-6.JPG


sg-7.JPG


sg-8.JPG


sg-10.JPG


A legközelebbi DzsesSzerda decemberben várható, fellépők: TBA (magyarul: még nem tudni, kik játszanak majd).


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez