JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A Modern Art Orchestra hazai pályán, vagyis a BMC koncerttermében vasárnap este

Szinte már magamnak vagyok unalmas ezzel, hogy minden beszámolót így kezdek. Viszont ebben a helyzetben mindenképp igaz, hogy nagyon vártam ezt a koncertet. Hónapok óta terveztem már meghallgatni élőben a Modern Art Orchestra-t. Így végül, amikor ott ültem a közönség soraiban, örömmel pipálhattam ki a bakancslistán ezt az élményt.

Az este programja Fekete-Kovács Kornél “Dedications” című albuma volt, amit azonban még felvezetett egy másik produkció. Az Artisjus támogatásával megvalósuló MAO Master Class – big band zeneszerzői akadémia hallgatója, Florin Gorgos első big band-re írt szvitjét hallgathattuk meg. Érdemes tudni, hogy az akadémia keretein belül az évadban szeptembertől májusig egy-egy olyan zeneszerző művét mutatják be, akitől ilyen-olyan okból még nem játszhattak darabot. A felhívásra nem kevés kitűnő munka érkezett, melyek közül kilencet választottak ki, köztük Florin Gorgos alkotását is.

Egy kisfilmben megismerhettük Gorgos-t és az is kiderült, hogy a szerzemény az “Improdances” címet viseli. Még nem nagyon volt lehetőségem ilyen zenét és felállást élőben tapasztalni, így kicsit kapkodtam a fejem a kezdetekben. Abban biztos voltam, hogy tetszik ez a hangzásvilág és szeretném jobban megismerni a működését. A produkció után egy szünet következett és volt idő átszellemülni az előttünk álló zenei élményre.

A “Dedications” elnevezés nem véletlen az új CD esetében. Fekete-Kovács Kornél szerzeményei mind egy-egy valakinek, vagy valakiknek szóló ajánlás. A koncerten pedig a világsztárok hangfelvételek formájában működtek közre egy újabb szintre emelve ezzel a zenei összképet. Az első alkalommal, mikor felvételről szólt egy improvizáció, még kerestem tekintetemmel a szólistát, hogy aztán rájöjjek, nem lelek rá a sorok között.

Az első előadott tétel az „Overtured” volt.

Egy kisfilmben Ávéd János mutatta be a folytatást, a „Shake Up the Band”-et. A zene mellett új impulzusok voltak számomra a felvételről lejátszott szólók élő kísérettel előadva; a zenekari tagok szereplésével levetített videók a dalok között pedig szintúgy újdonságok voltak nekem. Viszont tetszett a lehetőség és a kihívás, amit az előbbi magában rejtett, illetve utóbbiban a hangulat, ami közelebb hozta a közönséget a fellépőkhöz, az előadott műsorhoz.

A folytatásban elhangzott a Johnny Griffin-nek szánt tétel, a “Mr J.G.”, melyen felvételről Lakatos Tóni működött közre. Fekete-Kovács Kornél el is mondta, hogy 2002-ben volt lehetősége játszani Griffin-nel, ami egy igazán fontos emlék marad a számára.

Ezt követte a „Flames of Blue”, egy lassabb, balladaszerű szerzemény, ahol Sherry Williams énekelhetett a technikának köszönhetően. A zongora és a szárnykürt kettősével indult, nagyon lágy és halk, simogatta a hallgatók lelkét a gyönyörű zene.

A „We Have Matt” tétellel kicsit visszatértünk a lendületesebb, valamivel tempósabb állapotba.

Viszont ezután érkezett el az este számomra legkedvesebb pillanata. A legújabb átvezető kisfilmben Cseke Gábor zongorista konferálta fel a következő, „Fingerprints” névre keresztelt tételt. Fekete-Kovács Kornél, mint minden alkalommal, amikor szólózott, illetve vezényelt, előre sétált és az ő játékával indult a dal. Szinte megállt a levegő a teremben, mindenki csendben, tisztelettel figyelte a zenekari vezetőt. Még néhány pillanat erejéig a halk sistergés is hallatszódott a hangfalakból. Nagyon tetszett az összes előadott dalnál, de főleg az ehhez hasonló melankolikusabb szerzeményeknél a magabiztosság, a kifinomult érzék a zenészek részéről, az apró jelzések, vezénylések. Nagyon részletessé, sokrétűvé, kifejezővé vált a zene és olyan szinteken tudtak általa kommunikálni, amire a kimondott szavak talán már képtelenek.

A későbbiekben elhangzott még a Budapest egyesítésének 135. évfordulójára írt „Union 135”. Nagyon izgalmas volt végig, nagy ritmikai váltások jellemezték a dalt, ami adott egy vad lüktetést az egész hangulatnak.

A zenészek tettek még egy érzelmesebb kitérőt az „Under the Waterfalls”-szal, amiután befejezésként még meghallgathattuk a „Mr. Hyde” tételt. Kiváló zárása volt egy kiváló koncertnek.

A zenészek közül nem emelnék ki külön senkit, mivel egyszerre szeretném mindannyiukat kiemelni. Mindegyik fellépő zseniálisan játszott, és az összes elhangzott szóló remekül szólt az adott zenei környezetben.


img-20191020-202513.jpg


img-20191020-203256.jpg


img-20191020-204946.jpg


img-20191020-210936.jpg


img-20191020-211815.jpg


img-20191020-211926.jpg


img-20191020-214007.jpg


A következő ilyen estére november 25-ig kell várni, amikor a Modern Art Orchestra egy másik MAO Master Class akadémia hallgatónak a zeneművét adja majd elő a koncert felvezetéseként.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez