JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jónás Vera & Závada Péter a Jókai Klubban 2019. november 8-án

Ha megkérjük az utca emberét, hogy soroljon fel olyan dolgokat, amik szerinte meghatározzák a jazz műfaj lényegét, az improvizáció szinte biztosan benne lesz. Voltaképpen ez az, ami miatt ez a nagyon különös előadás helyet kapott a „JazzPéntekek a Jókai Klubban” sorozatában. Ez a két öntörvényű, állandóan kísérletező alkotó péntek este a közönség szeme láttára, füle hallatára ott és akkor építette fel ezt az előadást, a legegyszerűbb eszközökkel és a legnagyobb nyíltsággal, érzékenységgel, őszinteséggel.

A hangulatot Thom Artway, a szemtelenül fiatal és tehetséges cseh gitáros-énekes alapozta meg, blues alapokon építkező érzelmes balladái remekül illettek a klub amúgy is bensőséges, családias miliőjébe. Az egy szál akusztikus gitár is változatos zenei kíséretet szolgáltatott, köszönhetően a futurisztikus, ám végig ízléses effekthasználatnak. A helyenként popba hajló megoldásokat Thom valószínű, hogy maga mögött hagyja majd, különleges hangi adottságai sok mindenre képessé tehetik.


img-1381.jpg


A koncert második felében ezután Jónás Vera és Závada Péter lépett színpadra. Mindkét alkotó a saját útját járó, nemigen besorolható fenegyerek, amit pedig ketten együtt műveltek, kivételes élményt jelentett a közönségnek, hiszen annak lehettünk szemtanúi, hogy miként csap át egy egyre feszesebb párbeszéd zenébe, hogyan születik muzsika jelentős szavakból, fontos hangokból. Egyfajta zenei boszorkánykonyha volt ez, Jónás Vera összetéveszthetetlen gitárjátéka és éneke, a looper-rel megszólaltatott soundscape-ek, Závada Péter nyelvi virtuozitása elvarázsolta ezt az estét a Jókai Klubban.


img-1407.jpg


img-1410.jpg


img-1432.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez