JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi lett velük? – Dés András (Bécs)

Dés Andrást 2000. április 7-én léptettem fel először (Kaltenecker Zsolttal duóban) a Jazz a Márványteremben sorozatomban (Bartók Rádió). The rest is history!

des-andras-kicsi.jpg

Fotó: Csendes Kriszta


1) Mikor és hol született?

Budapesten, 1978. március 19-én.


2) Másoktól itt azt szoktam kérdezni, volt előzménye a zenélésnek a családban? De magától nem fogom, hisz apukája Dés László, Kossuth-díjas szaxofonos-zeneszerző. Inkább azt kérdezem, mi a legkoraibb emléke apjáról és a szaxofonról?

Őszintén szólva nem tudok egy konkrét emléket megnevezni, hiszen számomra a zene és a hangszerek természetesnek számítottak gyerekkoromban. A szaxofontokok a lakásban, az átszűrődő zongorahang a szomszéd szobából, apukám zenész kollegái, vagy az, hogy én elkísérem papát stúdióba, koncertre, vagy a Vörösmarty téri ORI-ba és ott paternoster liftezünk, mind a hétköznapi élet magától értetődő részei voltak.


3) Eleve el volt rendelve a sors nagykönyvében, hogy maga is jazz muzsikus lesz?

Mai fejjel már azt kell hogy mondjam, igen. Bármennyire is próbáltam más irányba orientálódni és kicselezni a sorsot, a végén azon vettem észre magam, hogy nincs más választásom, ez eleve elrendeltetett. Hamarabb kezdtem el profi zenészként létezni, a muzsikálásból élni, mint hogy bevalljam magamnak, hogy a jazz az életem megkerülhetetlen, meghatározó része.


4) Milyen zeneiskolákba járt, és kik voltak a dob tanárai?

Hat évesen kezdtem, az akkori Fürst Sándor utcai zeneiskolában. Első ütőhangszer tanárom Sárkány Zsolt volt, majd Godán Sándor, később egy darabig jártam a legendás Balázs Oszkárhoz is a Mókus utcába. Rövid ideig dobolni is tanultam Madai Zsoltnál, a jazz-tanszakon Kőszegi Imre és Nesztor Iván voltak a tanáraim.


5) Mikor végzett a jazztanszakon?

2004-ben fejeztem be a tanulmányaimat, de 2005-ben diplomáztam.


6) Kikkel játszott és mikor alakította meg első önálló együttesét?

Első önálló együttesemet, a 7fő-t emlékeim szerint 1999-ben alakítottam meg, aztán jó darabig nem volt saját zenekarom. 2007-ben indult első trióm és azóta tulajdonképpen folyamatosan van olyan zenekar vagy produkció, amelyet a sajátoménak tekintek. A Dés András Quartet '13, a Konzervnyitó Akciócsoport, a Farkasszem című szólóestem, a második trióm, a Jazz játszótér című gyerekműsorom, vagy a legfrissebb együttes, Dés András Rangers mind elsősorban az én víziómom alapuló projektek. És persze mindezzel párhuzamosan folyamatosan játszottam-játszom mások zenekaraiban, nem beszélve azokról az együttesekről, amelyeket úgymond demokratikus alapon többekkel együtt hoztunk létre és vezettünk, mint például az 1705, a Shirinov/Fenyvesi/Szandai/Dés Quartet, vagy a jelenleg egyik legaktuálisabb zenekar, a Turumtay/Erdogan/Liska/Dés Quartet.


7) Hány CD-je készült saját neve alatt és hány sideman-ként?

Összesen 97 lemezen működtem közre, ebből három jelent meg az én nevem alatt. A negyedik jövő év elején jelenik meg a BMC Records gondozásában. Ezt a lemezt három zenésztársammal, Ávéd Jánossal, Fenyvesi Mártonnal és Szandai Mátyással idén nyáron vettük fel egy erdő közepén, úgy hogy én nem is vittem magammal hangszereket, hanem az erdőn, fákon, köveken, leveleken játszottam.


8) Mikor határozta el, hogy Bécsbe költözik családostól?

Tavaly szeptemberben kezdtük el családommal a bécsi életünket, de előtte körülbelül egy évig tervezgettük a költözködést.


9) Hogyan akklimatizálódott a sógoroknál?

Mindannyian nagyon jól érezzük magunkat itt, nem véletlenül választják meg Bécset sokadszorra a világ legélhetőbb városának. Egyszerre színes és kozmopolita, de mindeközben nyugodt és csendes. Egyre sűrűbb a szakmai életem is itt, és persze ahogy ez lenni szokott, egyik kapcsolat hozza a másikat. Nincs okom panaszra, sok remek zenészt ismertem meg az elmúlt egy év alatt, nagyon inspiráló élmények érnek nap, mint nap.


10) Kikkel játszik kint?

Két nevet emelnék ki azok közül a zenészek közül, akikkel rendszeresen játszom itt. Mahan Mirarab iráni gitáros több produkciójába is hívott közreműködni, és sokat dolgozunk Mash nevű duónkon is, ami az egyik legizgalmasabb élmény számomra az elmúlt évekből. Efe Turumtay török hegedűst már kiköltözésem előtt ismertem. Efe sokat segített nekem a helyi zenei élet feltérképezésében. Vele is több formációban játszom, közös zenekarunkkal hamarosan Magyarországon fogunk koncertezni.


11) Milyen sűrűn jár haza?

Havonta legalább egyszer megyek Magyarországra, hiszen szerencsére a régi zenekaraim és projektjeim továbbra is számítanak rám, a Bécs és Budapest között lévő 250 km pedig nem távolság. Sőt, van amikor nekem kevesebbet kell utaznom egy magyarországi fellépés kapcsán, mint budapesti kollegáimnak, vasárnap például Pátkai Rozinával játszottam a szomszédos Fertődön.


12) Legközelebb mikor jön és hol lép fel?

Legközelebb az előbb említett Turumtay/Erdogan/Liska/Dés nevű nemzetközi quartettel lesz mini-turnénk otthon. November 21-én Budapesten, az Opus Jazz Clubban, másnap Pécsen, harmadnap Egerben játszunk. Efén és rajtam kívül egy cseh bőgős, Tomas Liska és egy egészen különleges zenész, az isztambuli Cenk Erdogan tagjai a zenekarnak. Cenk világhírű muzsikus, mestere a fretless-gitárnak.


13) Sok sikert és boldogságot a kinti élethez!

Köszönöm!

Vissza a hírekhez