JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

„OM” (Leimgruber/Doran/Burri/Studer) - Jazzkantine, Lucern, Svájc (2019. november 28.)

Az „OM” a svájci instrumentális/experimentális zene elsőszámú képviselője. Urs Leimgruber szaxofonos, Christy Doran gitáros, Bobby Burri bőgős és Fredy Studer dobos zenei kollektívája lassan 50 éves múltra tekint vissza. A 70-es és 80-as években az ECM-nél jelent meg egy sorozat lemezük, köztük az egyik Dom Um Romão-val (exWeather Report), amely az európai top 100-as jazzlistákra is felkerült. Aztán az OM hol volt, hol nincs, itt-ott felléptek, időnként egy-egy lemezt ki-kiadtak. Idén viszont Luzern-ben a Jazzkantine kis pinceklubjában a tőlük megszokottnál sokkal nagyobb rendszerességgel (vagyis havonta egyszer) koncerteznek. És készülnek egy újabb (Live in Studio) lemez felvételére.

A zenekar stílusát saját maguk a holnapjukon valahogy így jellemzik: „A jazz improvizációja, a rock energiája, a kortárs zene hangzásvilága, a kísérleti zaj, valamint az elektronika hangjai és térképe keverednek a zeneileg újraorientált OM textúrájában.” Mindebből csütörtökön a jazz (különösen a free jazz), valamint a kísérleti zaj jelent meg legmarkánsabban, időnként „embert próbáló” (talán nem is annyira a zenészt, mint inkább a közönséget) „instant kompozíciók” formájában.

Kisszámú, de lelkes közönség jelent meg ennek a svájci kultusz-zenekarnak a (csupán csak körülbelül egy órás ... ugyebár nyugdíjaskorúak a zenészek ...) koncertjén.

Ehhez a fajta zenéhez – szerintem – szemcsés fekete-fehér képek illenek; íme.


om1.jpg


om2-1.jpg


om3.jpg


om4.jpg


om5.jpg


om6.jpg


om7.jpg


om8.jpg


om9.jpg


om10.jpg

Vissza a hírekhez