JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2020. február (V. évfolyam - 3. rész)

Minden hónap elején megjelenő írás: az előző időszakra vonatkozó évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - aktualitások, vagy kevésbé friss zenei események - egy jazzrajongó felvetései a műfajról. Ötödik évfolyam - harmadik rész.

Február: kevesebb téma - (talán) kevésbé ismert muzsikusok.

Tíz esztendővel ezelőtt, 2010. február 12-én hunyt el az amerikai dobos JAKE HANNA. Toshiko Akiyoshi, Maynard Ferguson és Woody Herman egykori zenésztársa az ötvenes években kezdte pályafutását. Kevés önálló lemeze mellett annál több közreműködése volt: például Benny Carter (altszaxofon) "The King" (Pablo, 1976) című nagyszerű lemezén, ahol egy "világválogatott" szerepelt. Ezen az albumon Milt Jackson vibrafonon, Joe Pass gitáron, Tommy Flanagan zongorán, John B. Williams bőgőn és Jake Hanna dobon játszott - nagyon ajánlom! JH 78 éves korában, vérképzőszervi betegségben halt meg.


jake-hanna.JPG


benny-carter.JPG


Egy kilencven (90!) esztendős jazz muzsikusnak akkor is szerepelnie kell aktuális GONDOLATAIM-ban, ha nem feltétlenül az újítók, a korszakalkotók között tartjuk számon. Így kerülhetett ide az amerikai (német származású), Berlinben született gitáros, énekes, zeneszerző Martin Oliver "MARTY" GROSZ. A dixieland és a swing műfajában alkotó zenész február 28-án töltötte be a nevezetes évfordulót - és napjainkban is aktív!


maty-grosz.JPG


Egy - a jazz-ben (is) - különleges hangszer játékosa következik: az amerikai BOB STEWART, aki tubán bűvöli el a hallgatóságot - február 3-án lett 75 éves. Számtalan közreműködése (Charles Mingus, Gil Evans, Carla Bley, Dizzy Gillespie, McCoy Tyner, Wynton Marsalis, Bill Frisell - és még hosszan sorolhatnám) mellett most mégis a "Goin' Home" (JMT, 1989) című önálló lemezét ajánlom. Négy fúvós (köztük Steve Turre harsonán) - elektromos gitár, dob és ütős a felállás. "Ütős" muzsika!


bob-stewat.JPG


bob-stewart-lp.JPG


És még egy, nem a legelismertebb művészek közül való gitáros, a smooth jazz jeles képviselője - hogy ne ragadjunk le a jazz-en belül egy-két ágnál: az amerikai RUSS FREEMAN lett kerek születésnapos, február 11-én töltötte be a hatvanadikat. A nyolcvanas évek közepétől a The Rippingtons nevű zenekar tagjaként játszott, aztán még számtalan  közreműködése szinte felsorolhatatlan. Kellemes, akusztikus gitár játékát emelném ki - ezt nem biztos, hogy mindenki így gondolja...


russ-freeman.JPG


Egy félévszázados muzsikus következik: a szintén amerikai zongorista, orgonista, billentyűs, zeneszerző CRAIG Marvin TABORN, aki február 20-án lett 50 esztendős. A szaxofonos James Carter-nél kezdte pályafutását, aztán - többek között - Mats Gustafsson, Christian McBride és Vijay Iyer zenésztársa lett. A modern mainstream, a free és a kortárs zene "keveredik" játékában. A Clean Feed, a Tzadik, az Intakt és az ECM adta ki (eddigi) különleges műveit - ez utóbbi gondozásában jelent meg a "Daylight Ghosts" (2017). Chris Speed - tenorszaxofon, klarinét; Chris Lightcap - bőgő, basszusgitár és Dave King - dob, ütőhangszerek a felállás - érdemes (újra) meghallgatni.


craig-taborn.JPG


craig-taborn-cd.JPG


A rövidebb februári hónap és gondolatok végére: itt a Montreux Jazz Festival 2020-as plakátja. Régóta, minden év elején jelenik meg az új alkotás, most is így történt. (Az alkotás szó idézőjelet kíván...) No comment! Az idei műsor március 26-án lesz nyilvános.


montreux-2020.JPG

Vissza a hírekhez