JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Charlie – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2020 - ELMARAD!

Helyszín: Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. Időpont: 2020. április 5., vasárnap - 20.00.

btf-2020-1.jpg


Horváth Károly (1947) 1965 szeptemberében jött a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba. A III/b osztályban egy évet padtársam volt. Néhány hónappal később zenész barátaival megalakította a Decca zenekart. Charlie velük trombitán (!) játszotta Bob Carleton amerikai zongorista 1918-ban írt dixie nótáját, a „Ja-Da”-t. Azért lássuk be a beatzenekarok magyarországi „boom”-ja idején elég szokatlan volt a közönség számára ez a váratlan fordulat. (Pláne, hogy ebben a számban Winkelmayer Pubi felállt zongorája mögül és harsonán kezdett játszani!)

Ugorgyunk! – mondta annak idején Pósalaki úr!

Én konkrétan 35 évet ugrok! 2000 őszén egyszer felhívott Charlie és panaszkodni kezdett, hogy így 50 múltán kellene valamit újítani. Mondtam neki, hallottad már Tony Bennett „MTV Unplugged” CD-jét? Neked is ilyent kellene csinálnod! Bigband kísérettel standard-eket, meg egy-két Ray Charles, Stevie Wonder meg ilyenek. Charlie-nak nagyon tetszett az ötlet, így rábeszéltem, jöjjön le velem a MATÁV Zeneházba, ott próbál a Budapest Jazz Orchestra. Ez meg is történt, Charlie leájult tőlük. The rest is history! Három CD-t készítettek az elkövetkező 3 évben: „Jazz” (2001 – aranylemezt kapott érte a MAHASZ-tól!), „Soul & Jazz” (2002), „Funky, Soul & Jazz” (2003). Charlie és a BJO kapcsolata azóta is tart!

Még régebbi a kapcsolata László Attila (1953) gitáros-zeneszerzővel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének adjunktusával és Lattmann Bélával, a LFZE Jazztanszékének basszusgitár professzorával. Charlie két és fél évtizede játszik velük.

Ezen az áprilisi esten a Müpa Nagytermében így áll fel a zenekar: Charlie – ének, Csiszár Péter – szaxofon, László Attila – gitár, Halász János – zongora, Lattmann Béla – basszusgitár, Póta András – dob. Vendég: Váczi Eszter.

S miközben Charlie felhajtja dupla whiskey-jét, az ég felé néz, hisz a New York-i járat húz el a feje felett.


charlie.jpg

Vissza a hírekhez