JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú az 50 éves Birta Mikivel

Birta Mikit legalább negyedszázada ismerem, még főiskolás korából. Tanszaki koncerten láttam először.

birta-miki.jpg


1) Mikor és hol születtél?

Budapesten születtem 1970. március 16-án.


2) Volt a felmenőid között muzsikus?
Anyai nagymamám operaénekesnőnek készült. Egy a harmincas években megjelent napilap március 15-i ünnepségéről szóló cikkben meg is említik, mint fellépőt. Nagyon szépen énekelt.


3) Mi volt az első hangszered?

Gitár.


4) Hova és mettől meddig jártál zeneiskolába?

Az első, és egyben a legmeghatározóbb zeneiskola az V. kerületi zeneoktatói munkaközösség volt a Vármegye utcában. (Van ott egy zeneiskola is, de ez nem az volt). Valamikor 1983, vagy 84-ben kezdtem oda járni egészen 87-ig. Ott tanultam meg a klasszikus alapokat, a spanyol zenét egy picit, a kottaolvasást.


5) Kik voltak a gitár tanáraid?

Ugyanebben az intézményben volt tanárom G. P., akit mindenki csak Fehér Elephant-nak ismert. Én tudom a polgári nevét, de egész életében azért küzdött, hogy ez ne derüljön ki.  Most hogy már nem él, én tiszteletben tartom a kérését továbbra is. Ő rakott irányba. Ő rajta keresztül jutottam el az első jazzkoncertekre. Bireli Lagrene az Egyetemi Színpadon, vagy a Keith Jarrett Trio az Erkel Színházban. Abban a suliban dőlt el minden. Ebben neki elvehetetlen érdemei voltak.

A Postásban Folk Iván volt a tanárom 1987-től. Majd jött a főiskola, ahol Babos Gyulához kerültem. Végül úgy alakult, hogy  Horányi Sanyi nem tanított engem. Aztán még 2016-ban, mikor a master csináltam, akkor újra találkoztam Babos tanár úrral.


6) Kikkel játszottál először jazzt?

1990-ben csináltunk egy gitárduót a Szűcs Tibivel, aki alapjában véve klasszikus gitáros, úgy tudom évtizedek óta Németországban él. Remekül játszott jazzt. Vele még demófelvételt is csináltunk, a mai napig megvan. Bár most jut eszembe, hogy 1986-87 körül Erdélyi Peti (Etyi) zongoristával is volt egy duónk, amit később zenekarrá növesztettünk. Abban a Peti és az én szerzeményeim voltak. Nagyon kreatív időszakként emlékszem vissza erre.


7) Hogy kerültél a Pá-Dö-Dö zenekarba? Velük mettől meddig játszottál?

Az 1994-es esztendőt töltöttem velük. Abban az évben 80 koncertet csináltunk élőben. Babos Gyulát keresték meg, hogy kellene nekik gitáros. Ő meg engem ajánlott.


8) Mikor alakítottad meg első triód?

Még a főiskola alatt 1992-93 környékén. Vajdovich Árpád basszusgitár, és Tenk Dániel dob felállásban. Nagyon szerettem ezt a csapatot.


9) Mikor és miért mentél New Yorkba? Meddig éltél ott?

Akkor már két gyermekem volt, de főállásom még nem. Adódott egy lehetőség, én pedig éltem vele. Ez 1999-ben történt. Itthon nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a gitározásomra. Kíváncsi voltam mire elég ez? Zenéltem, bekerültem zenekarokba is, de nem zenélésből éltem. Egy év múlva 2000-ben hazajöttünk.


10) Miután hazajöttél egyből Érdre költöztél?

Nem. Budapesten laktunk még 3 évig, és csak azt követően jöttünk Érdre, ahol most is lakunk.


11) Milyen projektekben vettél részt a 2000-es években?

Miután hazajöttünk, velem szinte minden olyan munka megtörtént, amiről azt gondoltam addig, hogy ez velem csak az Államokban történhet meg. Elhívott Vasvári Pál a zenekarába, akivel aztán haláláig, 18 éven át muzsikáltam együtt. Könyvet tudnék teleírni erről az időszakról. A Palival való közös munka hozta el nekem a lehetőséget, hogy lengyelekkel is zenélhetek. Akik meg elvittek a saját zenekaraikba. Ahova más amerikai zenészeket is meghívtak. Így bekerültem egy kicsit  a nemzetközi vérkeringésbe, és elkezdtem lemezt készíteni Bill Evans szaxofonossal, turnéztam Eric Marienthal-lal, és ezzel párhuzamosan itthon elhívtak egyre több helyre. Szendőfi Peti elhívott a lemezére, ahol Gary Willis-szel játszottam, vagy Kaszás Peti zenekarában Mike Mainieri-vel, vagy V. Pali zenekarában Mike Stern-nel, Dave Samuels-szel, Paco Sery-vel és sorohatnám… Volt egy trió egy lengyel dobossal, Krzysztof Zawadzki-val, és az azóta elhunyt NY-i basszusgitáros Jeff Andrews-zal… Rengeteg szép élmény.


12) Mióta vagy a Budapest Jazz Orchestra tagja?

2012-ben kezdtem a helyettesítést, és 2014-ben lettem tag.


13) Újjászervezted a triódat és egy CD-t is készítettél velük. Ennek mikor és hol lesz a lemezbemutató koncertje?
Remélhetőleg a nyár végére lecsillapodik ez a szörnyű járvány. A tervek szerint augusztus 5-én Székesfehérváron, augusztus 6-án Debrecenben (köszönjük Robi!), és szeptember 17-én a BJC-ben mutatjuk be az új lemezt. A zenekarban Fonay Tibor és  Szendőfi  Péter vannak.


14) Mióta és hol tanítasz?

Egyszer Győrben játszottam és odajött hozzám egy pofa, hogy én biztos nem emlékszem rá, de ő járt hozzám gitárórákra 1990-ben. Nagyon meglepődtem, de innen tudom biztosan, hogy azóta. Ennyi idő alatt megfordultam már pár helyen. Jelenleg a  Kodolányi  János Egyetem művészeti tanszékén tanítok Székesfehérváron, illetve Budatétényben gyerekeket egy héten 1x.


15) A jazzen kívül is van valami elfoglaltságod?

Mire gondolsz? Van egy rádióműsorom az Érd FM-en. De ez is jazzműsor… Már 5 éve csinálom. Amikor elkezdtem nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz benne. De mára már egészen jól belejöttem. A 270. adásnál járunk.


16) Mikor és hol lesz a következő fellépésed?

A vírus terjedése miatt jelenleg nem tudom megmondani, mert a lekötött bulikat épp mondják le, és senki sem tudja, meddig fog tartani ez az állapot.


17) Isten éltessen 50. születésnapodon!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez