JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Cegléd, Szabadság tér 5.

Nehéz szavakat találni még néhány nappal később is. Mert egy átlagos kiállításra készültem, azt gondoltam, végigsétálunk pár termen, írok néhány sort, lesznek képek is - aztán annyi. Belépve a ceglédi Dobmúzeumba, Kármán Sándor tulajdonos-igazgató kedves fogadtatása után még nem sejtettem, hogy szó szerint megszédülök, szabályos rosszullét kerülget majd. Az "előszoba" érdekességei után olyan kép tárul a látogató szeme elé, amely az egész világon (!) egyedülálló! Ez a JAZZDOB (+más műfajok) TÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYE!

dobmuzeum-logo.jpg


a-muzeum-bejarata.JPG


karman-sanyi.JPG


A múzeum alapítása (1992) óta a második, nagyobb térben (és még egy kisebb részben) láthatjuk a kiállított ereklyéket - a látvány lenyűgöző!
Néhány perc után eldöntöttem: ez most csak egy villámlátogatás lesz (aztán végül másfél óra volt...) - rövid, egy-egy képet kiragadó beszámolóval. Visszatérek majd, részletes, diktafonnal megerősített beszélgetésre, több fotó készítésére.

Az első rész: Weisz Api (1910-1945), a Chappy zenekar dobosának emlékhelye.


weisz-api.JPG


A magyar jazzdob atyjának, Kovács Gyulának (1929-1992) is méltó emléktér jutott.


kovacs-gyula.JPG


Peter Erskine az amerikai kolléga és barát részletes bemutatása a gyűjtemény különleges része.


peter-erskine.JPG


A saját készítésű, különleges dob!


karman-sanyi-2.JPG


A Zildjian cintányérok sarka.


cintanyerok.JPG


Kármán Sándor bemutatója - nagyon szépen köszönjük!


karman-sanyi-3.JPG


karman-sanyi-4.JPG


Szeretném kihangsúlyozni: ez csak egy ízelítő volt! A múzeum - ezen a helyen éppen huszadik éve várja látogatóit; az 1993 óta megrendezett Dobos- és Ütős Gála a huszonötödik lenne az idén - ha a májusi, hagyományos időpontot - a koronavírus-járvány miatt – szeptemberre halasztva valóban komolyan vehetjük. Egy biztos: (a nem vészes) rosszullétem kilépve rendeződött - ha visszatérek a múzeumba már "felkészült" leszek.

Vissza a hírekhez