JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

MARADJ OTTHON!

STAY HOME - SAVE LIVES! Talán már mindenki tudja: az új koronavírus (COVID-19) járvány itt van! Lehet bagatellizálni - de nem érdemes! Rövid írás a kórokozóról, a követendő magatartásról, és egy háziorvos aktuális gondolatairól, zenehallgatási szokásairól.

image1-100.JPG


Nem lehet eléggé hangsúlyozni: MARADJ OTTHON! Pedig igazán logikus: minél kevesebb a találkozás, annál kisebb a (tovább)fertőzés veszélye! Kiszámíthatatlan, hogy ki fertőz, ki nem. Elvileg akkor leginkább nagy az infekció valószínűsége, ha a tünetek tombolnak. Elvileg...


image2-1.jpg


Rövid, közérthető tájékoztató. (Aki mindent tud, ugorja át.) A vírus szó latin eredetű, azt jelenti, hogy méreg. A XIX. század végén, egy orosz biológus (Dmitrij Ivanovszkij) fedezte fel a dohány-levelek betegségét vizsgálva - aztán pár évvel később egy holland kutató nevezte el vírusnak.

A lényeg: ez a borzalom nem önálló élőlény, nem sejtekben szerveződik, hanem egy másik élőlényben élősködik - és azt (valamennyire) tönkreteszi (élő - háromszor, nem véletlenül).

Még egy kis valóság. A kórokozó emberről-emberre terjed (most elsősorban így kell felfogni! - hasonlóan az influenzához és a HIV-hez), a lappangási idő kettő nap és kettő hét között van. A legjobban akkor fertőz, amikor a tünetek tombolnak - de  sajnos előtte és utána is lehetséges a továbbadás.

Ki a gyanús (a korona-betegség szempontjából), aki kivizsgálásra szorul? Egyszerűen az, aki járt az eddig érintett, vagy fokozottan kockázatosnak ítélt országokban (nem sorolnám fel, megnézhető a világhálón), ÉS 38 fok feletti láza van, és/VAGY komolyabb légúti tünetei jelentkeztek: köhögés, nehézlégzés, fulladás. A legújabb eljárásrend szerint: aki ilyen állapotban van: a lakásán (is) tesztet végezhetnek, mentő, vagy háziorvos előzetes értesítése után. A telefonszám: 1824 - bárki hívhatja, tanácsot is kérhet. (Ha van igény /még ennél is/ részletesebb írásra a témával kapcsolatban, akkor megtesszük.)

Ja, ez egy jazz honlap... Mostanában több idő van - szinte mindenkinek - zenét hallgatni. Nekem is.

A szobám falán egy régi kép. (Nagyon szeretem.)


image3-63.JPG


Dexter Gordon (amerikai tenorszaxofonos) csodálatos fotója minden nap elvarázsol. Igen, ez talán túlzás, de jó ránézni. A CD-polcon alig találtam DG-t, ez tűrhetetlen - gondoltam! Rámentem a világhálón az ötvenes évek végére, és a hatvanas évek elejére (egyelőre) - Dexter művészetével kapcsolatban - másnak is ajánlom!

És még egy, nemrég hallgatott nagyszerű lemez: a svéd zongorista Jan  Lundgren  "The Man in the Fog" (Bee Jazz, 2013) című szóló albuma. Ez most önmagáért beszél...


image4-60.JPG

Vissza a hírekhez