JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Életem jazzkoncertje – Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló)

Nagyon nehéz helyzetbe hozott bennünket Robi, mert egy koncertet kell kiemelni. Az én korosztályomnak is jutott igen magas színvonalú koncert bőven, ami számomra valóban felejthetetlen.

Természetesen nosztalgiázom, mert végigéltem a Debreceni Jazz Napok szinte valamennyi kiemelkedő koncertjét, kivéve, amikor egy időben voltak világsztárok. Rohangáltam egyik helyszínről a másikra, gyakran előfordult, hogy nehéz volt jól dönteni, melyik élő koncertről maradok le. Nos, a sok közül mégis az alábbi koncert mellett döntöttem.


debrecen-82-eltepett-szorolap.jpg


1982-ben a 11-ik Debreceni Jazz Napokon lépett fel a Steps együttes. Tagjai egyenként is világsztárok voltak és évek óta együtt játszó együttes több lemez elkészítése után, frenetikus koncertet adott a Sportcsarnok zsúfolásig megtöltött nézőközönségének.

A kvintettet 1980-ban Mike Mainieri alakította olyan muzsikusokból, akik az 1971-ben a  mindössze egy nagylemezt megért bigband-jében a White Elephant-ben is szerepeltek. A Steps esete rendhagyó, hisz míg az USA-ban különböző szerződésjogi problémák miatt nem vehettek fel közösen lemezt, addig Japánban már három lemezük is megjelent. A lemezek címe: „Step by Step”, „Smokin’ in the Pit”, és „Paradox”.


steps-paradox.jpg


1981 végén a dobos, Steve Gadd helyét Peter Erskine foglalta el.

Mike Mainieri 1938-ban született Bronx-ban és nagyon fiatalon Paul Whiteman együttesében robbant be, mint vibrafonos. Az általa alakított együttesbe a szakma legkiválóbb tagjait hívta el.

A szaxofonos Michael Brecker volt, aki 1949-ben született Philadelphia-ban muzsikus családban. Szintén fiatalon robbant be a jazz világába, játszott Edwin Birdsong, később Billy Cobham és Horace Silver kvintettjében. 1974-75-ben alakította trombitás bátyjával, Randy Brecker-rel a Brecker Brothers Band-et. A legnagyobb zenekarok hívták stúdió- és koncertszereplésekre, például Eumir Deodato, Jaco Pastorius, George Benson, Don Cherry, Yoko Ono és John Lennon.

Bőgőn az egyik nagy kedvencem Eddie Gomez játszott, ráadásul ott állhattam a színpad sarkában és figyeltem minden mozdulatát, a végén még megengedte, hogy közelről megnézzem és megpendítsem a mesterbőgőjét. Abban az időben ilyen hangszer nem volt jellemző a hazai élmezőnyben sem. Számomra már Gerry Mulligan együttesében is figyelemre méltó volt, de igazán a világ egyik legismertebb triójában vált nagyon ismertté. Bill Evans később csak vele tudta elképzelni és megvalósítani játékát.

Zongorázott Don Grolnick, aki szintén kitűnő stúdiózenész hírében állt és ragyogóan összefogta a háttérből az együttes játékát.

A dobos az együttes legfiatalabb tagja, az 1954-ben New Jersey államban született Peter Erskine volt. Maynard Ferguson fedezte fel, de az ismertséget a kor legsikeresebb jazz-rock combo-ja, a Weather Report hozta meg számára.

Nehéz bárkit is kiemelni az együttesből, teljesen egyenrangú zenészek voltak. Műsorukban főleg a vibrafonos Mike Mainieri kompozíciói szerepeltek, akinek a vibrafon játéka és különleges hangszere igazi meglepetésnek számított. A vibrafon hangját a MIDI által vezérelt külön erősítőbe keverték be, így különleges hangszínekkel igen változatos hangzásokat tapasztaltunk.

Műsoruk igazi, maradandó élménnyel gazdagított, ilyen hosszú idő után is szívesen emlékszem koncertjükre.

Vissza a hírekhez