JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Pszichedelikus jazz a Jókai Klubban

A ”JazzPéntekek a Jókai Klubban” sorozat szeptember 11-ére hirdetett koncertjét váratlan nehézségek és fordulatok előzték meg. Dés András trióját vártuk, Andrást azonban nem engedték át az osztrák-magyar határzáron, hiába a ropogós eurókért készíttetett két negatív COVID-teszt, hiába a hivatalos, pecsétes meghívólevél a Jókai Klub részéről, a sorompó zárva maradt... A trió itthon lévő két muzsikusa, Fenyvesi Márton és Ávéd János azonban elhívták Horváth Balázs bőgőst és Sárvári-Kovács Zsolt dobost – így az Ávéd János Quartet mentette meg az estét, úgy hiszem, mindannyiunk örömére, akik ott voltunk.

img-7006.jpg


A zenekar a színpad előterében állt fel, még közelebbi kapcsolatba kerülvén így az egyébként családias, szerény létszámú közönséggel. A koncert során aztán annyira elmélyült, ihletett hangulatba került a négy muzsikus, hogy a bő egy órás műsort három részben adták elő, a bevezető és a záró kompozíciók között egy elképesztő háromnegyed órás szvitben forrt össze sok nagyszerű modern jazz-darab, egytől-egyig Ávéd János szerzeményei. A megszólalás, a zenék maguk sokszor feszegetik a jazz határait, ugyanakkor a nagyforma a free jazzben megszokott: rengeteg szabad improvizáció és az előadás kitüntetett pontjain szenzációsan kidolgozott, megkomponált pillérek, virtuóz unisonok. Külön említést érdemel Fenyvesi Márton precízen kidolgozott és hallatlanul sokszínű hangszínparkja, ami sokszor szinte a 70-es évek elejének nagy progresszív gitárosait idézte, tökéletes szimbiózisban Ávéd János érzékeny, lélegző szaxofonjával, sokszor éltek azzal a trükkel, ahogyan a két hangszer szólama megkülönböztethetetlenül olvad egymásba. A két virtuóz szólistát remek, ízléses alapokkal ágyazta be a bőgő és a dob, és ha úgy hozta a zenei pillanat, akár a szögelős, rockos kettő-négyet sem szégyellték – és milyen jól tették...


img-6976.jpg


img-7016.jpg


img-6985.jpg


img-6990.jpg


Fantasztikus utazás volt ez a koncert, és ha lehet írni ilyen műfajt, hogy pszichedelikus jazz – hát ez az volt a javából. Bízom benne, hogy a közeljövőben pótolhatjuk a Dés András Trió fellépését is, az Ávéd János Quartetnek pedig köszönjük a nagyszerű estét!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez