JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A MASZK MÖGÜL - HÁROM RÖVID SZAKASZ - 15. rész

Sajnos jelenleg is - és még ki tudja meddig? - aktuális a májusban indult és júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A pandémia második (?) időszakának hullámai súlyosan csapkodnak körülöttünk - a (jazz)élet részlegesen meg is állt. A klubok - fizikai valóságukban - zárva tartanak - és szinte "mindenhol" maszkot kell viselnünk.

E heti számunkban három 85 (!) év feletti muzsikus - egyikük már csak néhai - egy új album és két saját fotó.

image1-46.JPG

Kezdjük GONDA JÁNOSsal, aki három napja, január 11-én töltötte be a 89. életévét! Isten éltesse Tanár Úr! A képet három esztendővel ezelőtti látogatásomkor készítettem - jövőre ezt szeretném megismételni!

És újra meghallgattam a "Képek, emlékek" (Binder Music,1999) című nagyszerű lemezt, amely duó- (Berkes Balázs - bőgő) és szólófelvételeket tartalmaz.

image2-29.JPG

Egy héttel ezelőtt, január 6-án hunyt el az amerikai zongorista BOBBY FEW. 85 évet (és két és fél hónapot) élt. Albert Ayler, Frank Wright, valamint Steve Lacy zenésztársa volt - többek között - ebből sejthető, hogy nem a könnyed jazzt képviselte. Albumai nagyrészt szóló-, vagy duófelvételek - előbbiekhez tartozik az utolsó "egyedüli" lemeze: "Lights and Shadows" (Boxholder Records, 2007). Zaklatott kortárs muzsika - abszolút színvonalas előadásban.

image3-28.JPG


image4-25.JPG


A free jazz műfajával foglalkozó honlap készített egy összeállítást a közelmúltban megjelent szóló bőgő-felvételekről. A fenti kép a MU Színházban, 2017-ben készült - a fotón látható zenész új, dupla CD-jét tavaly nyáron adták ki. A 86 esztendős BARRE PHILLIPS-ről van szó - és a  "Thirty Years in Between" (Les Disques Victo) című album(ok)ról.

Érdekesség: az első lemezt ("Ahoy!") 2019-ben rögzítették - a második ("Camouflage") egy régebbi felvétel: 1989-ben készült. És közben eltelt harminc év...

image5-20.JPG

Vissza a hírekhez