JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny – Döntő (1999. május 14.)

Sokszáz/173.rész

A 22 évvel ezelőtti tavaszon zajlott a verseny, melynek május közepén értünk el a döntőjéhez. Hét fiatalt jutatott a rangos zsűri a döntőbe.

A zsűri elnöke Ablakos barátja, Szakcsi Lakatos Béla volt. A zsűritagok a következők voltak: Borbély Mihály (akkor ő volt a Jazztanszak vezetője), Dresch Mihály, Csider Károly (a FonTrade tulajdonosa), és Kőszegi Imre (akkor ő volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke). A zsűri döntése értelmében a kötelező darab Ram Ramirez „Lover Man”-je volt, a másik szám szabadon választott volt.

A versenyzőket az Oláh „Cumó” Árpád – zongora (az előző évi versenyt ő nyerte!), Hárs Viktor – bőgő, Lakatos Pecek Géza – dob összeállítású trió kísérte.


A döntőbe jutottak a verseny kezdete előtt sorshúzással döntötték el a játszási sorrendet.

Így a tenorszaxofonos Zana Zoltán kezdett. Ő Ray Noble „Cherokee”-ját választiotta.


Másodikként az altszaxofonos Kollmann Gábor lépett fel. Ő is egy örökzöldet játszott szabadon választottként: Howard Dietz-Arthur Schwartz – You and the Night and the Music.


Harmadikként az újvidéki altszaxofonos, Klemm Ádám következett, aki akkor Grazban tanult, most pedig a Radio Ljubljana nagyzenekarának muzsikusa. Ő Charlie Parker „Comfirmation”-jét választotta.


Negyedikként a tenorszaxofonos Hangya Nagy József került sorra. Ő Isham Jones „There’s No Greater Love”-ját választotta.


Utána ismét egy vajdasági fiú, a szabadkai tenorszaxofonos, Bunford Gábor következett. Szabadon választottja Bob Berg „Snakes” című szerzeménye volt.


Hatodikként a mezőny legmagasabb tagja, a tenorszaxofonos Weisz Gábor került sorra. Az ő szabadon választottja a Benjamin Weisman-Dorothy Wayne-Marilyn Garrett szerző trió „The Night Has a Thousand Eyes”-a volt.


Utoljára Bacsó Kristóf következett, aki akkor épp Párizsban tanult. Szabadon választottja Richard Rodgers-Lorenz Hart „Have You Met Miss Jones?”-a volt.


A zsűri a félórás szünetben a következő döntést hozta:

holtversenyben első lett Bacsó Kristóf és Zana Zoltán;

2. Hangya Nagy József

3. Kollmann Gábor

Vissza a hírekhez