JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

A MASZK MÖGÜL - HÁROM RÖVID SZAKASZ - 16. rész

Sajnos jelenleg is - és még ki tudja meddig? - aktuális a tavaly májusban indult és júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A pandémia második (?) időszakának hullámai súlyosan csapkodnak körülöttünk - a (jazz)élet részlegesen megállt. A klubok (csak) online közvetítenek - a semmihez képest ez is jó. És szinte "mindenhol" maszkot kell viselnünk.

A tizenhatodik részben egy újabb szóló bőgő-album (ahogyan az előző részben is volt), és még két megemlékezés.

image1-47.JPG

Tavaly tavasszal jelent meg az ötven esztendős német free jazz bőgős MEINRAD KNEER "Vocabularies" (Evil Rabbit Records) című albuma. A számomra eddig ismeretlen muzsikus zenésztársai voltak: Han Bennink, Fred Frith, Paul Lovens - többek között - de ez egy szólólemez.Rendkívül intenzív, virtuóz, bonyolult muzsika, sok vonózással – csak "haladóknak" ajánlom.

image2-30.JPG


image3-29.JPG


Két nappal ezelőtt, január 19-én töltötte volna be a kilencvenedik életévét az amerikai zongorista HORACE PARLAN. Születése után nem sokkal járványos gyermekparalízis érte (poliovírus fertőzést követően), jobb keze részlegesen megbénult. Ennek ellenére kiváló zenész vált belőle - olyan hírességekkel muzsikálhatott együtt, mint például: Zoot Sims, Eddie "Lockjaw" Davis, Lou Donaldson, Dexter Gordon, Slide Hampton, Roland Kirk, vagy Charles Mingus. És a szaxofonos Archie Shepp, akivel több csodálatos duólemezt alkotott. Az egyik: "Trouble in Mind" (SteepleChase, 1980) - 2010-ben a MüPában Shepp dedikálta. Parlan négy éve, 2017-ben hunyt el 86 esztendős korában.


image4-26.JPG



Három nappal ezelőtt, január 18-án lett volna hetven esztendős az amerikai szaxofonos STEVEn Mark GROSSMAN. A hetvenes évek első felében Miles Davis zenekarában vált ismertté, Wayne Shorter helyére került. 1974 óta jelentek meg önálló albumai, közülük a nagyszerű "Steve Grossman Quartet with Michel Petrucciani" (Dreyfus Jazz, 1999) című lemezt hallgattam meg (újra) az emlékére. 69 esztendős korában szívroham okozta halálát. /2008-ban volt szerencsém koncerten is hallani a MüPában Egri János (bőgő), Oláh Kálmán (zongora) és (a szintén néhai) Mohay András (dob) kíséretében./

Vissza a hírekhez