JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Magyar Kultúra Napja 2021 a jazz jegyében a Fonóban

A Fonó Budai Zeneház a magyar jazz állócsillagának dupla koncertjével csatlakozott a magyar kultúra tiszteletére hagyományosan rendezett rendezvénysorozathoz.

A Himnusz születésnapján, január 22-én tartott két koncert online volt elérhető. A remek egyszeri online esemény remélhetőleg a jövőben valamilyen formában még hozzáférhető lesz. Ami biztos, hogy Dresch Mihály mindkét zenekarának új lemeze hamarosan megjelenik a Fonó Records gondozásában.


dsc-0006.jpg


dsc-0073.jpg


dsc-0308.jpg


dsc-9893.jpg


A Dresch Vonós Quartet lemeze „Ongaku” címen jelenik majd meg. Dresch Mihály formációja a népzene igézetében született. Ifjabb Csoóri Sándor „Sündi” brácsán és tamburán, Bognár András nagybőgőn és Zimber Ferenc cimbalmon vesz részt Dresch Mihály varázslataiban. Nagyon finom, cizellált muzsika szólal meg autentikus népzenei elemek és témák sajátos feldolgozásában, a csak Dresch Mihályra jellemző formában. A fúvós hangszerek egész tárházát szólaltatja meg a zenekarvezető a basszusklarinéttól a szaxofonokon és fuhunon át a népi furulyákig. A lemez címe a kompozíciók egyetemességét is jelzi, az ongaku kifejezés ugyanis japánul zenét jelent.


dsc-0234.jpg


dsc-9980.jpg


dsc-0168.jpg


dsc-0228.jpg


A Dresch Quartet produkciója az évtizedek óta garantált világszínvonalon drámaibb, harsányabb, karcosabb volt, köszönhetően Csízi László dobjainak is. Ő az új tag (több mint 1 éve!) az ütős poszton, a régi harcostárs Lukács Miklós cimbalmos és Gyányi Marcell nagybőgős mellett. A magyar jazz unikális világát kialakító zenekar közel negyven éves működése alatt számos Dresch kompozíciót emelt a standard-ek magasságába. A koncert alapján az új lemezen is felhangzanak olyan számok, amik „slágerek” lesznek. Fantasztikus swing, szabad zene, magyar népzene, zenei humor, emelkedettség, doktori szintű hangszertudás és virtuozitás. Ezek mind a Dresch Quartet jellemzői a folytonos megújulás, frissesség és teremtő erő mellett. A hamarosan megjelenő album „Árnyékban” címmel lát napvilágot.

Az online koncert záró részében a két kvartett minden tagja csatasorba állt. A nagyívű kompozíciók a két cimbalom és két bőgő adta duó lehetőségekkel gazdagodva még sokszínűbben szólalhattak meg. Az alkalmi „Dresch Septett” felejthetetlenné tette a Fonó Magyar Kultúra Napjára szervezett programját.

A Liszt-díjas Dresch Mihály a magyar kultúra élő, sokaknak katartikus élményt nyújtó részévé tette a jazz zenét a magyar népzenével szerves egységbe ötvöző egyedülálló életművével.

A két hamarosan megjelenő CD a Fonó Records kiadványainak kiemelkedő darabjai lesznek.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez