JazzMa

Friss Hírek

Blue Monday2024. május 06.
Névnaposok – Tamara2024. május 06.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mi újság? – Rieger Attila

Attilát 2000-ben, az általam szervezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny kapcsán ismertem meg.

A fotókat Birtalan Zsolt készítette!


rieger-attila.jpg


1) Tavaly elmaradt a Debreceni Bor- és Jazz Napok, ahol az eredeti tervek szerint felléptélt volna. Történt azóta valami a Rieger Rhodes Quartet-tel?

Kevés nyári esemény volt a múlt évben, de az enyhülés időszakában játszottunk egy BJC-s koncertet, ahol Szabó Dani volt a vendégünk, aki épp itthon volt. Izgalmas volt vele játszani, Dani igazán élvezte a Rhodes-on való játékot. Jó emlék ez a koncert. Íme, egy kis ízelítő belőle:

https://youtu.be/3IOvbrfxVOg

Természetesen a lemezanyagra való készülődéssel is telt ez az időszak. A februárban megjelenő albumunkon többnyire az én kompozícióim szerepelnek majd,  illetve 1 szám Rozsnyói Petitől, és közös darabok is helyet kaptak rajta.


2) Hol vettétek fel, és kik játszanak rajta?

A hangfelvételek az emblematikus Rottembiller utcai stúdió nagy feljátszójában készültek, Fenyvesi Márton hangmérnöki és produceri közreműködésével, valamint a Hungarophon Studio fiatal, ám annál professzionálisabb és elszántabb stábjával. Az első session-ben Rozsnyói Péter  zongorázott, a második nap pedig Horváth Albert játszott Fender Rhodes-on. A zenekar többi tagja pedig Oláh Zoltán bőgőn, Csízi László  dobokon.


rieger2.jpg


3)  Hogy került a képbe Horváth Albert? Akiről én már 15 éves korában megmondtam, hogy nagy tehetség, mégsem vették fel a Snétberger Zenei Központba…

Az utóbbi években Alberttel többször játszottam jam session-ökön, és igazán megkedveltem a kifinomult, visszafogott, ízléses és érett játékát. Azóta  többször léptünk színpadra együtt, legutóbb egy online koncert keretében is  a BJC-ben.

https://youtu.be/FcBqD3pxCEo


4) Mi lesz a most felvett lemez címe?

Azt gondolom, az egyik friss szerzeményem címe adja majd az album címet: “Long-lost Brothers” lesz az.


5) Lesz belőle "physical copy" is, vagy csak digtiális lesz?

Az NKA által támogatott kiadványként jelenik majd meg, egyelőre 100 példány készül majd belőle.


6) Ki adja ki?

Egyelőre magánkiadásban jelenik meg, de nem titkolt szándékom, hogy egy külföldi kiadónál is szeretném megjelentetni az anyagot.



7) Akkor az idén augusztus 6-án, pénteken már Alberttel jössz Debrecenbe? Persze úgy, hogy Rozsnyói Peti is jön!

Igen, természetesen kapható lesz az új lemez nálunk. A sors úgy hozta, hogy Rozsnyói Petivel ezzel az albummal tettünk pontot a Rhodes Quartet-es közös munkánkra. Nagyon inspiráló, előremutató időszak volt, hacsak kevés koncertet is játszhattunk. Hálás vagyok neki a közös munkáért.


8) Most jut eszembe, hogy Te tanítasz is Vácott. Hogy megy a távoktatás? Milyen platformot használsz?

Immár hetedik éve vagyok a váci konziban, jelenleg 6 növendékem van. A távoktatás az együttjátszás hiánya miatt nehéz. Másrészről viszont jobban megvilágíthatók olyan részletek, amik a személyes órák során kevésbé kerülnek terítékre. Jelenleg a Microsoft Teams rendszerét használjuk.


9) Sok sikert a lemezhez, és az idei koncertekhez!

Köszönöm Robi bácsi, egyben sikeres és jazz eseményben gazdag újévet kívánok neked és a jazzma.hu stábjának, olvasóinak.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez