JazzMa

Friss Hírek

Blue Monday2024. május 06.
Névnaposok – Tamara2024. május 06.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A 14. Jazz Showcase a Müpa-ban

Immár 14. éve kerül megrendezésre a Müpa-ban a fiatal jazz előadóművészek bemutatkozó seregszemléje. A rendezők igyekeznek évről-évre valami új megoldással érdekesebbé, változatossá tenni a rendezvényt. Ilyen volt például külföldi tehetségek felléptetése, szakmai- és közönség szavazás bevezetése, beszélgetés a pályakezdő zenészekkel. Az idei „újításokat” a külső körülmények kényszerítették ki, az esemény online körülmények között került megrendezésre.

jazz-showcase-2021.jpg


A Jazz Showcase-en fellépő hat zenekarral az előző héten felvételre került egyenként kb. 45 perces koncert, amelyek vasárnap délután két órától este nyolcig óránként levetítésre kerültek egymás után a Müpa csatornáján. A múlt évhez hasonlóan a műsor házigazdája most is Novák Péter volt, aki előbb röviden bemutatta a fellépőket, majd a fellépők is elmondták magukról az általuk fontosnak tartott információkat. Majd következtek a koncertek. A fellépő zenekarok száma ebben az évben hatra csökkent az előző években megszokott kilenchez képest, de most három helyett egy napra sűrűsödött össze az esemény.

Két zongorista, két gitáros és két énekes zenekara adja ki a fellépő hat zenekart. A zenekarok hangszerösszeállítását tekintve most is megfigyelhető a gitár népszerűsége. Négy zenekarban találunk gitárost, pontosan annyiban, mint zongoristát. Ugyancsak az utóbbi évek trendjébe illeszkedik a basszusgitár használata a bőgővel szemben. Meglepő viszont a fúvós hangszerek alul reprezentáltsága (vagy népszerűtlensége?), mindössze két szaxofonost találunk a fellépő mezőnyben.

Az utóbbi két évben a női énekesek szó szerint mindent vittek. 2019-ben Nagy Emma (zsűri) és Szczuka Panka (közönség), 2020-ban pedig Nagy-Babos Rebeka (zsűri) és Girincsi Fruzsina (közönség) volt a nyertes, persze zenekaruk nélkülözhetetlen és hathatós támogatásával.

Most pedig lássuk az idei fellépőket és a bemutatkozó koncerteket.

balo-samuel-trio.jpg

14.00 óra: Baló Sámuel Trió

(Baló Sámuel – zongora, Miskolczi Márk – bőgő, Richter Ambrus – dob)

Baló István fia, Baló Sámuel Grazban tanult, az ottani magas szintű, nyitottságra nevelő tanítás kétség nélkül meglátszik játékán. Modális jazz elemeken alapuló egyéni világ bemutatását hallhattuk a bemutatott öt saját szerzeményben. A zenekarvezetőnél ismertebb zenésztársak nagyon odatették magukat, egyenrangú társak voltak a zenei folyamatban. Bőgősnél ilyen sok vonóhasználatot utoljára talán Pege Aladárnál hallottam, Richter Ambrus – aki a következő zenekarban is dobolt – akár a délután legjobb zenekari tagjának járó, de valójában nem létező különdíjat is megérdemelné.


bettika-quintet.jpg

15.00 óra: Bettika Quintet

(Bakos Bettika – ének, Kosztolánszki Dominik – tenorszaxofon, Dévényi Zoltán – gitár, Mayer József – bőgő, Richter Ambrus – dob)

Idézet a műsorfüzetből: „A Bettika Quintet kompozícióiban a jazz, a szabad improvizáció, a világzene és a kortárs verszene elemeit is felhasználja. Műsorukban szerepelnek a világzene műfajába sorolható darabok, főként magyar és cigány népzenei dallamok átdolgozásai, amelyek összetett ritmusaikkal, drámaiságukkal hoznak izgalmas színeket előadásukba.”

Ennél jobban nem is lehet összefoglalni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén tanuló énekesnő együttesének produkcióját. A bemutatkozásnál elhangzott, hogy az énekesnő korábban népdal énekléssel is foglalkozott, ami döntő mértékben meghatározza jelenlegi énekstílusát is, vagyis swing és Ella Fitzgerald hatása nem igazán befolyásoló tényező.

Magánvéleményem szerint ez inkább egy world music produkció volt, mint jazz, de bizton állítható, hogy a délután legeredetibb produkcióját adták elő, ami egy versenyen igen előnyös benyomást kelt. Az előadásra, a zenei kíséretre sem lehet panaszkodni, sőt ki kell emelni Kosztolánszki Dominik nagyon szép szaxofon sound-ját.


horvath-albert-quartet.jpg

16.00 óra: Horváth Albert Quartet

(Horváth Albert – zongora, Mackó Miklós – gitár, Pál Gábor – basszusgitár, Centgraf Benjamin – dob)

Horváth Albertet 2020-ban megválasztották a Magyar Jazz Szövetség által kiírt „Az év fiatal jazz-zenésze” díj abszolút győztesének. Azon a versenyen, és a nyereménnyel járó koncerteken az akusztikus zongorán való jártasságát mutatta be. Most a Müpa-ban fellépő zenekarral a manapság trendi neo-soul és R&B irányba fordult. Egy-két akusztikus zongoraszólót leszámítva az elektronikus hangzás került előtérbe. Ebben a stílusban nem igazán lehet és nem is sikerült átütően eredetit alkotni.


feher-fabio-trio.jpg

17.00 óra: Fehér Fábió Trió

(Fehér Fábió – gitár, Berki Tamás – basszusgitár, Fazekas Tamás – dob)

Fehér Fábió volt az idei Jazz Showcase legfiatalabb fellépője. A trió instrumentális fusion jazzt játszik, nem is rosszul. A gitáros korából következően még a kiérlelt, egyéni stílusra várni kell, de a technikára már most sem lehet sok negatívumot mondani. Ez a típusú zene élőben nagyon hatásos, magával ragadó. A közönségszavazás kapcsán a rendezvény online jellege szerintem őket érintette leginkább.


bolyki-tamas-quartet.jpg

18.00 óra: Bolyki Tamás Quartet

(Bolyki Tamás – gitár, Bejan Norbert – zongora, Siklai István – basszusgitár, Fábry Adonisz – dob)

A quartet 2019-ben megnyerte a Magyar Jazz Szövetség jazz-combo versenyét az „Expose” című szerzeményükkel. Most is ezzel a számmal kezdtek, de a korábbinál elektronikusabb verzióban adták elő. Ugyanez a hangzás volt a jellemző a továbbiakban előadott saját szerzemények esetében is, amelyek Bolyki Tamás és/vagy Bejan Norbert kompozíciói voltak. A pontosság kedvéért le kell írni, hogy az elektronikus hangzásért nem elsősorban a gitár, hanem inkább az erőteljesen használt billentyűs hangszerek voltak a felelősek.


varga-david-quintet.jpg

19.00 óra: Varga Dávid Quintet

(Varga Dávid – ének, Oláh Kálmán, Jr. – alt- és szopránszaxofon, Farkas Zsolt – zongora, Szajkó Adrián – bőgő, Márkosi András – dob)

Varga Dávid bemutatkozásában elmondta, zenekarával arra törekszik, hogy felidézze a swing eredeti atmoszféráját. Példaképei: Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé. Ezen énekesek repertoárjából adtak ízelítőnek kilenc dalt a közönségnek.

1. Too Close to Comfort (Daniel Alan Jones / Dougie Lee Poynter / Thomas Michael Fletcher)

2. The Way You Look Tonight (Dorothy Fields / Jerome Kern)

3. All My Tomorrows (Sammy Cahn / Jimmy Van Heusen)

4. Don't Get Around Much Anymore (Duke Ellington / Bob Russell)

5. Smile (Charlie Chaplin)

6. They Can't Take That Away from Me (Ira Gershwin / George Gershwin)

7. When You Wish Upon a Star (Ned Washington / Leigh Harline)

8. My Way (Claude Francois / Gilles Thibaut / Jacques Revaux / Paul Anka)

9. The Lady Is a Tramp (Lorenz Hart / Richard Rodgers)

A zenekarból ki kell emelni Farkas Zsolt zongoristát (aki Szőke Nikoletta együttesében is játszik) és Oláh Kálmán, Jr. szaxofonost, akik sokat tettek azért, hogy ezeknek a már ezerszer feldolgozott számoknak az „édeskés” hangzását, hangulatát oldják. Még egy pozitívum: Varga Dávid és az előtte játszó Bolyki Tamás volt az, akik a produkció közben konferáltak, „beszélgettek” az otthon ülő közönséggel.

Programjuk végén már csak egy kérdés marad: a hátralévő 10 percben sikerül-e a közönségnek beküldeni a szavazatát, mert a közönségdíjhoz kétség sem férhetett.


A fellépők produkcióját egyrészt nemzetközi zsűri értékelte, másrészt a közönség is leadhatta szavazatát természetesen online.

A zsűri tagjai a következők voltak:

  • Borbély Mihály (zsűrielnök) Kossuth-díjas szaxofonos, klarinétos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára
  • Bágyi Balázs jazzdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke
  • Binder Károly zongorista, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője
  • Nadin Deventer (D) a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója
  • Harcsa Veronika énekes
  • László Attila gitáros, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára
  • Martyna Markowska (PL) a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója
  • Steve Rubie (UK) a londoni 606 Club vezetője
  • Igor Vida (SK) a Dunaszerdahely-i Jazz Klub elnöke

 A zsűri és a közönség véleménye alapján a kialakult eredményről a pontosság kedvéért idézem a Müpa honlapján közzétett információkat:

Lezajlott az első online Jazz Showcase – íme, a zsűri és a közönség kedvencei

Vasárnap tizennegyedik alkalommal járták át a jazz hangjai a Müpa tereit, virtuálisan és élőben is. A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg a napot a 2008-as Jazz Showcase egyik felfedezettje, Subicz Gábor és zenekara, a Subtones élőben közvetített esti koncertje zárta.

A Müpa szakmai díját a zsűri szavazatai alapján a Bettika Quintet kapta, míg a közönség nagyon szoros versenyben a Varga Dávid Quintetet választotta kedvencének. Mindkét zenekart egy-egy fellépési lehetőség várja a Müpa 2021/22-es évadában – remélhetőleg már nézők előtt. Utóbbi együttessel a 30. Zempléni Fesztiválon is találkozhatunk, hiszen a fesztivál különdíját szintén Varga Dávid és zenekara kapta. A Magyar Jazz Szövetség jóvoltából április 14-én a Fehér Fábió Triót hallhatja a közönség a Magyar Jazz Ünnepén, míg a Budapest Music Center által felajánlott fellépési lehetőséget a Baló Sámuel Trió érdemelte ki, akik emellett a 30. Művészetek Völgye Fesztivál Harcsa Veronika Udvarában is zenélhetnek majd. A Bolyki Tamás Quartet a Samaria Jazz Fesztivál különdíjával gazdagodott, míg a londoni 606 Club által felajánlott fellépési lehetőséget a Horváth Albert Quartet kapta.

Köszönjük, hogy velünk tartottak és ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!”

 A pályakezdők bemutatkozó koncertjei után az este szokás szerint a már befutott zenészeké. Alkalmanként vannak külföldi fellépők, vagy a magyar élvonal játékából kapunk ízelítőt, de rendszeresen találkozhatunk a nagykoncerten pár éve a délutáni fellépéseken megismert zenészekkel. A Müpa Magazin januári számában megjelent a roppant optimistán akkor még három naposra tervezett Jazz Showcase három esti nagykoncertjén fellépők listája, azaz péntek este Tóth Viktor és együttese, szombat este Kovács Linda és a Budapest Jazz Orchestra, vasárnap este pedig Subtones együttes. A nyilvános rendezvények tilalma miatt közülük a Subtones maradt online, egy másfél órás élő koncerttel. Műsoruk címe „Friss jazz-funk” volt, ami mindjárt jelzi, hogy erősen funk beütésű, szórakoztatóbb jellegű produkció zárta a kora délutántól estig tartó kényszerűségből egy napba összesűrített Jazz Showcase-t.


subtones.jpg

A Subtones együttes a következő összeállításban lépett fel:

Subicz Gábor – trombita, Jónás Vera – ének, Kiss Flóra – ének, Benkő Dávid – billentyűs hangszerek, Csókás Zsolt – gitár, Fonay Tibor – basszusgitár, Csízi László – dob, Szarvas Dávid – ütőhangszerek, beatbox. Vendég: Lukács Miklós – cimbalom.

Műsoruk döntő részben a tavaly „Octopus” címmel megjelent új CD-jük zenei anyagán alapult.

Lemezkritika:

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/subicz-gabor/octopus/kritika/subicz-gabor-octopus/

A program felénél csatlakozott a zenekarhoz Lukács Miklós cimbalmos, aki tovább élénkítette az egyébként is színes zenekari hangzást.

Este fél tíz volt, mikor befejeződött a délután két órakor kezdődött koncertsorozat. Mit mondjak, élőben végigülni, végighallgatni sem kevés, de ugyanez vonatkozik az online változatra is. Nem panaszkodok, fáradtság ide vagy oda, de inkább legyenek koncertek bármelyik változatban is.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez