JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 17. rész

Jelenleg is időszerű - ki tudja még meddig? - a tavaly májusban indult és júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány lassan egy éve átalakítja "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek időnként online közvetítenek. És szinte "mindenhol" maszkot viselünk.

A tizenhetedik részben egy megemlékezés; egy veterán, születésnapos muzsikus; két avantgárd és egy mainstream album.

image1-48.JPG

Január 18-án (a múlt héten) 66 esztendős korában elhunyt az angol, free jazzt játszó - talán kevésbé ismert - akusztikus gitáros JOHN RUSSELL.
A hetvenes évek végétől kezdve jelenteti meg különleges hangzású, gyakran csak szólófelvételeket tartalmazó lemezeit - közülük az egyik a "From Next to Last (Improvised Guitar Solos 2001-2)" (Emanem, 2002) című alkotás, rajta négy hosszú (több, mint tíz perces) szabad rögtönzés - két rövidebb mellett. Furcsa, nem könnyen emészthető zene.
Russell halálát rákbetegség okozta.

image2-31.JPG

A free jazz-zel foglalkozó honlap közölt egy összeállítást a közelmúltban megjelent szaxofon-zongora duóalbumokról ("Piano sax duo"). A kereken húsz kiadványból bemutatunk néhányat - hetente egyet, röviden.
Tavaly nyáron jelent meg MATTHEW SHIPP és ROB BROWN "Then Now" (RogueArt) című CD-je. A "haragos" párbeszéd amerikai szereplői a zongorista Shipp és az altszaxofonos Brown. A nyolc tétel címein nem sokat gondolkodhattak: #1-től #8-ig "Then Now". Egységes, "közepesen nehéz" muzsika - egy-egy rövid, 1-2 perces szóló darabbal. Színvonalas szabad improvizáció ötven percben.

image3-30.JPG

Három nappal ezelőtt, január 25-én töltötte be a 92. (!) életévét az amerikai tenorszaxofonos BENNY GOLSON. Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Art Farmer - és még hosszasan sorolhatnám egykori zenésztársait. Olyan híres darabok szerzője, mint például a "Whisper Not", a "Blues March", vagy az "I Remember Clifford". (Először 2009. szeptember 4-én lépett fel Debrecenben, a Kölcsey Központban. Akkor mégcsak 80 éves volt. Természetesen eljátszotta az előbb említett szerzeményeit is! Másodszor pedig 2019. június 3-án a Budapest Jazz Clubban, ahol egymás után két koncertett adott, 90 évesen!)

Eddigi utolsó lemeze: "Horizon Ahead" (HighNote, 2016) - felvételekor még nem volt egészen 87 éves... (A szintén szaxofonos Jimmy Heath 93 (!) esztendős korában készítette utolsó lemezét.) Mike LeDonne zongorázik, Buster Williams, bőgőzik és Carl Allen dobol. Ajánlom!

Vissza a hírekhez