JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Exkluzív interjú Poór Dénessel (Phonic Chat)

A Phonic Chat online zenei platform 2017-ben jött létre, alapítója Poór Dénes webfejlesztő, internet technológiai szakember. A járványidőszak kezdete óta több, hazai jazz művésszel, zenekarral közös projektben tűnt fel a startup neve, megkerestük Dénest, hogy mutassa be a csapatát és a Phonic Chat fejlesztést.

poor-balint.jpg


Miről szól ez a platform? Kik és hogyan jutottak arra, hogy megvalósítják?

A Phonic Chat ötletét évek óta dédelgettem magamban. 2017-ben, Gárdonyban alapítottam egy coworking irodát. Ez egy közösségi munkahely, ahová távmunkában, vagy vállalkozóként dolgozók járnak. Jó szellemi talaj ez, mert a kávészünetekben kialakuló beszélgetésekből akár közös projektek is elindulhatnak. Kiderült, hogy páran az ide járó szakemberek közül hozzám hasonlóan zenei érdeklődésűek. Nekik mondtam el először az internetes, közösségi zene alapgondolatát. Az alapító csapatban a kezdetek óta együtt dolgozunk Máté Gergő grafikussal és online felülettervezővel, valamint Tamás Kingával (vagyis Veled!), aki a menedzsmentért és a kommunikációért felel. Mindhárman sokrétű munkát végeztünk az elmúlt három évben ebben a projektben, és mostanra csapattá értünk. 2017-ben afféle demo felvételek készítésével kezdtük. Közösen írtunk egy zeneszámot, majd felvettünk különböző hangszeresekkel, énekesekkel improvizációkat erre a témára. A munkafolyamatra összpontosítottunk elsősorban. Alapkérdésünk, hogy hogyan tudnánk a technológiával lekövetni egy-egy produkció megvalósulását. A célunk egy zenész- és előadóközpontú internetes felület megalkotása volt, ahol a létrejövő projekt és a zenészek alkotó- és előadótevékenysége van a fókuszban. A közösségi projektekre és az online együttműködésekre helyeztük a hangsúlyt, mert úgy gondoljuk, hogy a zene elsősorban élmény az alkotónak és a befogadónak egyaránt. Szeretnénk, ha az alkotók megbecsültsége a platformunk segítségével az online térben is nagyobb mértékben érvényesülhetne, mint a jelenlegi internetes disztribúció esetében.

A Phonic Chat egy technológia, amellyel a jelenlegi zeneipari gondolkodásmód paradigmaváltásában szeretnénk aktívan részt venni. Ez a folyamat nagyon felgyorsult 2020 márciusa, a járványhelyzet kialakulása óta, és a fejlesztésünkre alapozva rengeteg gyakorlati feladatot tudtunk elvállalni különböző zenei szereplőknek.


Jelenlegi projektjeinkről:

A Modern Art Orchestra Art of Virus online közösségi zeneszerző projektjének biztosítunk a platformon egy rendszert, amelynek van egy közönség számára is látható felülete, és egy résztvevők számára készült adminisztrációs része. Az online térben tudnak egyszerűen együtt dolgozni a projektbe meghívott komponisták. Jelenleg közel 500 zeneszerző szerepel a rendszerben 40 országból. A Phonic Chat-en rendszerezzük a beérkezett munkákat és a MAO zenészeinek is könnyebbé tesszük a beérkező darabok zenekari feldolgozását.

Rendszeresen csinálunk élő közvetítéseket az interneten. Ezek között vannak saját projektek, mint az Izrael Álllam Budapesti Nagykövetségének készített koncert-stream műsor, vagy a Phonic Chat Workshopok, de elvállaljuk azt is, hogy az előre elküldött videórészleteket, hang- és képanyagot tartalmazó, zenei live stream adásokat szerkesztjük, és adjuk le a megrendelő csatornáin.

Ezek a munkafolyamatok jelenleg sokak számára nehezen kivitelezhetőek, mert az élőben megrendezett koncertek hangtechnikusai, és a broadcasting műsorok készítésében képzett szakemberek másban jók, az online munkakörnyezet, az internetre optimalizált tartalmakkal való munka illetve a gyártási folyamat során az online sugárzás szempontjainak figyelembe vétele még nem automatikus. Szükség van egy olyan szerepkörre az összetett internetes élő videóműsorok sugárzásakor, amit a technológiai és programozói szemléletünkkel és tudásunkkal szolgálunk ki ezeknél a zenés tartalmaknál. Az elmúlt évben kb. 50 live stream adásnak voltam a közreműködője, amelyeket home office-ban stream-eltem müncheni, budapesti és egyéb helyszíneknek. Ezek a munkák mind hozzájárulnak a platformunk továbbfejlesztéséhez. A gyakorlati tapasztalatok a megrendelők igényeiről és a másodpercenként fejlődő technológia nyomonkövetése folyamatosan segít a projektünket előre mozdítani.


Phonic Chat Workshopok

A workshopokról ejtenék még néhány szót, mert ezek a műsorok közelebbről érintik a magyar jazz világát, és talán ezekben integrálódik a Phonic Chat szemléletmódja a leginkább. Létrehoztunk egy nonprofit egyesületet is (A Velencei-tó Információs Társadalmáért Egyesület), hogy pályázati forrásokat szerezzünk saját zenei projektek megvalósítására. Ez amolyan misszió, a cégünk mellett a szabad időnkben önkéntes munkában forgatjuk a workshopokat. Ezek az online élő adások a Youtube-csatornánkra készülnek, és azzal kísérletezünk, hogy milyen, interaktív műsorformátumot tudunk létrehozni, amely a leginkább bemutatja, hogy milyen közösségi zenei együttműködések születhetnek a Phonic Chat segítségével. Alapötletünk, hogy a félnapos workshopra olyan felállásban hívunk zenészeket, amelyek kifejezetten csak erre az alkalomra állnak össze. Egyikük dalt is hoz, és az alkalmi stáb közösen értelmezi újra az adott szerzeményt. A folyamat végén egy egyórás élő adást sugárzunk, és megmutatjuk a közönségnek, hogy hogyan jött létre a feldolgozott szerzemény újrahangszerelt változatban. A műsorban a zenészek kötetlenül beszélgetnek a folyamatról, és a közönség közbeszólhat, kérdezhet, reagálhat, és visszajelzést is adnak a résztvevők a hozzászólásokra az adásban.

Nagy hangsúly van az interakción, mert a nézők részvételét minél aktívabbá szeretnénk tenni ezekben a műhelymunkákban. Hat ilyen műsorra van keretünk egy nyertes pályázatból, ebből hármat már megvalósítottunk. Vendégünk volt Bágyi Balázs, Behán Eszter, Dobai István, Mohai Szabolcs, Mohai Tamás, Horváth Janó, Pocsai Kriszta, Oláh Tzumo Árpád, Fonay Tibor és Richter Ambrus. A program művészeti vezetőjeként és basszusgitárosként is közreműködik Kiss G. László barátunk.

A következő ilyen adásunkba február 22-én lehet majd bekapcsolódni a YouTube-csatornánkon (Phonic Chat). Érdemes feliratkozni is, mert hetente új zenei videót adunk közre.


Terveink:

2021-ben nagyon sok tervünk van. Látunk esélyt, hogy további forrást szerezzünk a workshop műsoraink folytatásához, a fejlesztésünkkel is elérkezünk egy mérföldkőhöz, és ha minden jól megy, egy piacképes, hasznos online zeneipari termékkel tudunk előállni. Több nagyobb léptékű iparági projektben tárgyalunk együttműködési lehetőségekről.

Továbbra is igyekszünk a magyar zenészeket anyagilag is támogatni a videófelvételek készítéséért fizetett tiszteletdíjak formájában, és segítünk a művészeknek az internetes tartalmaik produktívabb felhasználásában.

Köszönöm szépen Maloschik Róbertnek a bemutatkozási lehetőséget!


Workshopjaink videói:

Phonic Chat workshopok Youtube lejátszási lista:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyti5fK7toCjAYcACf-IuBhf3Fyzj2PBa


Tell me (by SoLaTiMusic, workshop-feldolgozás)

https://youtu.be/MFAgPvzvmdw


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez