JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Elment egy Fejvadász… Paul Jackson (1947. március 28.– 2021. március 18.)

The Headhunters. Ugye minden jazz-funk kedvelőnek ismerős a név?

Herbie Hancock 1973-ban készített, korszakalkotó albuma „Head Hunters” (akkor még külön írva) címmel jelent meg, a közreműködők Bennie Maupin, Harvey Mason, Bill Summers és Paul Jackson voltak. A zenekar évekkel később, Hancock önálló karrierje kezdetén tovább vitték a nevet és változó felállásban jó néhány albumot készítettek.

A Fejvadászok igazi húzóemberei Mike Clark dobos (aki Mason-t váltotta), és Paul Jackson basszusgitáros voltak, akik szinte elválaszthatatlanok voltak egymástól. Megannyi remek lemezen játszottak együtt még Herbie Hancok zenekarában, majd később a nevet tovább vivő csapatban is. 1978-ban egy japán turné befejeztével „összedobtak” egy szóló albumot Jackson-nak, ami „Black Octopus” címmel készült el.


paul-jackson.jpg


A nyolcvanas évek közepén Japánba költözött, megnősült, és legfőképp a szigetországban lépett fel, ritkán jutott el Amerikába, vagy Európába. Testsúly problémái voltak, mellette dialízissel is próbálták helyrehozni a vesebetegségét. Amikor időnként jobban érzete magát rögtön zenélni kezdett, egy darabig megpróbálták életben tartani a Headhunters zenekart, turnéztak különböző összeállításokban, és néhány szólólemezt is készített.

2014-ben triójával eljutott Európába, és többek között Ausztriában, Hollandiában, Németországban léptek fel. Az együttesben a zenekarvezető mellett Xantoné Black billentyűzött és énekelt, Tony Match dobolt, és James Brown legendás szaxofonosa Pee Wee Ellis fújt, és énekelt.

Szerencsém volt jelen lenni a bécsi Reigen klubban tartott koncerten, búcsúzzunk Paul Jackson legendás basszusgitárostól az osztrák fellépésén készült felvétellel.

https://www.youtube.com/watch?v=MICS2_PbWVs

Vissza a hírekhez