JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 29. rész

Most is időszerű - és még ki tudja meddig? - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány már több, mint egy éve alakítja át "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek időnként online közvetítenek. És szinte "mindenhol" maszkot viselünk. A huszonkilencedik részben egy megemlékezés, a tervezett Montreux Jazz Festival eddigi hírei, és egy free album.

image1-83.JPG

Húsz évvel ezelőtt, 2001. április 18-án hunyt el az amerikai tenorszaxofonos William Melvin "BILLY" MITCHELL. Talán kevésbé
ismert muzsikus, a könnyedebb műfajban jeleskedett; Count Basie, Dizzy Gillespie és Milt Jackson zenésztársa volt - mások mellett.
74 esztendős korában tüdőrák okozta a halálát.
Emlékére meghallgattam a "The Colossus of Detroit" (Xanadu, 1978) című albumot; Barry Harris zongorázik, Sam Jones bőgőzik, és Walter Bolden dobol.

image2-56.JPG


image3-54.JPG


Idén mindenképpen megrendezik a MONTREUX JAZZ FESTIVAL-t - legalábbis az esemény honlapja szerint. Visszaszámlálás látható: még 33 nap és néhány óra van hátra a program megjelenéséig. A tavalyi fesztivált törölték, az idei az 55. lesz.

Új, szabadtéri színpadot építenek a tó fölé (háttérben a hegyek!), a nézőtéren 600 ülőhelyet alakítanak ki - nyilván a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően.
Ezen kívül három kisebb befogadó képességű hely - a Montreux Palace szálló környékén - fogadja majd a jam session-ök, workshop-ok és más rendezvények látogatóit - ahogyan az a képen is látszik. (A fesztivál egyéb híreiről még olvashatnak majd ebben a sorozatban.)

image4-48.JPG

Folytatva a két hete megkezdett minisorozatot: a "Free Jazz Blog's 2020 Top 10s" következő albuma a szlovén zongorista Kaja Draksler "OUT FOR STARS" (Clean Feed) című alkotása. A zenekarvezető hét új darabját egy nem mindennapi összeállítású octet adja elő: Laura Polence és Björk Níelsdóttir - ének; Ada Rave és Ab Baars - tenorszaxofon, klarinét; George Dumitriu - hegedű, brácsa; Lennart Heyndels - bőgő, ének; Onno Govaert - dob, ütők. és Kaja Draksler - zongora, ütők.

Furcsa hangzású, inkább kortárs zene – nehezen követhető dallamokkal, nagyrészt (számomra) ismeretlen előadókkal.

Vissza a hírekhez