JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Névnapi jazz – Csanád, Emil

Október 2-án új sorozatot indítottam, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.
Erről jut eszembe, vegyenek magyar jazz CD-ket, ezzel támogassák a COVID-19 járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar jazzmuzsikusokat!

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 34. rész

Új cím ("A maszk mögül" után), de a tavaly májusban megkezdett, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat folytatódik! A koronavírus-világjárvány kedvező irányba történő elmozdulása a szigorú járványügyi korlátozások enyhítését hozta: közterületen már nem kell maszkot viselnünk! Zárt térben - tehát a klubokban is - még igen. Egyelőre. De a lényeg a nyitás, újra közönség előtt játszhatnak a zenészek!
A harmincnegyedik részben egy bécsi klub műsorából néhány ajánlat, egy nemrég elhunyt muzsikusról, és egy free jazz albumról.

Footprints, avagy Márkus Luca és Bérces Viktor a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Ma született (magyar jazz)bárányok – 147.rész

2021. január 1-én indult ez a sorozatom!
Saját gyűjtésű adatbázisom szerint az élő magyar jazzmuzsikusok közül 3 született május 27-én. Mindhárman dobosok!

Történelmi pillanatok

Nem feltétlenül jó az egyén szempontjából egy történelmi pillanat sűrűjében lenni. Az ember akár életveszélybe is kerülhet. Ez most nem egy ilyen volt! Ha nem lettem volna ott, csak sejtéseim lennének arról, hogy a magyar jazz harsonázás szempontjából mennyire fontos történelmi pillanatokról, és a folytonosság megnyugtató, felemelő érzéséről maradtam volna le. Hála és köszönet - elsősorban - a három muzsikusnak, történeteiknek, és ismét hangsúlyozom: a folytonosság élményének megtapasztalásáért.

Csoda Budapesten! – Beszámoló a Brad Mehldau Trio Zeneakadémián adott online koncertjéről

Nagy öröm, hogy május 25-én Brad Mehldau ismét Budapestre látogatott egy koncert erejéig, méghozzá fantasztikus ritmusszekciójával együtt, tehát Larry Grenadier bőgőssel, és Jeff Ballard dobossal.
A járvány sajnos még érezteti hatásait, így aztán Közönség nélkül játszott a zseniális zongorista, zeneszerző triója a Zeneakadémia Nagytermében. Több platformon is lehetővé tették a szervezők, hogy online, élőben tudjuk nézni-hallgatni a hangversenyt, méghozzá ingyenesen, ami igen nagylelkű gesztus volt a jazz kedvelői felé; köszönet érte!

Névnapi jazz – Evelin, Fülöp

Október 2-án új sorozatot indítottam, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.
Erről jut eszembe, vegyenek magyar jazz CD-ket, ezzel támogassák a COVID-19 járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar jazzmuzsikusokat!

Úgy játszol, mint Radics Béla

Ebben az októberi májusban a Meseház Muzsikáló udvara ezúttal a Nemzetiségi Klubház tisztaszobájában adott teret az idei év első jazz-hangversenyének. (Milyen vicces, hogy május 20-án volt idén az első grosszó. Az okokat ismerjük.) Csütörtök este a Bujdosó Trió csapott a laza 13 perces nótáiba.

B52 Jazz Feszt – Pilisborosjenő - 2021. június 5.

Reménykedve tekintünk a jövőbe: készülünk a B52 Jazzfeszt harmadik kiadására. 2018-ban volt az első, 2019-ben a második, tavaly elmaradt a koronavírus miatt, idén újra meghirdettük. Amennyiben a járványügyi előírások lehetővé teszik, úgy június 5-én délután újra találkozunk a Mandelbrot udvarán.

Lemezajánló (2021.05.24-30)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések