JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Magyar bigbandek – Miskolc Big Band

A zenekarvezető Sándor Ferencnek tettem fel kérdéseimet.

sandor-ferenc-mbb.JPG


Sándor Ferenc szakmai önéletrajza

A Miskolci Egyetem Bartók Intézetében szerezett klarinét tanári és kamaraművész diplomákat (1999 kitüntetéssel), szolfézstanári diplomát (2000 jó minősítéssel), fúvószenekari karnagy diplomát (2004 kitüntetéssel), és szaxofon tanári diplomát (2016 kitüntetéssel).

Egy évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén jazz szaxofon tanulmányokat is folytatott. Zeneszerzést Csemiczky Miklós tanár úrtól tanult.

Tanulmányai után több alkalommal szimfonikus zenekari előadóművészként turnézott (opera és operett műfajú darabokat előadva) Ausztriában, Németországban, Dániában, Hollandiában, Luxemburgban, Franciaországban, Svájcban, Norvégiában, Nagy-Britanniában, és Kínában is. Több éves németországi zenei munkája után (ott komolyzenei és dixieland együttes összeállításban dolgozott) családalapítás miatt visszaköltözött Miskolcra.

Jelenleg együttesei vezetése mellett zeneszerzéssel foglalkozik. Szerzeményeit

Németországban, Bulgáriában (szófiai rádiózenekar), Csehországban, Spanyolországban, Finnországban, és az Egyesült Államokban (Chicago) játsszák. Fellépések mellett a hétköznapokban zenetanárként dolgozik, ahol a következő években a „mesterpedagógus” portfóliója elkészítésére és védésére készül.


1) Mikor alakítottad meg a Miskolc Big Band-et?

2014. december 7-én volt az alakuló próbánk, ahol zenetanár kollégáimmal kipróbáltuk néhány szerzeményem és hangszerelésem. A jól sikerült próba után 2015 januártól már heti-kétheti rendszerességgel próbáltunk. A „Miskolc Big Band” név használatára 2015 februártól kaptunk engedélyt, azóta ezen a néven vagyunk beazonosíthatóak.


2) Ez egy zeneiskolához kötődő zenekar? Ottani tanárokból és növendékekből jött létre?

Nem, ez csak felnőttekből, zenetanárokból és zenei előadókból álló együttes, zeneiskolához szervesen nem kötődik. Havi két próbán csiszolgatjuk a régi és tanuljuk az újonnan született darabokat, hangszereléseket. Van közöttünk a Miskolci Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanára, közös tagunk a helyi dixielanddel, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral is.


3) Hol és milyen sűrűn tudtok próbálni?

Hétköznap este, kéthetente tudunk próbálni egy művészeti iskola gyakorlásra alkalmas termében.


4) Milyen repertoárotok van?

Az együttes saját szerzeményeket, filmzenei, illetve klasszikus zenei, saját magunk által készített átiratokat játszik, így műsorunk teljesen egyedi. Rajtam kívül zenét szerez a bigbandben gitárosunk Szőnyi Zoltán, szaxofonosunk Nicolas Beaupertuis, és zongoristánk Ahmed Bouzid is.


5) Miskolcon hol szoktatok fellépni? A COVID-19 járvány miatt legutóbb mikor adtatok koncertet? És mikor léptek fel legközelebb?

A Covid karantén időszak miatt tavaly csak egy fellépésünk volt a nyár derekán, és egyelőre idén is ennyi van kilátásban, ami baráti/zeneszerető közönség előtt történt egy kerti partin. Folyamatosan keressük a méltó fellépési lehetőségeket, de egyelőre előrelépés ilyen ügyben nem történt.


6) Miskolcon kívül Magyarország mely városaiban léptetek fel eddig?

Megalakulásunk óta minden éven szerepelünk Budapesten, a TEMI Fővárosi Művelődési Központban, a Big Band Találkozón és fesztiválon. A 2015 és 2017 évben minősítésen is volt alkalmunk az említett találkozón részt venni, ahol mindkét alkalommal a legmagasabb pontszámmal „A” kategóriában „kiemelt arany” minősítést kaptunk. 2019 őszén az a megtiszteltetés ért minket, hogy Eddie Daniels világhírű jazz klarinétművésszel léphettünk fel. Óriási élmény volt ez számunkra! https://www.facebook.com/MiskolcBigBandOfficial/videos/2368667366599868


7) Jártatok már külföldön?

2016-ban Csehországban versenyeztünk, ahol a Ceska Kamenice-i Nemzetközi Művészeti Fesztivál Big Band versenyén, 23 európai bigband közül „abszolút győztesek” lettünk.


2016061619-mbb-hangszereles-oklevel.jpg


2016061619-mbb-oklevel.jpg


2018-ban a „Kassai Jazz Napok”-on mutathattuk be


8) Milyen minősítésetek van?

Engedd meg, hogy inkább mellékeljem az okleveleinket!


201511-mbb-oklevel.jpg


201711-oklevel-mbb.jpg


20190126-mbb-oklevel.jpg


20191115-mbb-oklevel.jpg


9) Van CD-tek? Esetleg DVD-tek?

Egy kis zenei műhelyként tevékenykedve, ami 5 fővel készíti elő a nagyzenekarra szánt darabokat, 2018-ban Sárik Péter jazz zongoraművésszel volt alkalmunk 8 saját darabot stúdióban rögzíteni. Óriási élmény volt együtt zenélni ilyen remek előadóval!


10) Kik jelenleg név és hangszer szerint a zenekar tagjai?

Altszaxofon: Nicolas Beaupertuis, Ésik Arnold, tenorszaxofon: Madaras Attila, baritonszaxofon: Péntek Julianna, lead trombita: Hegedűs Dániel, trombita: Bacsó Martin, Solymosi Árpád, Kiss Sándor, harsona: Virág Csaba, basszusharsona: Stók Pál, dob, ütőhangszerek: Kacsenyák Gábor és Baranyai Sándor, gitár: Szőnyi Zoltán, basszusgitár: Fukk Attila, zongora: Ahmed Bouzid.


miskolc-big-band.JPG


11) Milyen terveitek vannak a 2021-es évre?

Az együttes számára méltó fellépési lehetőségeket keresek.


12) Sok sikert a terveitek megvalósításához!

Köszönjük szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez