JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Maszk nélkül (három /+egy/ aktuális téma) - 37. rész

"A maszk mögül" folytatódik - új címmel, alkalmazkodva a koronavírus-világjárvány kedvező irányba történő elmozdulásához. A klubokban még maszkot kell viselni - minden nyilvános, zárt térben - de közterületen már nem. A legfontosabb: újra közönség előtt játszhatnak a zenészek! A harminchetedik részben egy megemlékezés, egy muzsikus rövid bemutatása az idei Montreux Jazz Festival fellépői közül, egy free jazz album, és a +egy...

image1-2021-06-16t164912841.JPG


image2-77.JPG


99 évvel ezelőtt (június 15-én) született - és 1999-ben hunyt el az amerikai multiinstrumentalista John Arthur "JAKI" BYARD. Rá igazán érvényes a gyakran használt kitétel: elsősorban zongorista volt, de alt- és tenorszaxofonon, vibrafonon, orgonán, dobon, és gitáron is játszott időnként! Zenésztársai voltak: Maynard Ferguson, Charles Mingus, Eric Dolphy, Art Blakey - és még sokan mások. Széles skálán "mozgott": a ragtime-tól a free-ig mindent játszott. Krimibe illően távozott közülünk: otthonában puskával főbelőtték, gyilkosság áldozata lett, amelyet később sem tudtak tisztázni. 76 évet élt.
Emlékére a "Hi-Fly" (New Jazz, 1962) című nagyszerű trió albumát hallgattam meg.
Byard "csak" zongongorázik, Ron Carter bőgőzik, és Pete La Roca dobol.



image3-74.JPG


image4-67.JPG


Az idei MONTREUX JAZZ FESTIVAL (15 nap múlva kezdődik!) fizetősprogramjait böngészve nem akartam hinni a szememnek! A legnagyobb, úgynevezett vízi színpadon július 2-15-ig egyetlen (!) jazz esemény lesz! (Ezt a múlt héten már érintettem.)

Csodálkozás helyett menjünk távolabb a parttól: a Palace Hotel Petit Théâtre nevű termében (300 számozott ülőhely) július 3-án Christian Sands lép fel. A 32 esztendős amerikai zongorista másodszor játszik ezen a fesztiválon: 2015-ben a Christian McBride Trio tagjaként már bemutatkozhatott Montreux-ben. A Grammy díjra jelölt - eddigi utolsó - albumának műsorát hallgathatják majd, akik időben vettek jegyet a "Kis Színházba", mert már SOLD OUT!
"Be Water" (Mack Avenue, 2020); közreműködnek: Sean Jones (trombita), Marcus Strickland (szaxofon), Steve Davis (harsona), Marvin Sewell (gitár), Yasushi Nakamura (bőgő), és Clarence Penn (dob). Modern mainstream - nagyon magas színvonalon!

image5-46.JPG


image6-42.JPG


Folytatva a múlt héten megkezdett minisorozatot: a free jazz stílusú szóló gitár felvételek sorában a "SUMMER WATER" (Watertone Music, 2021) című, a közelmúltban megjelent kiadvány következik. (Az összeállítás a szabad zenei honlap alapján készül/t/.) Az előadó az amerikai elektromos gitáros Scott DuBois, aki saját kompozícióit- improvizációit játssza - Sands-hez hasonlóan a vízzel összefüggésben.
Kevesebb szabad elem, több megnyugtató, elgondolkodtató dallam.

image7-21.JPG

A címben jelzett +egy.
Kedden, június 15-én, elhunyt Winand Gábor, akihez két évtizedes barátság fűzött. Még nem tudtam felfogni (ha egyáltalán lehet) - és nem is tudok okosat, szépet írni. Nyugodj békében Gábor!

Vissza a hírekhez