JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Balatonfüreden működő Parker Jazz Klub nyári koncertsorozatának júliusi vendége az Oláh Krisztián Quartett volt

Aki figyelemmel kíséri a füredi jazz klub programjait, láthatta, hogy a 2019 márciusától működő klub nyitórendezvényének fellépője Oláh Kálmán a Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző volt. Az emlékezetes koncert után Kálmánnak az volt a kérése a szervezők felé, hogy egyszer a fiai is meghívást kapjanak a Parker Jazz Klubba.

Az elmúlt időszak nehézségei miatt korábban nem, viszont most megvalósulhatott a koncert. Oláh Krisztián zongorista és testvére, ifj. Oláh Kálmán szaxofonos által alapított csapatban Orbán György bőgőzött és Serei Dániel dobolt.

Krisztián és zenekara jellemzően a 2020-ban megjelent „At the Back of My Mind” című szerzői lemezének anyagát hozták Balatonfüredre, melyet kiegészítettek néhány újabb kompozícióval is.

Oláh Krisztiánról tudjuk, hogy hatalmas tehetségnek tartják, fiatal kora ellenére nemzetközi szinten is jegyzik a nevét. Több zongoraversenyen vett részt már nagy sikerrel, többek között a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál verseny 3. helyezettje lett, illetve 2018-ban első magyarként kapott meghívást az amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazz versenyére, ahol a világ 14 legjobb fiatal jazz zongoristája között mérette meg magát. A koncert előtti beszélgetésen kiderült, hogy Krisztián nem tartja magát kimondottan jó „verseny zongoristának”, valójában a természetes közege a közönség előtti színpad.

Oláh Krisztián - szintén zongorista szülei javaslatára – iskolai körülmények között először klasszikus zenét tanult, aminek hatásai egyértelműen felfedezhetők zongorajátékában. A kvartettre írott zenei anyagban szépen kiegészítik egymást a klasszikus és a jazz zenei motívumok.

Krisztián és öccse Kálmán kisgyermekkoruk óta gyakorolnak együtt otthon, nem is kérdés, hogy rendkívül összeszokott párost alkotnak. Érezhető, hogy szinte együtt lélegeznek a színpadon. Nagyon jó érzés volt látni, hogy egymást mennyire tisztelik, milyen elismerően üdvözlik egymást egy-egy hangszeres szólót követően.

Az együttes többi tagja is kiemelkedő teljesítmény nyújtott, kiválóan egészítették ki a két szólista játékát. A szintén klasszikus zenei gyökereken nevelkedett Orbán György bőgősről már sokat hallottunk, számos magyar és nemzetközi formációban közreműködött az elmúlt két évtizedben. Serei Dani játéka pedig üde színfolt a magyar dobosok palettáján, játékstílusa nagyon változatos, sokszínű technikás dobolása szintén sokat tett hozzá a produkció egészéhez.

A közel 80 perces program után az értő és befogadó füredi közönség még egy ráadás darabot is kiharcolt a zenekartól, ami kivételesen nem Krisztián szerzeménye volt, hanem Oláh Kálmán „Polymodal Blues” című darabja.

A szervezők és a közönség a koncertet követően csak annyit tudtak hozzáfűzni: „Köszönjük fiúk, ez világszínvonalú produkció volt.”


Az elhangzott darabok a következők voltak:

From Zero to One

Sonnet I

Sonnet II

At the Back of My Mind

Farewell

Peaceful

Bagatell No. 2

Ráadás: Oláh Kálmán - Polymodal Blues


img-0242.jpg


img-0244.jpg


img-0247.jpg


img-0249.jpg


img-0250-1.jpg


img-0253.jpg


img-0255.jpg


img-0256.jpg


img-0258.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez