JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Arany Év indító Mörk varázslat

2022. január 8., szombat - Várkert Bazár.

mork-in-the-golden-hour.jpg


Gyönyörű, átlátszó (!) vinyl lemezzel, új billentyűssel és fantasztikus koncerttel indította a 2022-es évét a Mörk zenekar.

A Mörk négy fiatal jazz zenész alkotóközösségeként alakult 2015-ben. Tavaly már a harmadik Mörk lemez, az „In the Golden Hour” anyagát mutatták be a november 5-i MÜPA koncerten. 2018-ban jelent meg a „The Death of Mörk”, 2019-ben a „The Resurrection of Mörk” című zeneanyag.

Az új album 2021. december 21-én jelent meg fizikai formátumában és ezen a koncerten is kapható volt. A Fonogram- és Artisjus-díjas Mörk alapító tagjai Zentai Márk ének, gitár, elektronika, Szeifert Bálint basszusgitár, gitár, ének, Szabó Dániel Ferenc dobok, ütőhangszerek, elektronika, és Novai Novan Gábor zongora, billentyűs hangszerek, elektronika.

A nagysikerű, hangsúlyos billentyűs jelenléttel megrendezett MÜPA lemezbemutató koncert egyben Novai Novan Gábor búcsúkoncertje is volt. Hat év együttműködés után távozott a zenekarból, hogy a Novan néven már jó ideje futó szólóprojektjére koncentráljon. Ifjabb Novai Novan Gábor egy fantasztikus zenész, aki zenei ötleteivel, akusztikus, analóg és sokszor meghatározhatatlan hangszínű digitális zajzenéjével, virtuóz szólóival elvarázsolja a közönséget. Novan Experiment programsorozatával a Fonó Budai Zeneházban változó vendégzenészekkel hónapról hónapra bizonyította a szabad zenét és a legkülönbözőbb zenei hatásokat szintetizáló alkotóerejét. Izgalmas út áll Novan előtt, ahogy pályafutását követő közönsége előtt is.


dsc-2535.jpg


Nem kis feladat hárult a most debütáló új billentyűsre Ocsovay Damjánra, akinek egy rendkívül összetett zenei örökséget, hangzást kellett megszólaltatnia. Damján zongorista, énekes és zeneszerző is, fiatal kora ellenére  már sok jól ismert jazz zenésszel (Tony Lakatos, Snétberger Ferenc, Tzumo...) dolgozott együtt a Solati Music vokalistájaként. Saját jazztriója hamarosan a Müpa JazzShowcase programjában is bemutatkozik, Boros Levente dobos és Heilig Tamás basszusgitáros társaságában.

A Mörk koncertek egyik sokak által várt, már-már ikonikus zenei csúcspontja Novai Novan Gábor nagyívű, építkező, katartikus billentyűs szólója volt a „You and Me” című opuszban. Ocsovay Damján tökéletesen vette az akadályt, hozta a lúdbőrt eksztatikus szólójával és a viharos közönségreakciót is. A koncerten egy nagyon szimpatikus és rendkívül tehetséges hangszerest ismerhetett meg a Mörk kritikus közönsége.


dsc-2704.jpg


A Mörk performansz, mint mindig, ezen az estén is megismételhetetlen improvizációk, szofisztikált kompozíciók, intim hangulatok és drámai váltások érzelmi hullámvasútján repítette a közönséget. Nagyon összetett mörki univerzum, funky, soul, etno, kortárszenei és jazz stíluselemekből, súlyos groove-okból, de önreflektív humorból is építkezik rendkívüli ízléssel és intelligenciával. A Mörk az egyike azoknak a zenekaroknak, akik külföldön sikeresebbek és ismertebbek, mint Magyarországon. Ez kérlelhetetlen minőségelvűségüknek és következetességüknek, nagyon magas színvonalú szakmai tudásuknak, tehetségüknek és emberi kvalitásaiknak is köszönhető A járvány ellenére nagyon sokan látogattak el a Várkert Bazárba, a közönség nagyobbik része jóarcú huszonévesekből állt, akik a koncertet állandó interakcióban és mozgásban szinkronizálták a Mörk virtuóz tagjaival.


dsc-2534.jpg


Szeifert Bálint basszus szólamai hol funkos, hol dubstepszerű, gyomorbaütő effektarzenállal, majd swinges alapokkal és szólókkal gazdagítja a végtelen zeneóceánt. Dallamközpontú játéka és vokálozása, jóval több, mint egy korrekt ritmusszekció egyik tagja.


dsc-2651.jpg


Szabó Dániel Ferenc teljesen egyéni dobhangzása van. Minden szólamra jellemző, hogy tökéletes zenei élményt nyújt akkor is, ha a hallgató csak egy hangszer játékára koncentrál. Ez különösen igaz az egyébként háttérbe szoruló basszus- és dobjátékra. Egészen hihetetlen és Magyarországon szokatlan az a munkamennyiség, ami az egyéni teljesítményekben is hallható minőséget létrehozza. Szabó Dániel Ferenc játéka többek között a Gyémánt Bálint New Trio koncertjein is megcsodálható.


dsc-2555.jpg


dsc-2682.jpg


Zentai Márk nem csak a legszínesebb, legsokoldalúbb és legprofesszionálisabb magyar énekesként, de az egzotikus, spirituális hangú, elektromos szitár/gitár megszólaltatójaként is uralta a színpadot. (Ezen a hangszeren egy gyönyörű szólót Szeifert Bálinttól is hallhattunk.) Zentai Márk egyedül is képes tökéletes énektudásával és szenzibilitásával, digitális looper-eivel totális énekkari hangképeket létrehozni, ezzel sokszor a katarzisig erősítve a zenei hatást.

A Mörk rengeteg rétegből, stíluselemből épülő zenei világában mindenki megtalálhatja az őt telibe találó hangulatot, vagy zenei fordulatot. Ezért is nyújt közösségi élményt egy-egy koncertjük a legszélesebb hallgatói körnek a gyerekektől az idősebb, sokat látott-hallott jazzrajongókig.


dsc-2666.jpg


A zenekar MÜPA lemezbemutatóján és most is az egyik legjobb fiatal ütőhangszeres tette teljessé az élő előadás hangzását Sárkány Bertalan személyében. Szükség is volt a virtuóz játékára, hogy a lemezen hallható, érzékenyen felépített, összetett, elképesztően gazdag ritmusszólam megszólalhasson koncerten is. A budai vár gyomrában a Mörk repertoár legnagyobb számait hallhatta a közönség a régebbi és a vadonatúj lemezről. Az In the Golden Our korongot a Mörktől megszokott gyönyörű kivitelben és hangzásban (Fenyvesi Márton érdeme a tökéletes, érzékeny, világszínvonalú keverés) vihetnek haza a gyűjtők, köszönet a zenekart menedzselő UpMusicnak és vezetőjének, Pécsi-Szabó Dénesnek.

A fantasztikus hangulatú és hangminőségű kétórás koncerten a következő dalok szerepeltek:

Baby

Strawberry Diamond

Doubt

Going Too Far

Assakaraka Pumbek

You and Me

If Our Love­

European Roller

Like a Bird

és a ráadás

All I Need


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez