JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

J.D. Hive - Négy királynő egy kaptárban

A most először megrendezett JazzFest Budapest meghívásának eleget téve, a frissen nyitott Mixát szórakozóhelyen lépett fel a bécsi J.D. Hive együttes.

A kvartett kamara jazz zenekarként lett beharangozva és a tagok a legklasszikusabb értelembe véve hozták a kamara zenét; egy családias, baráti hangulatú koncert keretében kellemes egyedi darabokat hallhattak a nézők, remek szóló improvizatív futamokkal megtűzdelve.

Az első hallásra nyilvánvaló szakmai tudás és tehetség mellett, külön kiemelendő a zenészek történetmesélős, hangfestő stílusa.

Az elsőként felhangzó; „Isn’t Dinner Lovely Tonight?” cimű dal például, amit a szerző szavaival élve, az a családi vacsora érzés ihletett, amikor több, négy-öt éves gyermek is jelen van az asztalnál és vagy az egyik sír, vagy a másik üvölt, tökéletesen hozza a címben elvárt csöndes kezdést, ami aztán hirtelen átcsap egy nagyon agresszív folytatásba.


img-5299.jpg


img-5302.jpg


A zenészek (Johannes Dickbauer - hegedű, Sebastian Schneider - zongora, Andreas Waelti - bőgő, Dés András - ütőhangszerek) tökéletes összhangban, érezhetően vidáman játszották a zeneszerző Johannes Dickbauer darabjait.


img-5291.jpg


21-ik századi jazz zenészekhez méltóan, könnyedén ugrálva a rock-, klasszikus-, nép-, és világzenét idéző szólamok között, végig élve a jazz adta végtelen szabadsággal és kísérletezési lehetőséggel.

Dés András indusztriális ütősjátéka állandó iránytűként vezette zenésztársait, kiegészítve Andreas Waelti néhol elvaduló, ám végig a közösséggel tartó bőgőjátékával. Sebastian Schneider csodás zongorafutamokat produkált, külön kiemelendő a „Lost Caravan” című, ráadásként adott szám befejező része, ahol is a játéka mintegy megidézte a daltörténetben szereplő menekült karaván megérkezését a metropoliszba.


img-5305.jpg


Johannes Dickbauer hegedűművészetéről itt nem nyilatkozhatunk bővebben, mert a hegedűművészet eme irgalmatlanul nagy tehetségét nem tudnánk az őt megillető módon dicsérni. Legyen annyi elég, bár kissé elcsépelt, a lelkes hallgatóság szeme láttára lett a „nyűtt vonóbúl” bot. Mindenki legnagyobb megelégedésére.

Az est mindhárom, lokálisan idén debütáló szereplője remekül vizsgázott: a Jazzfest bizonyította, hogy bár fiatal, de nagyon tudja, mit csinál.

A Mixát, hogy bár új hely, rendelkezik egy kitűnően hangszigetelt, jó akusztikájú koncertteremmel.

A J.D. Hive, ami egy kis világszínvonalat csempészett kies, térképszéli országunkba.

Kérjük a következőt!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez