JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Yellowjackets 42 éve bigband-re hangszerelve

42 év hihetetlenül hosszú idő egy zenekar fenntartásához, ráadásul élvonalban tartásához. Hosszú ideig együtt játszó zenekarok között még a Modern Jazz Quartet, vagy a Keith Jarrett Standards Trio említhető, igaz ők tagcserék nélkül játszottak évtizedeken keresztül. A Yellowjackets esetében csak a zongorista Russell Ferrante alapítótag, a többiek később, vagy még később érkeztek a társulatba. Egyébként a zenekar neve egy darázsfajtát jelent, hiába fordítanák le az angol nyelvvel ismerkedők nevüket egy színes ruhadarabra.

Az együttes 10 évvel ezelőtt már koncertezett a Müpában, és rémlik nekem még egy koncert a Gyulai Vár Jazzfesztiválról 2008-ból, ahol Mike Stern gitárossal léptek fel.

A mostani koncertturné apropóját az együttes 40 éves fennállására „XL” címmel kiadott lemezük adta (még egy gyenge humor: az XL nem ruhaméretet jelent, hanem római számokkal írva a negyvenet). Ilyen évfordulóra már illik valami extrát nyújtani, amit í kölni WDR Big Band (WDR = West Deutsche Rundfunk = Kölni Rádió) közreműködésével meg is tettek: az elmúlt negyven év tíz időtálló szerzeményét hangszerelték át bigband kíséretre. Az albumot egyébként a Down Beat kritikusa három és fél csillagra értékelte.


cd-cover.png


cd-back-cover.png


A nagyzenekar kiválasztása nem okozhatott nagy gondot, hiszen a Yellowjackets szaxofonosa, Bob Mintzer 2016-ban lett a kölni rádió zenekarának karmestere és hangszerelője. Együttműködésük sikert-sikerre halmoz, hiszen az éves Grammy-díj jelöléseken rendszeresen találhatók különféle produkciók a bigband közreműködésével.

Az est folyamán a következők léptek a Bartók Béla Hangversenyterem színpadára:


yellowjackets.png

Russell Ferrante – zongora, Fender Rhodes, szintetizátor, Bob Mintzer – tenorszaxofon, EWI (Electronic Wind Instrument). Dane Alderson – basszusgitár, Will Kennedy – dob

+ a WDR Big Band 13-tagú fúvósszekciója, azaz öt szaxofon, négy harsona, négy trombita. (A lemezen játszó gitáros nem volt jelen a budapesti koncerten.)


bm-bigband.jpg


bm.jpg


Az együttes kulcsembere – szerintem – Bob Mintzer szaxofonos, akit mellesleg a világ egyik legjobb EWI megszólaltatójának is tartanak (sűrűn is használta ezt az eszközt a koncerten). A hangszeres játék mellett Ő vezényelte a bigband-et, konferálta a programot. Talán a kottalapozáshoz elkelt volna neki egy kis segítség, mert ezzel mindig lemaradásban volt, szerencsére fejben is nagyon felkészült volt.

Feltétlenül ki kell emelni Dane Alderson basszusgitárost, aki – ha jól láttam – hathúros változaton játszott, számos szólóját bizony sok szólógitáros is megirigyelhetné, olyan technikásan és virtuózan kezelte hangszerét.

Bob Mintzer, a szimpla Yellowjackets koncertektől eltérően, most nem egyedül látta el a fúvóshangszeresi teendőket, hanem minden számban egy-két-három zenész is besegített neki a WDR Big Band-ből, némelyikük határozottan modernebb felfogásban játszva szólóját.

A program adott volt, ha más sorrendben is, lejátszották az „XL” album anyagát, továbbá az első részben még volt egy szám a hamarosan megjelenő újabb lemezről, amit csak a quartet adott elő, és a második ráadás is egy Yellowjackets felállásban játszott szám volt.

Kb. 50, illetve 60 perc időtartamú volt az egy szünettel megszakított koncert, a bigband-del sokkal színesebb, élvezhetőbb volt a Yellowjackets által 42 éve játszott stílusirányzat.

(És aki szívesen meghallgatná a tavaly megjelent lemezt: https://www.youtube.com/watch?v=IX0whVT9sX8&list=PLAym87g-oy7rGwYjMlBucBD0-WojuqU8B)

Vissza a hírekhez