JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.
Sunday Hangover2024. április 28.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

„Tribute to Maynard Ferguson” vendég szólistákkal a Magyar Zene Házában

Maynard Ferguson (1924. május 4.–2006. augusztus 23.) kanadai születésű trombitás specialitása az utolérhetetlen magashang-trombitálás volt. 1950-ben vált ismertté, mikor Stan Kenton Big Band-jében játszott, és már ott felfigyeltek trombita játékára. Gyorsan önállósította magát és Hollywood lett sok évig a munkaadója. 1969-73 között Nagy-Britanniában élt és az ott létrehozott bigband-jével új hangzást hozott létre. Bőgő helyett basszusgitár, zongora helyett elektromos billentyűs hangszerek, rockos zenei alapok és mindehhez rezesek, plusz az Ő különleges trombita játéka. Amolyan mindenkit megragadó, funkos jazz-rock bigband zenének lehetne bekategorizálni a stílusukat. Mintegy 60 saját neve alatt megjelent lemez és megszámlálhatatlan közreműködés, valamint több filmzene pályafutásának maradandó öröksége. Munkásságának egy része a szórakoztató zene kategóriába tartozik, de bárcsak soha rosszabbat ne hallanánk.

mf.png

2018 októberében már egyszer megrendezésre került a „Tribute to Maynard Ferguson” program a Budapest Jazz Clubban az előző évben alakult BJC Big Band és négy Nagy-Britanniából érkezett trombitás, méghozzá ún. lead trombitás vendégszereplésével. Egyikük, Eric Miyashiro korábban még Ferguson-nal is játszott. Ennek a koncertnek néhány részlete megtalálható a világhálón, az alábbi két linken zenét is találnak a beszámoló mellé.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=331922870905668

https://www.youtube.com/watch?v=3Qey8GbkSO8

Május 27-én a Magyar Zene Házában ismét megrendezték a koncertet, ezúttal a múltkori trombitások közül kettő, mégpedig Ryan Quigley és Louis Dowdeswell volt a BJC Big Band vendége.


ryan-quigley-3.jpg


louis-dowdeswell-2.jpg


szolistak-1.jpg


szolistak-2.jpg


szolistak-3.jpg


Továbbá Pecze Balázs is kapott egy számban szólista szerepet.


ritmus-szekcio.jpg


A Big Band ritmusszekciója úgy játszott, mint egy élvonalbeli rock banda, különösen a gitáros Gotthárd Mihály volt nagy formában, még a külföldi vendégek is csodálkozva hallgatták szólóit.


szabo-gotthard.jpg


A fúvós kórus most öt-öt trombitással és harsonással játszott a szokásos öt szaxofonos mellett.


fuvos-szekcio.jpg


A BJC Big Band tagjai:

Csizmadia Dávid – lead trombita,

Meggyes Ádám, Ducsai Szabolcs, Tulkán Péter, Koós-Hutás Áron – trombita,

Korb Attila, Csapó Krisztián, Varga István, Abbas Murad, Nagy Viktor Dániel – harsona,

Dennert Árpád, Nagy Balázs, Elek István, Varga Gergely, Stencli Tamás – szaxofon, klarinét, fuvola,

Tálas Áron – zongora, Fender Rhodes, szintetizátor,

Gotthárd Mihály – gitár,

ifj. Tóth István – basszusgitár,

Szabó Dániel Ferenc – dob,

Szendi Gábor – ütőhangszerek.


csapo-dennert.jpg


A konferálás feladatát Csapó Krisztián látta el, tőle tudtuk meg azt is, hogy a műsor betanítását Korb Attila irányította. Külön karmester nem volt, a húzósabb pontokon Dennert Árpád irányított a szaxofon kórus közepéről.


dennert-arpad-1.jpg


Az 1. rész 40, a 2. rész pedig 60 perc hosszúságú volt, majd kaptunk még egy hosszú, előre betervezett ráadást. Mindkét rész egy-egy bigband által előadott számmal kezdődött, majd a következő kompozíciókban felváltva Ryan Quigley és Louis Dowdeswell töltötte be a szólista szerepkört. Ilyen magas hangfekvésben, és ilyen dinamikusan trombitálni nem nagyon szoktak magyar színpadokon, csak ámult-bámult és ovációzott a közönség. Az 1. részben még Koós-Hutás Áron is előrelépett a trombita sorból egy számban a szólista pozícióba.


koos-hutas-aron.jpg


A 2. részben pedig a magyar vendégművész, Pecze Balázs volt a szólistája egy darabnak.

 A teljes programot nem tudom megosztani az olvasókkal, de néhány címet azért felsorolok ízelítőül:

-       Country Road

-       Hollywood

-       Invitation

-       L. A. Expression

-       Latino Lovewalk

-       Fireshaker

-       The MF Hit Medley

Persze volt még filmzene is, így a „Star Trek” zenéje, és ráadásként a „Rocky” című film híres betétdala a „Gonna Fly Now”, ami hajdanán még a popzenei slágerlistákra is felkerült.

Sok más világhírű és értékes zenei teljesítményt felmutató muzsikusokhoz hasonlóan Maynard Ferguson sem jutott el Magyarországra. Hiánypótló és ráadásul magas színvonalú volt az emlékkoncert, a vendég szólisták játékát pedig csak csodálni tudta a közönség, „Hát így is lehet fújni!”


bucsu-1-1.jpg

bucsu-2.jpg

bucsu-3.jpg

Vissza a hírekhez