JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

..és most valami egészen más!

Megkezdődött a Debreceni Bor és Jazznapok idei rendezvénysorozata. Ebben az évben is augusztus első hosszú hétvégéjén várja a Nagyerdő a műfaj kedvelőit.

Ragyogó kék ég és napsütés fogadta a fesztivál látogatóit – szokatlan látvány az elmúlt évek viharos indításaihoz képest.. A helyszínre érve további újdonságokat is tapasztalhattunk, amelyek azonban már emberi tervezés eredményei: a három koncertszínpad közül egy új helyszínre került, a korábban Játszótérnek nevezett hely egy elsőre igen kedvezőnek ígérkező, árnyas területre költözött át, az egyik fő szponzor után Synergie színpad néven várva az együtteseket. A Jazzma színpad a korábbival azonos területen, de kissé áttájolva működik az idén, és a területen számos egyéb apró átrendezést is megfigyelhetünk, mint például a gyerekek kegyeit kereső, sátortáborra hasonlító rész kialakítását, vagy a kutyák kényelmére működtetett hűsölőt. A rövid tájékozódó séta után nagy kíváncsisággal vártuk a koncertek kezdetét.

img-2457-2.JPG

A közönség létszámát erősen befolyásolta, hogy még teljes értékű munkanap volt, és holnap is dolgozni kell mennie azoknak, akik nem éppen nyári szabadságukat töltik. Az indulás kisebb késése is betudható ennek, azaz, az érkezők fogadásának. De előbb-utóbb így is elérkezett a pillanat, amikor felcsendültek a kezdő akkordok. A Synergie színpadon a fiatal zenészekből álló Mohácsi Benjámin Trió játszotta el elsőként standardekre épülő műsorát. Az idei év programjának középpontjában a dobosok állnak, ugyanis a Magyar Rádió éppen 20 éve szervezett versenyt Maloschik Róbert vezetésével az ütősöknek. Mohácsi Benjámin még nem is élt ekkor, de a kiváló fiatal dobos minden bizonnyal sikeresen szerepelt volna a versenyen. Zenésztársai ifj. Egri János (billentyűk) és Siklai István (basszusgitár) voltak, és egy pörgős, izgalmas szettel alapozták meg az este hangulatát. Mindhárman virtuózan bírják hangszereiket, és a műfajra jellemző könnyedséggel, eleganciával játszottak, a közönség legnagyobb megelégedésére.

img-2446-2.JPG

img-2439-2.JPG

img-2443-2.JPG

img-2427-2.JPG

Az átállás után a jazz egy teljesen másik irányzata szólalt meg a .jaXon. tolmácsolásában. A zenekar életre hívásában ismét a kulcsszerep a dobosé, Szumper Ádám Ákosé volt, a koncert műsorának jelentős részét kitevő új lemez anyaga azonban már a formáció tagjainak közös remeke. Saját maguk a jazz, a funk, a pop és a rock elemeire épülő, improvizatív szólókkal kiegészülő zenének írják le, amit játszanak – és végül is nevezhetjük bárhogyan, amit hallunk, az magával ragadó. A közel tucatnyi számban sokféle karakter, izgalmas hangszín szólalt meg, a zenészek lubickoltak a lehetőségekben, és az egyre zajosabb fogadtatás mutatta, hogy a hallgatóság is érezte a koncert nagyszerűségét. Az egyelőre csak számozás alapján felkonferált művek mellett néhány korábbi saját szerzemény és feldolgozás is belefért az órás műsorba, és igazán színes, változatos, parádés előadást kapott az egyre növekvő létszámú közönség. A zenekar tagjai Bartók Máté (szaxofon, billentyűk), Usztics Péter (gitár), Papp Zoltán (basszusgitár) és Szumper Ádám Ákos (dobok) voltak.

img-2501-2.JPG

img-2488-2.JPG

img-2510-2.JPG

img-2508-2.JPG

img-2499-2.JPG

A harmadik fellépő zenekar, a Szendőfi Péter Fusion Jam azzal a céllal jött létre, hogy a fúziós jazz nagyjainak számait napjaink számára újrafogalmazza, felidézze. A „vidám és még vidámabb” feldolgozások elemi erővel söpörtek végig a Nagyerdőn, a hallgatóság vastapssal követelte ki a színpad első idei ráadását is. A névsort olvasva persze nem csodálkozunk a kiváló teljesítményeken, az élvonalat képviselik egytől egyig a játékosok: a névadó dobos mellett Tálas Áron játszott billentyűs hangszereken, Bartók Vince basszusgitározott és Varga Gergely szaxofonozott. Jam sessionhoz méltó módon a zenészek egymást is gyakran láthatóan meglepték egy-egy megoldással, miközben mindenki abszolút szólista módjára vett részt a koncertben, amelynek minden egyes másodpercét a profizmus és a játék fantasztikus egyensúlya járta át.

img-2590-2.JPG

img-2563-2.JPG

img-2573-3.JPG

img-2579-2.JPG

img-2568-2.JPG

Három szet, három kiváló együttes, három „teljesen más” stílus: magasra került a mérce az első este a Synergie színpadon. Izgatottan várjuk a folytatást!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez