JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 26.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Hírek

Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál - A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.

Súlyos avantgárdtól hagyományos swingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagynevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.


polygonfotokopcsikmarton.jpg

Fotó: Kopcsik Márton


A Fonóban 22-én a Borbély Mihály Polygon – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – az elmúlt évadban megjelent új lemezt mutatja be.

“A Polygon tökéletes elnevezés: a sokszög rengetegféle zenét állít vonatkozási rendszerbe, mégis önazonos. Borbély Mihály társaival a jazz nyelvén, régiónk népzenéinek minden értékét felvonultatva megint fenomenálisat alkotott.” – írta róluk a Gramofon.

https://www.youtube.com/watch?v=49E22BCYbGg

A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a fiatal hallgatókhoz 21. századi zenei platformokon – véli a Kodály Spicy Jazz, akik nagyon szerethető és magával ragadó zenét hoznak a Fonó falai közé.

A Tariqa-val Said Tichiti és remek hazai zenészekből álló csapata áll színpadra 23-án. A marokkói születésű Said volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa szülőhelyén a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, amely szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”.

Finom szövésű, spirituális jazz, amit megszoktunk Tóth Viktor magas szintű zenéjében. Ismét jön a Tóth Viktor Arura Trió, amelyben Tóth Viktor (szaxofon) mellett két másik nagy formátumú művész, Lukács Miklós (cimbalom) és Orbán György (bőgő) lép színpadra. A zenekarnak legutóbb megjelent lemeze remek kritikákat kapott itthon és külföldön egyaránt.

https://www.youtube.com/watch?v=RSVpnbWEVT0

Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó-formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formáknak, ebben a felállásban pedig igazi unikumnak számít. A Kovács Linda-Bögöthy Ádám Duó zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira.

LINK »» https://youtu.be/0DKRc5XD_0w


A fesztivál zárónapján a Fonóban a Blue Canarro Group egyedülálló csapata indítja az estét. A kilenc fős zenekar saját dalokat, kedvelt slágereket, valamint ismerős örökzöldeket is játszik a jól ismert nosztalgikus múlt századi kuplékból, valamint a jazz és a bossa nova világából egyaránt táplálkozva.

https://www.youtube.com/watch?v=rOGATZItP98&list=PL1ENzhUuqhVYZl2__26nDId1X8zpohnvv

Az Orbay Lilla Quintet műsorában meghatározó szerepet játszanak a mediterrán stíluselemek, illetve az eredeti módon újragondolt és átkomponált jazz standardek. A fiatal és tehetséges énekesnőt az Ephemere Duóban már rendszeresen hallhattuk a Fonó színpadán, ezúttal saját felállásával érkezik hozzánk - ebben a formában a MÜPA Jazz Schowcase eseményén is kiemelkedően szerepeltek.


Újbuda Jazz Fesztivál - FONÓ

Szeptember 22., csütörtök 20:00

Borbély Mihály Polygon, Kodály Spicy Jazz

Szeptember 23., péntek 20:00

Tariqa, Tóth Viktor Arura Trió, Kovács Linda -Bögöthy Ádám Duó

Szeptember 24., szombat 20:00

Blue Canarro Group, Orbay Lilla Quartet


fono.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez