JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nagy Emma interjú - „A jazz egyensúlyt jelent számomra az érzelmek és a gondolatok között”

Nagy Emma páratlan hangszínnel és érzésvilággal énekel. A zenei diszharmóniával párhuzamosan megszólaltatja a játékosságot. Az idén öt éves öttagú zenekarával az első koncertjüktől szinte minden versenyen első helyet érnek el. 2018: II. Belvárosi Jazz Verseny - I. hely; 2019: MüPa Jazz Showcase - I. hely; 2021: Getxo Jazz Festival - döntő; Jazz Juniors Krakkó - I. hely; Babel Laureate Jazz Verseny - I. hely Legújabb lemezük már a svájci Unit Records kiadónál jelent meg. Júniusban koncerteztek Bolzano-ban a Südtirol Jazz Festival-on, augusztusban Rómában a Fara Music Festival-on, szeptemberben Barcelonában. 2023 január elején érkeztek a Jazzma Szavazólistáinak eredményei, ahol Nagy Emma 11-szer dobogós eredményt ért el, sokszor zenekarával. A Szerkesztőségi Szavazólistán négyszer első helyen vannak. Olvasói Szavazólista eredményei (részlet) Az év albuma: 2. Nagy Emma Quintet „Synced” 258 (!) szavazat Az év koncertje: 3. Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika & Ávéd János 103 szavazat Az év együttese: 2. Nagy Emma Quintet 111 szavazat Az év énekesnője: 2. Nagy Emma 131 szavazat Az év zeneszerzője: 2. Nagy Emma 61 szavazat

emma.jpg


1) Hogyan reagáltál az év eleji sikereidre?
Nagyon-nagyon örültem, tényleg nem számítottam rá. Leginkább az olvasók szavazatai leptek meg, 20 ember is sok, de több lett.


2) Február 3-án, pénteken lévő nagykoncerteteken a Trafóban Lukács Miklós cimbalomművész működik közre. Te hangszereled át a műveket vagy ez is közös alkotómunka?

Mindenki a saját szerzeményét hangszereli át. A „Why Love", az „LFO" és a „When the Loving Comes" számokat fogjuk Lukács Miklóssal játszani.


3) A „Synced” készülése kapcsán említetted, hogy Fenyvesi Mártonnál – aki keverte, masterelte, a próbákon is ott volt, az album producere – kifordítottátok a szerzeményeiteket, aztán néha visszafordítottátok. Megtennéd, hogy mesélsz erről?

Vannak zenei ötletek, melyek teljesen megváltoztatják a korábbi verziót, legyen ez a dob, a hangsúlyok, a szerkezet, bármi. Fenyvesi Marcitól kapunk egy új szemléletmódot. Lehet, hogy sok mindent visszaváltoztatunk, más újítás viszont marad. Így apró léptékekben alakul a szerzemény. Az utómunkáknál a „When the Loving Comes" változott a legtöbbet. A „Limbs Move Better" szerkezetéhez Marci nagyon sokat adott hozzá.

4) Mi alapján választod ki, hogy milyen zenét hallgatsz?

Igazából olyan is van, amikor arra vágyom, hogy valamilyen lényegtelen dolog menjen a fülemben. Szoktam zenészektől interjúkat hallgatni. Nagyon vicces, hogy emiatt olyanoknak is tudom az életútját, akiknek a munkásságát kevésbé ismerem.

Könnyedebb zenét akkor hallgatok, amikor bele szeretnék kerülni valamilyen hangulatba. Ilyenkor olyan, mintha kicserélődne az ember. Nem az a cél könnyedebb zenéknél, hogy lényegre törő gondolatokat váltsanak ki belőlem. Szeretek elábrándozni közben. Máskor megragad bennem egy-egy fordulat és amiatt térek vissza ahhoz a dalhoz. Előfordul, hogy három másodpercet hallgatok meg újra és újra.

A klasszikus zene automatikusan sok gondolatot generál, mintha olvasnék. Ez a műfaj élénkíti a legjobban a gondolatokat a jazz mellett, így másfajta boldogságot okoz. A jazz egyensúlyt jelent számomra az érzelmek és a gondolatok között, mint ahogyan lennie kéne az életben.

5) Kit hallgattál a legtöbbször 2022-ben?

Thom Yorke formációjának, a The Smile-nak az új lemezét hallgattam sokszor.


6) Mit jelentek számodra a közös projektjeitek Csernovszky Márkkal?

Nagyon fontosak a zenéi számomra, mindig szeretem őket énekelni. Felnézek Márkra. Nagyon-nagyon jó barátom. Ő egy jelenség, jó a közelében lenni, mert meseszerű lény, ahogyan a zenéje is.


6.5) A Zene Házában tartott szerzői estjén mondta, hogy más énekessel nem is tudja elképzelni a felhangzott vokális műveket.

Ez aranyos, kedves tőle. Remélem, így fog maradni egy ideig.

7) Gyakran hívnak kísérletező, improvizációs projektekhez. Mit jelent számodra a Tabula Rasa projekt Pozsár Mátéval és Kováts Gergővel?
Nagyon izgultam, a koncert előtt két napig nem mentem sehova. 6 éve találkoztam először Pozsár Mátéval a konzervatóriumban. Nagy hatású tanárnak gondolom. Rendszeresen jártam a koncertjeire, melyben Ajtai Péterrel, Miklós Szilveszterrel lépett fel. Valahol mélyen biztos reméltem, hogy fogunk együtt zenélni Pozsár Mátéval. Nagy dolog volt, hogy elhívott erre a projektre. Meghatározó személyiség az életemben.

8) A Lady Day koncert az egyik legkísérletezőbb zene, amit hallottam. Absztrakt éneked Billie Holiday dalokra épült. Gyárfás Attila estjén Pozsár Máté harmóniát bontott billentyűkön, Bolcsó Bálint elektronikával. Milyen velük koncertezni?

Gyárfás Attilával már játszottam egyszer a quintetben, eszméletlenül jó, nagyon élvezem, ahogyan játszik. Szeptemberben voltam a Gyárfás-Bolcsóval a Manyiban, nagyon tetszett. Bolcsó Bálinttal egy előző Jazzzaj-on játszottunk együtt, hatalmas élmény volt. Mindkettejüket szeretem hallgatni. Az egyik legjobb dolog velük időt tölteni és próbálni.


9) Miről szólnak Neked ezek a Nagy Emma Quintet dalszövegrészletek?

„Time

Slowly fading out

Of sight”

A legtöbb szövegünket a testvérem, Mohó-Nagy Gergő írta. A „River"-hez elfolyó időt képzeltem, mely kontrollálatlan és lassú.

„Moving my point of you

Let's try a different view”

Az „LFO”-nak a zenéjében is jelen van a nézőpontváltás. Az egész egy forgó szerkezet. A repetitív motívumához egy kézmozdulatot és táncrészletet képzeltem. Ettől függetlenül pont ilyennek írta meg a testvérem.

10) Mik voltak a legjobb zenei élményeid 2022-ben?

A Tabula Rasa koncert Pozsár Mátéval, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint lemezbemutató a Müpában. Az összes Nagy Emma Quintet koncert. Leginkább az, amelyikben Ávéd János és Harcsa Veronika játszott velünk.


emma-montazs-interjuhoz-670x670.JPG


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez