JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

20 éve történt… (2003) - Kovács Zoltán

2003 tavaszán rendeztem a Bartók Rádióban a Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Versenyt. A május 30-i döntőbe 6 versenyző jutott be: Darvas Gyula (Julius Darvas) (Bécs), Horváth „Plutó” József (Budapest), Kovács Zoltán (Győr), „Pecek” Lakatos Krisztián (Budapest), Orbán György (Budapest), Radics József (Budapest). A zsűri amerikai díszelnöke a New York-ból iderepült John Patitucci volt. A zsűri elnöke: Egri János, alelnöke: Barcza Horváth József. A zsűri tagjai: Jávori Vilmos, Kathy Horváth Lajos, Borbély Mihály, Szabó Dániel. A verseny fővédnöke Szabados György volt. Keddenként a versenyzőket kérdezem a 20 évvel ezelőtti történésekről! Ma az ötödik helyezett (Közönség-díjas!) Kovács Zoltánnal készített interjút olvashatják!

jakkel-rudolf-6546.jpg

Fotó: Jakkel Rudolf


1) Hogyan és mikor szereztél tudomást a Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Versenyről?

A pontos időpontra már nem emlékszem. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének harmadéves tanulója voltam akkor, valószínűleg Berkes Balázstól, vagy egy diáktársamtól kaptam az információt.


2) Az elődöntőben miket játszottál?

Erre sajnos már nem emlékszem.


3) És a döntőben?
Kötelező darabként a „So What”-ot játszottuk, a szabadon választottam az „I Hear a Rhapsody” volt.


4) Ki kísért benneteket?

Zongorán Cseke Gábor, dobokon Mohay András voltak a zenésztársaim a versenyen.


5) Nem remegett a lábad, hogy ott ült 1 méterre veled szemben John Patitucci?

Elég stresszesen éltem meg a döntőt. Már önmagában a versenyszituáció miatt is feszült voltam, ráadásul korunk egyik legkiemelkedőbb bőgős-basszusgitárosa előtt kellett minél jobban teljesíteni. Az ilyen versenyhelyzet további nehézsége, hogy mire az ember kicsit el tudna lazulni a színpadon, addigra már vége is a produkciójának. Van, aki könnyen viseli az ilyen szituációkat, de én messze nem tudtam önfeledten játszani.


6) Tudtál vele beszélni a döntő után? Mondott valami értékelés félét a produkciódról?

Arra emlékszem, hogy minden versenyzőnek külön gratulált, de személyes beszélgetés nem volt köztünk.


7) Hányadik lettél, és milyen ajándékokat kaptál?

Nagybőgőn 5. helyezést értem el. Emellett megkaptam a nagybőgő verseny közönségdíját. Ajándékként CD csomagot, illetve közönségdíjként egy öthúros szegedi nagybőgőt kaptam.


8) Volt ennek a versenynek bármilyen befolyása a későbbi pályafutásodra?

Maga a versenyre való felkészülés, a megmérettetés inspirációt adott, így biztosan hozzájárult a pályámhoz. Emellett az, hogy egy nem szokványos, 5 húros nagybőgő tulajdonosa lettem, elég meghatározónak bizonyult. A múlt évig kizárólag 5 húros hangszerem volt.


9)
Az elmúlt 20 évben mi történt Veled?

2004-ben végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-bőgő tanszakán. Még főiskolásként lettem a világzenét játszó Makám zenekar nagybőgőse. Itt megismertem későbbi feleségemet, Bognár Szilvia énekesnőt, akinek aztán állandó zeneszerzője, zenekarainak vezetője és bőgőse, egyben lemezeinek, hangfelvételeinek a készítője is lettem. 20 éve dolgozom együtt Szalóki Ági énekesnővel különböző produkcióiban. Egy évtizede játszom Juhász Gábor triójában. Zenéltem a 2008-ban alakult, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Herczku Ágnes nevével fémjelzett Szájról szájra produkcióban, a Smárton Trióban. és a húsz év alatt még számos különböző zenei projektben.

Egy 16 és két 10 éves lány boldog apukája vagyok.


10) És most mivel foglalatoskodsz?

Jelenleg Bognár Szilvia és Szalóki Ági produkcióiban dolgozom, Juhász Gábor triójában nagybőgőzöm.


11) Ráérsz augusztus 3-én, csütörtökön? Mert akkor meghívlak az idei Debreceni Bor- és Jazz Napokra. Kikkel jössz?

Nagyon köszönöm a meghívást! A legnagyobb örömmel megyek Juhász Gábor triójával.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez