JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.

Hírek

Grencsó–Hock–Mezei–Miklós szabad improvizációs koncert a Jedermannban

Gyakornokunk ezúttal a Ráday utcába látogatott el! – A szerk.

gq.JPG

Grencsó István – tenorszaxofon, klarinét

Mezei Szilárd – brácsa

Hock Ernő – bőgő

Miklós Szilveszter – dob

Már az első percben olyan intenzitással játszanak, mintha már a koncert második felében lennének.

Kiapadhatatlanul improvizálnak. „Semmi nem volt megbeszélve” – feleli Grencsó István a koncert után. Lenyűgöző, hogy minden (fel)ütés improvizáció a másfél órás koncerten.

Határtalanul kísérleteznek. Grencsó István olykor hangformálás nélkül fúj levegőt hangszerébe, érdekes zengést keltve. Csukott szemmel is páratlanul érzi zenésztársai rezdüléseit. Egy ponton Hock Ernő függőlegesen húzza a vonót, máskor a nagybőgő fáján súrlódik a vonó. Olyan szinten tárja fel hangszerének határait, hogy néha olyan, mintha nem is bőgőn játszana. Mezei Szilárd finom, de villámgyors ujjmozdulatokkal járja körbe a véletlent és a kigondoltat. Még elgondolkodtatóbbá válik a koncert. Miklós Szilveszter üveghangot kelt a dobon. Hogyan? A leemelt cintányér élét húzza végig a pergődobon. Máskor pedig vonóval játszik a cintányéron, lenyűgöző. Preparálta a dobfelszerelést, számos gonggal fokozza az összetettséget.

„Mindig lesznek egyének, akik megtalálják azt a keskeny ösvényt, amin még senki nem járt, és így a zene mindig megújul” - mondja Miklós Szilveszter egy interjújában. Ez az állítás mind a négyükre igaz. Hatalmas precizitás, nyitottság jellemző rájuk. Mintha már évek óta egy zenekar lennének, pedig most lépnek fel először ilyen felállásban. Szüntelen figyelemmel és a legprecízebb arányérzékkel fordulnak egymás hangvilágához.

dscf8666.JPG

dscf8765.JPG

dscf8781.JPG

dscf8860.JPG

dscf8888.JPG

dscf8894szi.JPG

dscf8895sz.JPG

dscf8898k.JPG

dscf8914k.JPG

dscf8915ksz.JPG

dscf8950.JPG

dscf8989.JPG

dscf9023.JPG

dscf9071.JPG

img-7944.jpg

img-7945.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez