JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jobim goes Cimbalom, iF goes to Jobimia on Cimbalom - Juliana Da Silva, Tony Lakatos, Farkas Mihály, Gyárfás István, Barcza Horváth József és Mezőfi István az iFben

Szöveg: hofi, fotók: Stépán Virág.

if-jazz-kavezo-logo.jpg

Egy régi Dresch Mihály-Lukács Miklós koncerten viccelődött a cimbalom körül a két komoly művész, hogy majd cimbalmon járják az országutakat, úgy utaznak egyik helyről a másikra. (Úgy emlékszem voltak kerekek a cimbalmon, de biztos tévedek, talán a padján ülhettek ketten, vagy az sem).

Ez a mondás jutott eszembe a "Jobim goes Cimbalom" lemez címéről, amelyen Farkas Mihály dolgozta fel a Bossa Nova atyjának dalait cimbalomra és jazz zenekarra. A lemezen a szerző cimbalom művész mellett Juliana da Silva énekel, Tony Lakatos szaxofonozik, valamint Barcza Horváth József nagybőgőzik, Mezőfi István dobol, Mogyoró Kornél ütőhangszerezik.

A koncert a Tony Lakatos Brazil Projekt bemelegítés-főpróbája volt a “Fest of Fifty” fesztiválra. Mikepércsen van a fesztivál, május 25-e és 28-a között, fantasztikus zenéket felvonultató ritka, különleges esemény. A fesztivál fő szervezője és természetesen minden projekt vendége Roby Lakatos, aki épp ezért nem tudott az iFbe eljönni most.

Viszont ott volt Gyafi, Gyárfás István. Tonyéknak épp ez a ”Gyárfás iF csütörtök” volt az egyedüli alkalmas időpont. Színfalak mögötti info: mindkét fél nagyon örült, hogy kiegészült a zenekar Gyafi gitározásával. Tudok egy harmadikat is, aki örülhetett: mindenki, aki eljött és felült a cimbalom vezette vonatra: a közönség.

A hegedülés sem maradt ki egészen, a Roby Lakatos-díjas Duka Laci a végén beszállt.

Amikor a koncert kezdetén  Juliana könnyed, természetes előadásában és a cimbalom ölelésében felhangzottak az ismert dallamok, aztán mesélni kezdett a szaxofon, máris utaztunk Jobimiába. Gyafi gitár-, Misi cimbalom- és világhírű barátunk, Tony szaxofonszólói, egymást inspiráló “beszólásaik", latinos lüktetésű ritmusszekció: az iFben ritkán hallható Mezőfi István dobon, és a gyakoribb vendég Barcza Horváth József nagybőgőn (ezúttal kisebben, elektromos hangszert hozott). Boldog, romantikus utazás a mindannyiunk képzeletében és emlékeiben ott élő Brazíliába: napfény, tenger, szerelem, homokos strandok, riói éjszakák, és persze Rio de Janeiro szimbóluma, a hatalmas szobor a Corcovado égbenyúló “cukorsüvegén”: Krisztus a Megváltó.

Nagy élmény hallgatni ezt az zenét. A szokásos vesszőparipám: ilyen nagyszerű muzsikusokat (vagy, ahogy Martien Oster-rel angolul szoktuk mondani, és a zene közben is mondtuk, mert ott volt, mint közönség: outstanding musicaians) hallgatni örömzenélni magával ragadó, csodálatos élmény.

Egy dolgot ezentúl is kiemelnék, a cimbalom tökéletesen illeszkedik Jobimiába, a Bossa Nova világába: köszönhetően Farkas Mihály remek feldolgozásának és játékának.

Kösz mindenkinek, ez már a sokadik „év koncertje” 2023-ban az iFben.

Köszönjük Julianna, Misi, Tony, Gyafi, Józsi, Fifi, Laci!

Nézegessetek képeket, Virág megint szépeket fotózott!

-1.jpg

-2.jpg

-3.jpg

-5.jpg

-6.jpg

-7.jpg

-mg-0161.jpg

-mg-0376.jpg

-mg-0445.jpg

-mg-0480.jpg

img-2210-2.jpg

img-2279.jpg

És hallgassatok bele az élő felvételekbe, amik úgy szólnak, ahogy, de talán ezért kicsit utazásos élmény, jazz-ének-cimbalom-szaxofon-gitár-bőgő-dob - nyüzsgő közönség septetje.

https://youtu.be/fHrwujU5Z00

https://fb.watch/kObPkHhl7T/

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez