JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz-punk költészet tavasztündérrel

Nagy Emma Quintet and Soweto Kinch - 2024. 03. 21., MÜPA, Fesztivál Színház.

mupa-logo-2020.jpg

mupa-kivulrol.jpg

2024. március 21-én fantasztikus koncerttel ünnepelhette a teltházas MÜPA Fesztivál Színház közönsége a tavasz első napját és a Magyar költészet napját is. A magyar jazz egyik legizgalmasabb fiatal formációja, Nagy Emma jazzénekes és zeneszerző alkotóközössége varázsolta el a nézőket, hallgatókat. A 2018-ban alakult ötösfogat őszinte, nagyon személyes, stílushatárokat kamaszos szabadsággal és energiával megsemmisítő, semmihez nem hasonlítható hangzásával és Nagy Emma okos, rendkívüli érzelmi és intellektuális mélységű és technikailag egyedülálló énekstílusával robbant be a magyar jazzszíntér színes világába. A billentyűs poszton történt két változás után, az alapító csapat alkotja a kvintettet. Nagy Emma ének, zeneszerzés, Cseh Péter gitárok, zeneszerzés, Dénes Ábel nagybőgő, zeneszerzés, Klausz Ádám dobok, zeneszerzés és Oláh Krisztián zongora, billentyűshangszerek, zeneszerzés az alkotóközösség tagjai.

teljes-szinpad.jpg

A zenekar hangzása és a tagok rendkívüli szerzői kvalitása, Nagy Emma egyedülálló, hiteles, erős egyénisége és zeneisége miatt már az első, „Set to Face” című 2019-es CD lemezen markáns NEQ sound-ként megszólalt. Magával ragadó, természetesen lüktető és változó ritmusképletek, epikus, friss – a kortárs, a klasszikus és a populáris zene hatásait is érzékien szintetizáló – ének és a rendkívüli, magabiztos hangszeres tudás teremti meg a Nagy Emma Quintet zenei univerzumát. Az első albumon Papp Tamás volt a zongorista, a másodikon (Low Frequency Oscillator, 2020 CD) Tálas Áron, aki érzékeny szintetizátor szólamokkal gazdagította a hangzást, őt követte a harmadik (Synced, 2021 LP), a negyedik (Return, 2023 EP) és a múlt héten felvett ötödik albumon Oláh Krisztián állandó billentyűs és szerzői zenekari tagként. A lemezek szövegeit Nagy Emma testvére és alkotótársa, a szobrász-képzőművész Nagy Gergely írja, a személyességet a rendkívül szép borítók tervezésével is teljessé téve.

ne-enekel-jelkep.jpg

Öt fantasztikus zenész és varázslatos Nagy Emma szélsőséges körülmények között is a lehető legtermészetesebb módon teremti meg a hallgatók és muzsikusok közös jelenlétét a Zene misztériumában. Az alternatív romkávézótól a MÜPA Fesztivál Színházáig, az Ördögkatlan Fesztiváltól a spanyol Getxo Jazz Fesztiválig váltanak ki korosztályoktól függetlenül hatalmas sikert. Zenéjüket a hallgatót felemelő energia, a szofisztikált kompozíciók és a szabad improvizációk földöntúli, éteri tisztaságú arányai jellemzik. Nagy Emma a Liszt Ferenc Zeneakadémia alkalmazott zeneszerző szakán tanul, ami biztos szakmai hátteret és két lábbal földön állást jelent a szellemi szárnyaláshoz, a kapott tálentum teremtő erejének működtetéséhez. A NEQ zenéje hol Joni Mitchell-t idéző epikus énekmondást, hol hangjával szólót improvizáló, óriási dinamikai és operai hangtávolságokat bejáró énekmódot kíván. Előadóra és hallgatóra is katartikus hatást gyakorol a gyönyörű, nagylélegzetű, himnikus barokk fúgák, szárnyaló gitárszólamok és a szabadzenei kakofónia zsigerekig ható brutalitásának organikusan váltakozó dinamikája lélektől lélekig. Mindez Nagy Emma angyali, szinte észrevehetetlen, de mindent uraló vezényletével.

ne0.jpg

A MÜPA rendezésében megszületett koncerten is ezt élhette át a szerecsés jegyhez jutó, aki időben becsekkolt az előadásra. Hálás köszönet Bátai Zsófia Biankának és a MÜPA munkatársainak a lehetőségért, hogy nem csak a koncerten, de a próbán is fotózhattam, így a beszámolóban képekkel is bizonyíthatom a rendkívüli hangulatot. Mind a négy, már megjelent lemezről játszottak dalokat és két felvétel a frissen felvett kompozíciók közül is elhangzott: a „De-Dum” című Cseh Péter, és a csodálatos, hangzásában a Pat Metheny Group fénykorát idéző „Displacing ATMs” című Nagy Emma-Nagy Gergő kompozíció.

sk-altszaxofon.jpg

sk-ewi-ok.jpg

sk-rapel.jpg

A koncert vendégmuzsikusa a Londonból érkezett Soweto Kinch szaxofonos-rapper volt. Altszaxofonon és az EWI szebben formatervezett „testvérén”, az Aerophone nevű fúvóshangszeren játszott, de leginkább Dénes Ábel remek bőgő groove-jára előadott, a közönséget is aktivizáló freestyle rap előadásakor volt elemében. Soweto Kinch a koncert záró negyedében csatlakozott a quintethez és nagyon szépen simult szaxofon szólamával Dénes Ábel két kompozíciójában is a zenekar összhangjába. A „Watermelon”-ban és az „As the Rain Comes Down”-ban, leginkább Nagy Emma énekszólamával párhuzamosan, sokszor unisonó szólalt meg. Nagy Emma „River” című gyönyörű balladájában hallhattunk tőle egy szép szólót az Aerophone-on. Szaxofonon a „Cold” című nagyon összetett ritmikájú és harmónia világú darabban kapott még főszerepet Emma brilliáns éneke mellett. A ráadás a Cseh Péter „sláger”, a „This Won’t Last” volt, aminek a befejező szakaszával katartikus magasságokba emelte az egész Művészetek Palotáját. A NEQ és Soweto Kinch parádés játéka, Cseh Péter hihetetlen gitárszólójával tomboló sikert aratott. A koncert energiáját jellemzi, hogy a bevezető ballada, az „I Lay Down” után már másodikként a zenekar mindig robbanó atombombája, a „When the Loving Comes” hangzott el. A energiaszint nem csökkent, csak a dinamika változott lírai és drámai hullámzás közben.

ne1.jpg

ne2.jpg

csp-da-ne.jpg

emma-zongora-hatter.jpg

sk-ne.jpg

vege.jpg

vege-2.jpg

Fantasztikus egyéni teljesítmények, klasszikus darabok igényességével kompozíciók, friss energia és szabadság emelte ki a közönséget a szürkeségből, háborúk híreiből. Ennyire egységes koncertélménnyel csak a legnagyobbak, Pat Metheny, Jan Garbarek, John Scofield, Chick Corea, Béla Fleck koncertjein találkoztam, pedig nagyon erős a magyar jazz színtér is. A koncert világszínvonalú látványvilága, a háttérvetítés a NEQ vizuális megjelenését tervező csapat, Nagy Gergely, Scholtz Kristóf és a programozást, modellezést megalkotó Sztilkovics Milán zseniális, futurisztikus teljesítményét dícséri.

ne-hatter.jpg

A hírek szerint az új lemez ősszel jelenik meg, miután a zenekar visszatér dél-koreai és kínai turnéjáról. Ez a zene a világ minden táján hódíthat, de a japán közönség rajongása előre borítékolható. Sok sikert NEQ!

Számsorrend:

I Lay Down (Nagy Emma – Nagy Gergő)

When the Loves Comes (Klausz Ádám – Nagy Gergő)

Why Love (Oláh Krisztián)

Return (Klausz Ádám – Nagy Gergő)

LFO (Nagy Emma – Nagy Gergő)

De-Dum (Cseh Péter)

Displacing ATMs (Nagy Emma – Nagy Gergő)

Four Eyes Open (Dénes Ábel – Nagy Gergő)

No Senses (Nagy Emma – Nagy Gergő)

Limbs Move Better (Nagy Emma – Nagy Gergő)

Watermelon (Dénes Ábel – Nagy Gergő) feat. Soweto Kinch

River (Nagy Emma – Nagy Gergő) feat. Soweto Kinch

Freestyle Rap by Soweto Kinch feat. Dénes Ábel

Cold (Oláh Krisztián)

Ráadás:

This Won’t Last (Cseh Péter)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez