JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 419. rész: Gallusz György

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 157 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gallusz Györgynél tartunk. 13 év és 1 hónap alatt eddig 419 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Gallusz György

george-gallus.jpg

Budapesten született 1944. január 13-án.

Jazz-zongorista édesapja, Gallusz Béla kiváló zenekarokban, többek közt a Kis Heinemann zenekarban, azaz Heinemann Ede trombitás bigbandjében játszott, az ő ösztönzésére kezdett zenét tanulni.

1962-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zongora szakán, ahol Váczy Károly növendéke volt.

Ezzel párhuzamosan tánczenét és jazzt tanult az O.Sz.K. Stúdiójában, ahol Guth Ottó, szakiskolai tanára Váczy Károly, majd Szabó József és Tháler Gyula, magánúton pedig Turán László tanították.

Játszott az akkor modern jazzel kísérletező legtöbb muzsikussal. Első triójában Jákó Balázs bőgőzött és Kovács Gyula dobolt.

Az első, hivatalosan is engedélyezett jazzklubban, az egykori Dáliában Szajkó József szaxofonossal, Pege Aladárral és Kovács Gyulával mutatkozott be.

Erről, a magyar jazz talán legpezsgőbb időszakáról jónéhány hangfelvétel készült közreműködésével, amikor olyan partnerekkel szerepelt, mint például a bőgős Duka Norbert, Sipos Endre, Balázs Gábor, Vajda Sándor, vagy a dobos Lakatos Pecek Géza és Kőszegi Imre. Létezik olyan felvétele is, ahol partnere Babos Gyula, mégpedig basszusgitáron.

1971-ben a Magyar Rádió Jazzhetén, Székesfehérváron a legjobb szólista díját kapta.

A 70-es években néhány évig a Vasutas Zeneiskolában tanított, majd az 1976-77-es éveket az egykori Nyugat-Németországban és Svédországban töltötte, ahol olyan muzsikusokkal is együtt szerepelt, mint pl. a bőgős Niels Henning Ørsted-Pedersen, Dexter Gordon, vagy Ben Webster.

Külföldi útjáról hazatérve, az akkori hangversenyrendező ORI, azaz Országos Rendezőiroda ösztönzésére a jazz-rock és a free irányába is elindult. Másfél évig szerepelt a Mini együttessel, majd ismét a mainsteream felé fordult.

Tagja volt többek közt a Holéczy együttesnek, játszott, az akkor már kisegyüttest vezető Chappy-vel, akivel később Toronto-ban is felléptek együtt és emlékezetes koncert-duettben hangversenyezett néhány évig Beamter Jenővel.

A fesztivál- és koncertfelvételek mellett jutott ideje hangszerelésre és komponálásra is. Egyik ismert darabját, az azóta már ismertté vált színésznő lányának, Gallusz Nikolettnek írta.

1979-ben végleg Kanadába települt, ahol már 1975-ben is sikeresen szerepelt. Gyakori vendége fesztiváloknak, kluboknak, rádióműsoroknak, alkalmanként tanítással is foglalkozik.

2001-ben itthon, a Rádió Márványtermében koncertezett Pege Aladár és Lakatos Pecek Géza közreműködésével. Felesége Jean Mac énekesnő 1987-ben emlékezetes koncertet adott az egykori Magyar Jazz Quartet-tel a Magyar Rádióban.

Gallusz Györgynek kanadai évei alatt George Gallus néven közel tíz CD-je jelent meg. Egy szólólemez, zömében standardekkel, egy album a zongorista Bill Evans tiszteletére és különböző összeállítású triókkal, változatos sokszínű programmal. Ismert örökzöldek mellett szívesen dolgoz fel magyar népdalokat, klasszikus szerzők, mint pl. Carl Philip Emanuel Bach, vagy Liszt műveit, gyakran jelentkezik saját, új darabokkal.

Ami a műsorválasztásában szokatlan és a mai gyakorlatban alig létezik, nagy gonddal foglalkozik hazai jazzmuzsikus pályatársainak műveivel, köztük a 2004-ben elhunyt Totth Menyus kompzícióinak megőrzésével.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez