JazzMa

Friss Hírek

Hírek

AMP – 2024

Jedermann Jazz Kávézó, Budapest, 2024. május 11-én, este 9 után, két részben az AMP Trió, abszolút teltházzal.

image0-2024-05-12t104835238.jpg

Három betű, három muzsikus egyéniség, a kortárs magyar free jazz kiemelkedő alakjai: Ajtai Péter bőgős, Miklós Szilveszter dobos és Pozsár Máté zongorista összeszokott hármasa.

image1-2024-05-12t105025534.jpg

Az AMP eddigi egyetlen, 2016-os CD-jének nincs címe - illetve így: Ajtai /Miklós / Pozsár. A borítón ez olvasható: “All compositions are freely improvised”. Mindez nem véletlen. Aki már hallotta a triót játszani, tudja, hogy miről van szó.

image2-94.jpg

A lassú, komótos, de a szépszámú közönség figyelmét azonnal felkeltő kezdet - a muzsikusok remek játékának köszönhetően – fokozatosan fejlődik, alakul - ”átmegy” ritmikus középtempóba - hogy aztán áradjon, hömpölyögjön.
Eltűnik a tér, az idő - minden kötöttség - miközben elképesztő az összhang, (nekem) nem hiányoznak a témák, a (sokszor erőltetett) címek, a szabályosság, a megszokott fordulatok.
A szólókat kettősök, hármasok követik - vagyis inkább fordítva: a trió zenéje úgy formálódik, hogy közben egyikük, vagy akár ketten is “pihennek”, ebből duó improvizációk, vagy szólóban elkövetett rögtönzések jönnek.

image3-64.jpg

image4-62.jpg

image5-58.jpg

Kivételes technikával rendelkező, rendkívül képzett, fantáziadús zenészek szabad improvizációját hallgathattuk - amely magával ragadó, elsöprő, fergeteges - aztán időnként csendes, visszafogott, megnyugtató muzsikát hozott.

image6-46.jpg

Az előttem ülő hölgy a műsor végén így szólt: “ez volt az év koncertje!”
Eddig biztosan - szerintem is…

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez