JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 21.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Magasnyomású lélekborotva - Nagy Emma Quintet 2024. 06. 13., Magyar Zene Háza

Katartikus teltházas koncerttel robbantotta fel a Magyar Zene Háza kamaraszínpadát a Nagy Emma Quintet.

neq-sold-out.jpg

A 2018-ban alakult zenekar a kortárs magyar jazz legizgalmasabb formációja, öt kiemelkedően tehetséges zeneművész és markáns egyéniség alkotóközössége.

ne1.jpg

Az angyali hangú Nagy Emma szerzőként és zenekarvezetőként „szelíd erőszakkal” fogja össze a természeti erők zabolázatlan energiájával muzsikáló társakat és teremt különleges, rendkívül sokszínű, mély érzelmi világú és felemelő hatású zenei univerzumot. Bársonyos énekhangja – évtizedes klasszikus hegedű tanulmányainak is köszönhetően – a legtökéletesebb hangszerként határtalan szabadsággal, könnyedséggel és intelligenciával kelti életre elképesztő szakmai tudást igénylő darabjaik vokális szólamait.

neq1.jpg

Mind az öten szerzőként is részt vesznek a közös alkotásban, koncertjeiken a megírt szakaszok és az improvizációk tökéletes arányban egészítik ki kerek egésszé a semmi máshoz nem hasonlítható NEQ zenei élményt.

Mindannyian rengeteg formációban és saját projektekben is felbukkannak.

ne2.jpg

Nagy Emma Junior Prima-, Artisjus-, Fonogram-díjas énekesként izgalmas és magas színvonalú kortárszenei koncertek és alkalmazott zenei alkotások mellett BetonHofi koncertjein is közreműködő.

ok.jpg

Oláh Krisztián zongorista, zeneszerző, egyetemi tanár kooperációit, díjait és zenekarait felsorolni sem lehet, ő írta és vezényelte idén az Európai Uniós csatlakozás 20. évfordulójára készült „Ludus Europae” című nagyzenekari darabot is.

csp-ne.jpg

Cseh Péter gitáros, zeneszerző, tanár rendkívül keresett zenész, többek között a Tóth Viktor’s Skylark Metropolitan tagja és a budaörsi G Major Jazzszínpad zenei vezetője.

da.jpg

Dénes Ábel bőgős, zeneszerző, tanár a jazzszíntér rengeteg formációjában, a szabadzenei szcénában (Kovász) is kimagaslóan teljesítő, sokoldalú művész, aki népzenészként is világszínvonalú alkotó. A Söndörgő zenekar oszlopos tagjaként most rögzítettek egy amerikai kiadású hamarosan megjelenő revelatív lemezt „Gyezz” címmel a világ egyik legjobb szaxofonosa, Chris Potter közreműködésével.

ka.jpg

Klausz Ádám (Barabás Lőrinc Quartet, SitMob, stb...) dobos, zeneszerző a zenekar legfiatalabb tagja, a magyar jazz világszínvonalú dobosai közül is kiemelkedik egyéni megszólalásával, sziporkázóan ötletes, virtuóz és szenzitív játékával.

2024 őszén már az ötödik Nagy Emma Quintet album jelenik meg, erről a tavasszal rögzített lemezről is elhangzott három fantasztikus kompozíció.

A koncert nyitó száma a Fonogram 2024 – a legjobb jazz lemez vagy felvétel kategória díját elnyerő „Return” EP-ről „Why Love” című Oláh Krisztián kompozíció volt. Brutális tempóval, hangrobbanással, Cseh Péter gyomorbavágó blues gitárszólójával, a NEQ-re jellemző váratlan hangulati, ritmus- és stílusváltásokkal, szofisztikált, epikus ének-, zongora-, bőgő- és dobszólamokkal indult a koncert.

csp-da-ne.jpg

A második darab a legfrissebbek közül Cseh Péter „De-Dum” című rendkívül fülbemászó, szárnyaló dallamvilágú szerzeménye volt.

Nagy Emma és Oláh Kisztián monumentális ének-zongora unisonoi, és Krisztián zongorajátéka Pat Metheny és Lyle Mays munkásságát is idézte.

Klausz Ádám hangsúlyos, remekül hangosított, a teljes teret betöltő dobolásával és Dénes Ábel robusztus bőgőjátékával biztos alapot nyújtott a sziklaszilárd ritmusszekció.

Dénes Ábel „You Don’t Love Me” című „klasszikusa” egyszerre nyugodt és feszült érzéseket kelt a különböző, sokszor ellentétes hangulatú szólamok és ritmusképletek rétegeivel.

Oláh Krisztián töredezett, zaklatott, kakofon zongorajátéka mellett kiemelkedő volt Klausz Ádám dobszólója.

Dénes Ábel gyönyörű bőgőjátéka vonóval majd pengetéssel, mesteri intróval készítette elő a „Return” barokk áradását, gyönyörű himnikus énekét és lassan, méltóságteljesen egekbe ívelő eksztatikus ének-gitár szárnyalását.

Ezután egy megjelenés előtt álló dal, a „Displacing ATMs” első hallásra is otthonos és „ezt már ismerem” érzésű dallamvilága varázsolta el a közönséget. Nagy Emma és képzőművész, szövegíró, zeneszerző testvére, Nagy Gergő duó projektje, a Passive Collider szerzeménye a dal, amit a NEQ dolgozott fel.

Klausz Ádám és Dénes Ábel visszafogott, finom, de hangsúlyos repetitív ritmusszekciója és a melodikus ének-zongora-gitár kombó a koncert legpopulárisabb dalát szólaltatta meg.

Ezután klasszikus zenei világba vezetett Oláh Krisztián impresszionista zongoraszólója Nagy Emma remekműve, az „I Lay Down” bevezetőjeként. A koncert legszebb, legszemélyesebb darabja hangzott el a „Low Frequency Oscillator” című albumról.

A remekül felépített koncert utolsó harmada a Nagy Emma Quintet zenéjének totális áradása volt egymást inspiráló szólókkal, természeti erők energiájával, Emma szüntelen, mágikus jelenlétével.

ne-ka.jpg

A következő vadonatúj Klausz Ádám szerzemény, a „Scribes” a NEQ eklektikus, kaleidoszkópszerű világának iskolapéldája. Népdal tisztaságú balladai ének, afrikai ritmusú gitár-bőgő-dob bevezető fokozódik elszabadult free-heavy-punk-jazz metál gitárzúzásba, síkításba, kakofon zongora elszabadulásba Klausz Ádám atombomba dob-sorozatvetésével. A felszabadult tombolást „váratlanul” Oláh Krisztián gyönyörű barokk kádenciája zárta le akkora kontraszttal, hogy a közönség felnevetett a tomboló tetszésnyilvánítás közben.

De már indult is a Fenyvesi Márton produceri munkájával készült „Synced” vinyl album gyönyörű „slágere”, a zseniális hangszerelésű, dallam- és ritmusvilágú „When the Loving Comes”. A szinte rádióbarát darab középtétele Oláh Krisztián elszabadult szabadzenei zongoraszólójával, Dénes Ábel gyilkos bőgő-húrtépésével, és Klausz Ádám dobszólója töri atomjaira a repetitív boldogságot, hogy egy pillanat alatt térjen vissza az örömtánc groove Emma fantasztikus, felszabadító énekével.

A három ráadás kompozíció önmagában is egy kerek NEQ kamarakoncerttel ért fel.

A „This Won’t Last” Cseh Péter építkező ballada-katedrálisa. Elképesztő dob-zongora középtétel, ikonikus, utánozhatatlan Cseh gitársikolyok és Nagy Emma nyugalomba visszahúzó refrénje.

A második ráadás dal, azEvery Step Further” Emma szólódarabja, szerzői névjegye is lehetne. Remekmű organikusan nyíló, egyszerű, tiszta, kicsit szplines, sötétből a fény felé tartó érzelmi ívével, szofisztikált komponáltságával.

A zárószám egy koncerten ritkán hallható NEQ alapvetés 2019-ből, Dénes Ábel élete első (!) saját szerzeménye, bemutatkozó albumuk címadó darabja, a “Set to Face”. Az intro Ábel mesteri bőgőszólója volt. Robusztus soundjával, ritmikai és fizikai határokat feszegető hangszerkezelésével tomboló sikert aratott. A darab frissessége nem változott, totális koncentrációt igénylő előadása megmozgatta és csúcsra járatta mind az öt muzsikust. Nagy Emma és Klausz Ádám klasszikus zenei igényességű és operai szintű dob-ének duója elképesztő hatást gyakorolt a közönségre.

csp-da2.jpg

ne-csp.jpg

ne-da.jpg

vege.jpg

A NEQ ezzel a fantasztikus koncerttel is bizonyította, hogy kompromisszummentes, stílushatárokat figyelmen kívül hagyó, okos szabad zenéjük a magyar jazz nemzetközi sikerekre predesztinált csodája.

A Nagy Emma Quintet legközelebb 2024. július 15-én a Pontoonon, majd július 26-án a Művészetek Völgyében látható és hallható. De 2024. június 30-ig lehet Nagy Emmát szavazattal támogatni – a koncertlehetőséggel és pénzjutalommal is járó – az Erste Bank és a Magyar Zene Háza közös Erste Ifjú Díva-díj elnyerésében. Egy e-mail címről csak egy szavazat küldhető a következő linken: https://bit.ly/4bTIKEY

Dalok:
Why Love (Oláh Krisztián – Nagy Emma / Nagy Gergő) / – Return

De-Dum (Cseh Péter) / – megjelenés előtt

You Don’t Love Me (Dénes Ábel – Nagy Emma / Nagy Gergő) – Return

Return (Klausz Ádám – Nagy Emma / Nagy Gergő) / – Return

Displacing ATMs (Nagy Emma / Nagy Gergő) / – megjelenés előtt

I Lay Down (Nagy Emma / Nagy Gergő) Low Frequency Oscillator

Scribes (Klausz Ádám – Nagy Emma / Nagy Gergő) – megjelenés előtt

When the Loving Comes (Klausz Ádám – Nagy Emma – Nagy Gergő) – Synced

Ráadás:

This Won’t Last (Cseh Péter) – Synced

Every Step Further (Nagy Emma / Nagy Gergő) – Synced

Set to Face (Dénes Ábel – Nagy Emma / Nagy Gergő) – Set to Face

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez