JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

Jazz Up – Az Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjas Fábián Juli

Fábián Julira 2003-ban hívta fel a figyelmemet Gyárfás Pista. Aztán az év kora őszén (szeptember 26.) elhozta magával a Gyárfás Trió márványtermi koncertjére az akkor 23 éves énekesnőt, akinek dögös-négeres hangja meghökkentett. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy alig két héttel az együttes megalakulása után nálam debütált a Fábián Juli Jazz Riff (2008. augusztus 29.)!

fabian1.jpg

A Fábián Juli Jazz Riff a Magyar Jazz Ünnepén

Fotó: Sánta Csaba


MR: Hogyan jutott tudomásodra, hogy létezik az Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj? Egyáltalán, előtte hallottál már Ablakosról?
FJ: Sokat tanultam, olvastam, hallottam olyan jelentős, a hazai jazz életet szervesen befolyásoló zenészekről, mint Ablakos. Magáról az ösztöndíjról több forrásból is értesültem. Egyrészt figyelem az esetleg engem is érintő pályázatokat, másrészt figyelem a pályatársaim munkásságát is, így azt is láthattam-olvashattam, ha valamelyikük pályázatot nyert, pl. a Lakatos-Ablakos pályázatot.

MR: Mikor adtad be a pályázatot?
FJ: Már harmadik éve pályáztam meg az ösztöndíjat, míg végre idén elnyertem.

MR: Mikor jutott tudomásodra, hogy Te is a három idei kiválasztott között szerepelsz?
FJ: Ó, ez egy hatalmas meglepetés volt! Éppen a Budapest Jazz Club színpadára készültünk fellépdelni a Fábián Juli Jazz Riff-el a Magyar Jazz Ünnepének első napján, március 25-én, amikor Márkus Tibi, a Magyar Jazz Szövetség elnöke -és volt tanárom- arra kért, még várjunk egy pillanatra, mert valami fontos dolgot szeretne bejelenteni. Ekkor tudtam meg, hogy megnyertem az ösztöndíjat. Ugráltam és kurjongattam örömömben! Fantasztikus érzés volt megtudni, hogy én lettem az egyik ösztöndíjas, és mindezt nem hivatalos, hanem egy közvetlenül a koncert előtti pillanatban, amikor az ember a legkevésbé számít ilyesféle eseményekre. Nagyon boldog voltam!

MR: Mivel úgy tudom, hogy az ösztöndíjért cserébe egy év alatt 10 koncertet kell abszolválni Magyarország területén, hogyan tudod ezt megoldani?
FJ: Mivel évente jóval több, mint 100 koncerten énekelek, nem jelenthet gondot ez a kritérium. Szeretek különféle műsorokat játszani, több zenekarban énekelek zenekarvezetőként, állandó tagként vagy vendégként, így egy pillanatig sem aggódon, hogy nem jön össze a 10 koncert.

MR: Milyen érzés Ablakos ösztöndíjasnak lenni? Úgy értem, jól jön az ösztöndíj az albérlet kifizetéséhez.
FJ: Isteni érzés! Mind az elismerést tekintve, mind anyagilag nagy öröm. Egyrészt, mert remek dolog, ha az ember folyamatos erőfeszítéseit, munkáját, szorgalmát, kreativitását a szakmában is észreveszik és méltányolják. Másrészt fiatal zenészként sok anyagi terhe van az embernek és bár egyre növekvő számú, mégis egy pályája elején lévő zenészhez mért lehetőségei a fellépésre, munkákra. Így nagyon jókor és jól fog jönni ez az összeg a mindennapi életem megkönnyítésében.

MR: Egyáltalán felhasználhatod ezt a pénzt ilyen célokra is?
FJ: Úgy tudom, ezt a pénzt bármire felhasználhatom, nincs erre vonatkozó megkötés. Ennek nagyon örülök, mert egy zenésznek ugyanolyan anyagi gondot okozhat a napi megélhetés, mint a hangszervásárlás, az önfejlesztés, vagy akár a kulturálódás. Nagyon örülök, hogy én dönthetek afelől, hogyan használom az ösztöndíjat.

MR: Mik a közeljövő tervei? Hol és mikor lépsz fel legközelebb?
FJ: Rengeteg tervem van, számos zenei ötletem, amik megvalósításra várnak. Jelenleg az eseti felkérések mellett a Jazz Riff-fel, a Fábián Juli-Sárik Péter Duóval, a Juli Fabian and Zoohacker projekttel dolgozom rendszeresen, de a közelmúltban írt magyar dalszövegeim megzenésítésén és néhány külföldi turné megszervezésén is dolgozunk már.

Vissza az összes interjúhoz